Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

alys

Облагородяване на овошки

Recommended Posts

Славянски
Отговорено (Редактирано)

Аз пък на тоя горещ девети април реших да заложа на костилкови - два бадема и две джанки на семенни джанкови подложки. Не стигна време преди за джанката, пък за бадема като гледам, че не се разлиства, рекох поне да използвам един калем. Джанката е от много старо дърво, което мислех, че е изсъхнало, но се оказа, че не е - едра жълта, леко продълговата, с отделяща се костилка и доста късна - може би август-септември. Калемът на върха беше и цъфнал. Тая година се очертава засега да е добра за джанките и ще я дебна дали и кога ще роди.

Остава ми да сложа по някой калем от два сорта синя слива и шандудията. Евентуално и някоя райска ябълка за бекъп на Дар Софиевки, те се разлистиха подложките. При баща ми декемврийските присадки се провалиха. Което е очаквано, де.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
jojkata2000

Новата ми придобивка..... след 4 години мъка вече съм спец по черешите. Тази година 5 от 5.

8cf528cc-9e99-43af-a9b5-5535aefc149b.jpg

  • Харесвам 6

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д
преди 23 минути, jojkata2000 написа:

Новата ми придобивка..... след 4 години мъка вече съм спец по черешите. Тази година 5 от 5.

8cf528cc-9e99-43af-a9b5-5535aefc149b.jpg

каква подложка е това?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Оставил съм тук три-четири ниски клонки да видим каква е джанката. Ако е виолетова, да си очакваме несъвместимост с кайсиевите сортове. Тя пък взе че се отрупа:

IMG_20240409_163334.thumb.jpg.a56368568ef4813fc898a85f5ed55f81.jpg

Имам и ясени за кастрене. Повечето калеми тръгват. Но два пъти съм чистил пъпки от джанката. Не е младо дървото, но нямам спомен да съм брал джанки от него. То си беше за махане отдавна, сега с тези кайсии ще има малко нов живот. 

Мисля, че дървото е силно - свалих много клони - и няма да е проблем, че съм оставил джанки с плод за прихващането на кайсиите. Ще видим.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
jojkata2000
преди 18 часа, Любо Д написа:

каква подложка е това?

Някаква дива дребна череша от балкана....може би махлебка не знам, не ги разбирам. Но миналата година сложих калем на една такава и от март до август стана над 2 метра

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Копирам от чата:

Аз добавих днес още няколко калема на горчивия портокал (подложка). Предните присадки сякаш стоят добре. Досега с цитруси успех не съм имал... едни много неправилна форма тези калеми - не мога да направя елипсите. Докато подложката с по-кръгло сечение

Този горчив портокал беше подложка на нещо, което изсъхна - дали танджело, не помня - и го гледам вече няколко години, бодлив и не цъфти. Но има много клонки материал за присадки. И слагах едно, което мисля е кумкуат, и лимон. Не че нещо бера от въпросните. Същевременно лимонът ми от Фантазия (неприсаден) загина тия дни. Та малко да компенсирам.

Разликата при тези присадки е, че кумкуатът имаше започнало развитие минимално на пъпките. Лимонът не. И специално за кумкуата нямаше накъде повече да отлагам. Засега дръвчето го държа вътре да не го напича слънцето.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
На 3.03.2024 г. at 10:37, Славянски написа:

Калемът беше от кайсия Киото, сравнително тънък (4 мм). Направих присадки на четири клончета на джанката, всичко на подобрена копулация или на копулация обикновена (за най-тънкото калемче накрая). Най-вляво имаме подложка от купешка праскова за междинник, втора от ляво на дясно е местна жълта джанка с по-късен цъфтеж, третата е синя слива по-ранна от другите местни, която съм присаждал добре и на джанка, и на слива, и последната вдясно е директно кайсията на джанката.

Нагледах дръвчето, на което присаждах кайсия с междинник. Два от калемите (кайсиевите) са тръгнали - върху междинника синя слива е най-напред (изненадващо) и също директната присадка без междинник. Другите две присадки имат развитие в междинниците (живи са), но нагоре в кайсията - не. Махнах набъбналите пъпки на междинника, за да може да стимулирам развитие във втория калем.

Photo1303.thumb.jpg.69bd8d4fc7ea8b0551a08e8dc9c29c06.jpg

Photo1304.thumb.jpg.12203f3f1fb8d3f9f061ba6b36f7f267.jpg

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Тая година наблюдавам нещо, което преди не съм виждал. Два калема джанка от Славян, и двата взети от една и съща клонка, ашладисани подобрено на два съседни клона на една дива джанка. И двата не са се развили за момента. Но единият е спаружен на стафида, а другия с гладка кора. Интересното е, че този спаружения също има зелено под кората.

Към това искам да добавя, че яко спаружен калем от зарзала на дива джанка се разлисти оня ден, с други думи спаружването не е 100% индикатор за провал.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)
преди 44 минути, Боби Димитров написа:

Два калема джанка от Славян, и двата взети от една и съща клонка, ашладисани подобрено на два съседни клона на една дива джанка. И двата не са се развили за момента. Но единият е спаружен на стафида, а другия с гладка кора. Интересното е, че този спаружения също има зелено под кората.

Че аз пък каква джанка съм ти пращал тая година? Кайсии пращах, джанки не мисля, защото аз калемите ги отбирах много късно - буквално преди цъфтеж или даже по време на цъфтежа.

Днес направих first ever присадки на лоза. Молдовка върху отел черен. Голямо сокотечение, голямо нещо - парафилмът малко страда при залепването. Една разнищена кора, която ми пречи да подравня калема с подложката, бе, като цяло не съм голям оптимист, но реших да пробвам понеже се канех от години. Този отел дава плод, но не е най-вкусното грозде. Направих и по един малък зарез под присадката да тече уж оттам. Но то отвсякъде тече :) Кога ли е най-удачно да се ашладисва грозде?

Иначе при кайсиите правих на едно дръвче онази червенобрежката и Харгранд и един калем Дряновска късна. Ами първата са тръгнали и двата калема, Дряновската тръгва, Харгранд - от пет един. Бяха и тънки повечето, но точно този на върха, който е разлистил, е от по-тънките...

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Някаква лилава джанка и друга руска ли беше, забравил съм надписа?

Лоза съм правил зелено в зелено, по-късно в сезона, на v-разцеп, става си. Нов прираст калем върху нов прираст подложка.

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Ако е лилава - може от Червен бряг да съм го взел, да. Тя е тукашна, но там бях присаждал. Виолетова (от най-тъмните), стегната като слива малко, едра, късна, но има и кисела жилка.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.
Отговорено (Редактирано)

Ашладисването е много увличаща дейност и води до пристрастяване.:)

Не всичко е успешно, но което се е прихванало, те кара да вървиш  все по-напред с опитването.

На едната ранна кайсия, която припознавам за Цунами  от три различни сорта заложени калеми, два дадоха  признак  на живот.

Върху кайсия Цунами, от четири пак различни сорта калеми прихванали се два, като прираста на единия сорт е с внушителни размери.

Добро прихващане показаха и калемите от сливи върху Зелена Ренглота.

Също така слива върху кайсия  Приция.

Направих също успешна присадка на попска круша върху колонна ябълка.

Също така Попска круша върху круша Пас красан и попска круша върху Новембра  тръгнаха успешно.

Има и провалили се присадки, което подсказва, че следващия  февруари ще се явявам  на  поправителен.:D

 

IMG_20240413_094400.jpg

IMG_20240413_094442.jpg

IMG_20240413_093621.jpg

IMG_20240413_093356.jpg

IMG_20240413_093018.jpg

IMG_20240413_093742.jpg

Редактирано от ivanina.
  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, ivanina. написа:

Направих също успешна присадка на попска круша върху колонна ябълка.

Също така Попска круша върху круша Пас красан и попска круша върху Новембра  тръгнаха успешно.

Интересно, защо добавяш попска круша на тези дървета? Не си ли доволна от сортовете?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.
Отговорено (Редактирано)
преди 38 минути, Славянски написа:

Интересно, защо добавяш попска круша на тези дървета? Не си ли доволна от сортовете?

От колонната ябълка, която толкова много исках да имам като вид дърво, не съм доволна от сорта. Ябълката е червена, сочна, сладка но много твърда като камък. Свикнала съм  с Флорина като вкус и крехкост и не мога да я заменя. Засадих ново дърво Флорина края на февруари, от него дръвче отрязах калемче и сложих  на поникналата ми от семка ябълка до мрежата на кокошките. 

Чудесно е да знаеш, че едно нещо го можеш и винаги можеш да префасонираш нежеланото от теб.

Крушата  Пас красан не ми харесва и ще ѝ направя цялостна промяна. До тук хвана два калема Попска и един калем Новембра.

На Новембра сложих едно съвсем неангажиращо калемче в най-ниската част да видя как е с прихващането, и тя се справи чудесно, калемчето тръгна. Не бих я товарила с друг сорт, по-скоро от нея бих слагала калеми на други круши.

 

IMG_20240413_121827.jpg

IMG_20240413_121805.jpg

Редактирано от ivanina.
  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 58 минути, ivanina. написа:

От колонната ябълка, която толкова много исках да имам като вид дърво, не съм доволна от сорта. Ябълката е червена, сочна, сладка но много твърда като камък

От моя опит такива твърди ябълки са по-трайни. Може би след няколко месеца съхранение ще е по-добре.

Аз Флорина не съм опитвал скоро. Имам потенциално присадки от нея измежду четири. Калемите бяха смесени два сорта и не знам какво ще се улучи :) но се надявам поне един да е Флорина.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Миналогодишните ашлами тръгват добре (втори растежен сезон). Това е Аманлиева масловка на дива круша в пасището:

IMG_20240418_135003.thumb.jpg.2d12390d4595c84d4156f9defa7e7de6.jpg

Трите сръбски сливки от Боби са задържали, тази е най-голямата, която имаше над 60 цвята. За дръвче, което съм ашладисвал преди една година - не е зле. И тя е в пасището на десетина-петнайсет метра от крушата и също с високи присадки над 1,50 м:

Photo1316.thumb.jpg.7c12c5db5df1aeeecc192abf938497d6.jpg

Оглеждах завръзите и не видях поражения от сливовата оса..на една друга слива с по-ранен цъфтеж пак е леш, но има и нечервив завръз. Местните сливи си задържат добре и не ги напада така. За тези сръбските ще видим скоро. Но определено предпочитам сортове, които не се услаждат на вредителите. Особено онази, което никога не е имала по тая причина повече от една-две сливи.

Иначе повечето ми калеми тръгват. Мушмулите на глог почти всички, при едроплодния глог (азарол) ранните са добре, късните се бавят, крушите и ябълките тръгват масово. Прасковите са провал, кайсиите някои тръгнаха, други се бавят, джанките и едната слива (джанка е подложката), на която слагах още калеми тая година, също се бавят повече отколкото бих искал. Черницата е с набъбнали пъпки на калемите, но потръгнали още няма. Райските и кавказката засега са неясни. Никакво развитие на калемите още. Шандудията трябва да я слагам тези дни.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Не съм заснел добре горния, но и трите скорушови калема от два сорта са потръгнали. Вдясно е местната крушовидна, вляво и горе червена от Троян:

IMG_20240420_171524.thumb.jpg.3121bc6aaac4818292f7603acb18ba7c.jpg

IMG_20240420_171449.thumb.jpg.92af4cbf149e93b0a19a4c9e83c98b44.jpg

На второто дръвче ги слагах няколко дни по-късно и чак сега единият сорт покарва, а вторият още се бави. Доста изостанаха спрямо развитието на дървото.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ще си позволя да цитирам едно мнение от групата за ашладисване по повод прерязана и ашладисана дебела слива под кора. Ц. Цветков е човекът:

"Най-добре се присажда на странични, външни клонки, не на дебело! Над присадката(калема) се прави надрез (кербовка) с трион, за да стимулирате соковете да натискат в калема и чак следващата година, пролетта се реже главния клон над присадката, откакто вече калема е станал голям клон и може да поеме товара! Ако не е готов се намалява от клоните над него, но още не се реже целия главен клон, а чак догодина! А така, да отрежеш дебел клон и да забучиш, три-четири калема, без над тях да има нещо живо-НЕ Става!!!"

Това с кербовката е хитро, но не съм ги знаеш като метод предни години. Въпреки, че аз обикновено слагам калем и на върха, но и високи са присадките ми, много високи със стълба.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Живка
Отговорено (Редактирано)

Здравейте, малко снимки за начало и после да питам. IMG-e80782c24390682666abd9fdcd07fd15-V.thumb.jpg.fa88db8bf63b12131c39dfe461a0520b.jpg

Това е поразена череша - 09.04.2024.20240410_185145.thumb.jpg.18742d1d21abdfa61080fc1bd110bd62.jpg

Тук пробвам байпас. Дата 10.04.2024. Аз съм аматьор. Това е 3 опит за присаждане с идеята, че по- зле няма как да стане.  Присадения клон се спаружи, но дървото е живо. Дава млади клонки. Кога разбирам, че се е хванало? 

Има една джанка пак останала без кора, която също дава млади клонки? От къде минават соковете, като няма кора?

Редактирано от Живка

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване