Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Ру®

Епичната Доматена Тема - 2021

Recommended Posts

domatin
преди 4 часа, Боби Димитров написа:

Не се пробвай да събираш, ако се притесняваш от каквото и да е.

НО! Ако не се притесняваш, мисля е много интересно да се събира и да се пробва, особено ако човек е любопитен по природа.

Специално въпросния Рапунцел е бил Ф1, от него са събирани, гледани и отново няколко поколения. Да, разбира се, че се разпадат и разбира се, че поколението няма да носи кръстосаната селекция. Но точно това, че е в голяма степен непредсказуемо е интересното. Предполагам всички са наясно, че сортовете се получават точно чрез хибридизация?

Подходът "Аз съм си намерил 2 сорта и си гледам само тях" е изцяло безинтересен за мен, както и като изобщо едногодишния зарзават не ме трогва особено, та поне нещо да буди любопитство.

По тая причина и всяка година гледаме да заложим някой експеримент ;) 

Нямаме място за експерименти. Иначе и аз бих експериментирал с цел постигане на определен вкус на доматите. Въпросът е дали може да се установи от кои сортове са събрани хибридите и като се разпаднат какво ще се получи и дали ще се задържи през поколенията.

Винаги ми е било интересно като има няколко сорта един до друг ако хибридния се опраши от друг сорт какво се получава?

Но най - любопитно ми е като се разпадне един сорт какво точно се получава - ако може да опишеш.

преди 4 часа, Petar Kirov написа:

Имаше някакъв руснак, който събирал 30 г семена от хибриди - в youtube има доста клипове...Единият сорт беше Адонис. Иначе и мен ми е интересно за какво иде реч :)

Може ли името или линк към този руснак?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov
преди 10 минути, domatin написа:

Нямаме място за експерименти. Иначе и аз бих експериментирал с цел постигане на определен вкус на доматите. Въпросът е дали може да се установи от кои сортове са събрани хибридите и като се разпаднат какво ще се получи и дали ще се задържи през поколенията.

Винаги ми е било интересно като има няколко сорта един до друг ако хибридния се опраши от друг сорт какво се получава?

Но най - любопитно ми е като се разпадне един сорт какво точно се получава - ако може да опишеш.

Може ли името или линк към този руснак?

Човека е починал, преди да разкаже точната технология. По клиповете става ясно, че засажда по 3 корена в гнездо, но по нататък....Има доста коментари на доволни клиенти. 

 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Снощи дълбоко дишах 2- 3 минути след като щерката ми прати снимки от доматените разсади. Не знам какво са ги правили, но представляват едни жълти, цингулести, криви стъбълца. Добре, че Валери ми предложи помощ с разсадите, ако моят не стане, а то явно не става. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ангел Димитров
преди 12 минути, Venetka написа:

Снощи дълбоко дишах 2- 3 минути след като щерката ми прати снимки от доматените разсади. Не знам какво са ги правили, но представляват едни жълти, цингулести, криви стъбълца. Добре, че Валери ми предложи помощ с разсадите, ако моят не стане, а то явно не става. 

Почват слънчеви и топли дни като ги изкарвате набързо ще се съвземат и ще им се радваш после.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

За седем дни ми поникнаха семената на част от сортовете - всъщност на 4 сорта. Дотук съм сложила 17, като смятам да сложа още 10-на.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Ако не ги спасим ще сложа отново, но.. Тук е проблема, че не знам кога ще се прибера. Караме я ден за ден, приоритет са мама и тате, а не доматите.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

 

преди 1 час, Venetka написа:

Не знам какво са ги правили, но представляват едни жълти, цингулести, криви стъбълца.

Може би - да дадеш снимка и да помислим как се е получил тоя резултат, за да го избягваме...

(А какво значи "цингулести"? (От контекста ми става ясно, но ми е интересно какво точно означава и откъде идва тази дума.))

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

А, така! Двойна скоба. И това ме радва :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ангел Димитров

Тънки , дълги и жълти. Голема влажност и топлина липса на светлина , както стават при мене всеки път докато не почна да ги изкарвам на слънце и въздух ако не се подкосът разбира се.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Според мен има предвид, че са процвилени :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin
преди 4 часа, Venetka написа:

Снощи дълбоко дишах 2- 3 минути след като щерката ми прати снимки от доматените разсади. Не знам какво са ги правили, но представляват едни жълти, цингулести, криви стъбълца. Добре, че Валери ми предложи помощ с разсадите, ако моят не стане, а то явно не става. 

При нас като стане така спираме поливането и ги слагаме на по-светло място докато се оправят.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
преди 1 минута, domatin написа:

При нас като стане така спираме поливането и ги слагаме на по-светло място докато се оправят.

А защо поначало не си ги държите на по-светлото място, щом имате такова? 

  • Ха-ха 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin

Приемам, че разсадът е в индивидуални кофички. Мястото е ограничено, разменяме го с друг разсад. Изложението на прозорците е такова, че няма много слънце по принцип и затова местата с най-много слънце са на средата на прозореца. Растенията по краищата се засенчват от рамката на прозореца в определени периоди на деня.

 

Я да попитам всички - кога планирате да пресаждате доматите в градината или парниците?

По принцип това се съобразява предварително и по него се определя сеенето на разсада, но ми е любопитно да си сверим часовниците. Ние сме планирали да засеем няколко корена в малък парник около 20 април и навън някъде след 1 май (това според климата на река Дунав и околностите). Вие кога сте планирали да сеете на открито/ в парник/?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Еми.. цингулести значи цингулести..

В нашия край викат така на всичко черезвичайно тънко и дълго. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ангел Димитров
преди 1 час, domatin написа:

Приемам, че разсадът е в индивидуални кофички. Мястото е ограничено, разменяме го с друг разсад. Изложението на прозорците е такова, че няма много слънце по принцип и затова местата с най-много слънце са на средата на прозореца. Растенията по краищата се засенчват от рамката на прозореца в определени периоди на деня.

 

Я да попитам всички - кога планирате да пресаждате доматите в градината или парниците?

По принцип това се съобразява предварително и по него се определя сеенето на разсада, но ми е любопитно да си сверим часовниците. Ние сме планирали да засеем няколко корена в малък парник около 20 април и навън някъде след 1 май (това според климата на река Дунав и околностите). Вие кога сте планирали да сеете на открито/ в парник/?

Аз съм в софииско и за парника ги сея  края на декември или началото на януари а ги садя края на март началото на април. Тая година направих експеримент насях 10 декември и ги насадих 15 февруари в парника като беше хубаво времето но после сви студ и се измъчих парник в парника в парника тройна защита и печка духалка да се включва в 01 ч и се изключва в 06ч спасих доматите но не са мръднали седят си както съм ги насадил. А за навън ги сея направо навънка и им правя парниче разсада става много добре а ги садя края на май.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ангел Димитров
преди 22 минути, Venetka написа:

Еми.. цингулести значи цингулести..

В нашия край викат така на всичко черезвичайно тънко и дълго. 

Ние им казваме цигуляви ( слаби хилави и дъги )

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys
преди 2 часа, domatin написа:

Я да попитам всички - кога планирате да пресаждате доматите в градината или парниците?

Почти няма как да си сверим часовниците, защото навсякъде е различно, включително и микроклиматът на градината и парника. 

Моите за парника сях на 23 февруари с идеята да ги засадя до средата на април. Ако времето позволи, ще го направя още в края на март. Гледам прогнозата и се ориентирам. Трябва почти да няма отрицателни температури, но ще сложа резервна духалка, настроена да се включи при ниски температури. Уж трябва да се включва, когато температурата падне под 5 градуса, пък отчитам доста по-ниски записани стойности на температурата. Не знам как става това. Термометърът и джаджата, която контролира печката са почти на едно и също място (в единия край на парника), а самата печка е в средата на парника. Също така си наблюдавам разсада и ако не е прераснал прекалено, ще изчакам нощните температури да станат над 2-3 градуса, но духалката е почти задължителна, защото не винаги прогнозите са верни. 

За градината ще сея около 30-31 март и ще садя между края на май и 5 юни. Миналата година сях около 9 април, но май е късничко. На кантар съм малко.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin
преди 1 час, Ангел Димитров написа:

Аз съм в софииско и за парника ги сея  края на декември или началото на януари а ги садя края на март началото на април. Тая година направих експеримент насях 10 декември и ги насадих 15 февруари в парника като беше хубаво времето но после сви студ и се измъчих парник в парника в парника тройна защита и печка духалка да се включва в 01 ч и се изключва в 06ч спасих доматите но не са мръднали седят си както съм ги насадил. А за навън ги сея направо навънка и им правя парниче разсада става много добре а ги садя края на май.

Сега се подготвят, текат процеси на аклиматизация и като се подобрят температурите ще имат "летящ старт".

 

преди 33 минути, alys написа:

Почти няма как да си сверим часовниците, защото навсякъде е различно, включително и микроклиматът на градината и парника. 

Моите за парника сях на 23 февруари с идеята да ги засадя до средата на април. Ако времето позволи, ще го направя още в края на март. Гледам прогнозата и се ориентирам. Трябва почти да няма отрицателни температури, но ще сложа резервна духалка, настроена да се включи при ниски температури. Уж трябва да се включва, когато температурата падне под 5 градуса, пък отчитам доста по-ниски записани стойности на температурата. Не знам как става това. Термометърът и джаджата, която контролира печката са почти на едно и също място (в единия край на парника), а самата печка е в средата на парника. Също така си наблюдавам разсада и ако не е прераснал прекалено, ще изчакам нощните температури да станат над 2-3 градуса, но духалката е почти задължителна, защото не винаги прогнозите са верни. 

За градината ще сея около 30-31 март и ще садя между края на май и 5 юни. Миналата година сях около 9 април, но май е късничко. На кантар съм малко.

Разлики има, но колко да са големи, освен между двете части на юг и север от Стара планина, не вярвам да са кой-знае колко големи /освен ако не сте в планината/?

Вашите са явно ранни сортове и топлите в парника. Как отчитате по-ниски записани температури /с какъв уред/ ? Как е свързан термометърът с печката? Освен да сметнеш колко по-надолу от 5 градуса е спаднала температурата и да добавиш разликата до 5 градуса към минималната температура на включване на печката, ако има такава възможност. И защо е нагласена температурата на 5 градуса - заради особености на сорта или нещо друго /аз знам като принцип, че доматите не им е комфортно, когато температурата спадне под 10 градуса по Целзий/?

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov

Ние садим в градината след Гергьовден. При нас рядко има слани след това. В оранжерията съм се отказал, защото всяка година има изненади и не ми се занимава с отопление, че тя е 8 х 8.5 м.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

domatin, на 4 км от Драгоман сме. Дори лятото се случва минималната температура да падне до 8 градуса, което е рядко, но като цяло са около 12-15 градуса. За печката - много е различно, тоест трудно ще хвана зависимост между зададената и реално изпълнената температура на включване. Защо на 5 градуса, ми за да не топлим облаците през цялата нощ, а само в критичните моменти, колкото да не измръзнат. Да, не им е кеф на доматите, но щом все пак успявам да бера там, значи съм някъде в златната среда. Ако се справя с алтернарията, всичко ще е идеално. Обаче подозирам, че точно това мръзнене и то не една нощ, довежда до разболяване на растенията. Ще поливам и пръскам с триходерма, която да контролира донякъде гибите на алтернарията. Ще осигуря добро проветрение. Температурите се записват с термометър на TFA, а печката включвам в дигитален термостат. Последно оставях термостата на 8 градуса с идеята да не става под 3-4 градуса в оранжерията. Но духалката я слагах на първа степен, може и това да има значение, тоест да не успява да затопли целия обем въздух бързо, минава време, оттам и получените разлики. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване