Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

jojkata2000

Великата българо-македонска доматена тема 2022

Recommended Posts

Лозан
На 24.01.2022 г. at 14:09, Боби Димитров написа:

Ужас, това няма белене...

@alys Радуилски от @Лозан ли е?

Айде сега, да нямаш цедка на дупето викаше баба и мааше доматиту с колците

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Точно това е, че нямам много колци, затова и цедката ми е доста фина! ;)

  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys
преди 7 часа, Лозан написа:

Значи да си го прекръстите на РадуйСКИ :)

А, селото е Радуй? Защо ли съм се подвела и съм го кръстила Радуилски? Ок, благодаря за инфото. Значи е точно за нашия климат. :) На доста хора съм дала семена и който следи доматените теми, ще си коригира името на семенцата. 

@Лозан, ти отглеждаш ли го и как се представя при тебе сортът?

Напоследък си записвам откъде идват семената и наистина има значение къде са отглеждани доматите. 

Ето ги семенцата от срещата (защо пише радуилска?)

 

 

IMG_20220127_222729~2.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Радуй е, да, над Златуша и Делян.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Теди
преди 17 часа, alys написа:

А, селото е Радуй? Защо ли съм се подвела и съм го кръстила Радуилски? Ок, благодаря за инфото. Значи е точно за нашия климат. :) На доста хора съм дала семена и който следи доматените теми, ще си коригира името на семенцата. 

@Лозан, ти отглеждаш ли го и как се представя при тебе сортът?

Напоследък си записвам откъде идват семената и наистина има значение къде са отглеждани доматите. 

Ето ги семенцата от срещата (защо пише радуилска?)

 

 

IMG_20220127_222729~2.jpg

Това е моят почерк

Като ми е диктувано, това съм чула. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Кр.Николов

Нов сорт домати!!!:smile:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

За тези, които не четат подробно - сорт Радуилски всъщност е Радуйски. :) 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозан
На 27.01.2022 г. at 21:43, alys написа:

 

@Лозан, ти отглеждаш ли го и как се представя при тебе сортът?

 

 

 

 

Алис, Сезон 2020 гледах, но все ми се случва някой сакатлък с разсада и после не знам, кой сорт - кой е. В случаят се спънах на стълбите докато прибирах разсада и метнах таблата, която по законите на Мърфи падна като намазана филия, разбирай с доматите надолу... В последствие май ги разпознах, когато родиха, но не бяха съвсем същите, явно е имало инбрийдинг и са се поумешали с друг сорт. Инак са кръгли и с няколко леееко изпъкнали меридиани в направление от дръжката към върха, бледо червени отвън и розов отвътре. Ципата е изключително тънка, вкусът - доста добър (7 от 10 според мен), а бабата от която ги имам не е грозна :) даже си е готина. Сезон 2021 садих "момини бозки", пак от същата баба (някои ги оприличават на ръгби), но годината генерално не беше добра за доматите, поне при мен... всъщност не беше добра за нищо при мен. Тааа, не съм садил от Радуйските.

 

Още нещо се сетих, нали съм горд собственик на хендмейд-крафт парник от 1-2 години насам :D тааа, @alys какви сортове подбираш са парник? Миналата година слагах Полярник, Будай торп или троп беше..., Ямал и някви купени готов разсад, но излязоха едни като дребни консервни домати с дебели ципи и посредствен вкус, иначе доста устойчиви и мощни растения. Все пак искам да сложа 10 корена нещо по-вкусно. Ааа, също да питам, кога обикновено слагаш разсад за парниковите? При теб парника е без отопление, ако не ме лъже паметта, нали?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

@Лозан, изпробвах много сортове, включително хибриди за парника. Е миии, не съм доволна. Отвън твърда или жилава ципа, отвътре едни сладки, не приличат на домат. А и да речеш, че ми харесва това сладкото, да ги сее човек. Последните две години има условия за садене в парника около 15-20 април. Съответно разсада мисля да заложа на 10 март (за градината - на 10 април). Идеята е разсадът да не прерасне. Ако времето в края на март е хубаво и няма прогноза за ниски температури, няма проблем да се насадят доматите. Обаче всички знаем, че прогнозата затова е прогноза, защото не е сигурна. Не отоплявам парника, но и през това минах. Обаче за всеки случай слагам едно варелче, върху него духалка, термостат, нагласен да се включи печката, ако температурата падне под 5-8 градуса. А другото, което правя през юни е да отворя максимално парника - двете врати и 6-те прозореца, за да има  проветрение. Но нощите са студени и това се отразява лошо на доматите. Градината е на малко по-добро място и там като че ли доматите се получават малко по-добре, но пък от парника, въпреки трудностите, берем от по-рано и до по-късно. А в градината доматите са под навеси с поликарбонатни покриви. 

Сега за сортовете. Тази година ще пропусна Лабрадорите, защото първи се разболяват от алтернария и май после всичко живо се тръшва от тази гадост. Още не знам какво да сея. Имам много нови сортове, имам и стари. От най-новите имам по 2 до 4 семена, защото раздавам своевременно. От тези, които съм харесала в градината е много вероятно да засея твоя Радуйски, Влахова (от Троян), един, за който не съм сигурна дали също е Влахова (кръстих си го Вкусен), Издълженя розов на Краси Лазаров, Золотой Кьонигсберг, Яша Югославски, може Змей (Пожаревския на Боби Димитров), който е много добър, но е късен сорт, та се надявам в оранжерията да се получи. През 2020 и 2021 не ми се получи, тоест не роди както през 2019, когато събрах погледите на доматарите. Възможно е да сложа три черита, някои сортове от Жожката и сега не се сещам, но сигурно ще има още нещо. Ще заложа на голямо разноообразие, както винаги, та ако някой сорт не се чувства комфортно в парник, да не е фатално. А аз домати не купувам. Затова ми е важно да ми се получат. Зимата разчитам на домашно консервираните плодове и зеленчуци. Разни лютеници от магазина ми приличат на нишесте с боя. 

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ангел Димитров
преди 21 часа, alys написа:

@Лозан, изпробвах много сортове, включително хибриди за парника. Е миии, не съм доволна. Отвън твърда или жилава ципа, отвътре едни сладки, не приличат на домат. А и да речеш, че ми харесва това сладкото, да ги сее човек. Последните две години има условия за садене в парника около 15-20 април. Съответно разсада мисля да заложа на 10 март (за градината - на 10 април). Идеята е разсадът да не прерасне. Ако времето в края на март е хубаво и няма прогноза за ниски температури, няма проблем да се насадят доматите. Обаче всички знаем, че прогнозата затова е прогноза, защото не е сигурна. Не отоплявам парника, но и през това минах. Обаче за всеки случай слагам едно варелче, върху него духалка, термостат, нагласен да се включи печката, ако температурата падне под 5-8 градуса. А другото, което правя през юни е да отворя максимално парника - двете врати и 6-те прозореца, за да има  проветрение. Но нощите са студени и това се отразява лошо на доматите. Градината е на малко по-добро място и там като че ли доматите се получават малко по-добре, но пък от парника, въпреки трудностите, берем от по-рано и до по-късно. А в градината доматите са под навеси с поликарбонатни покриви. 

Сега за сортовете. Тази година ще пропусна Лабрадорите, защото първи се разболяват от алтернария и май после всичко живо се тръшва от тази гадост. Още не знам какво да сея. Имам много нови сортове, имам и стари. От най-новите имам по 2 до 4 семена, защото раздавам своевременно. От тези, които съм харесала в градината е много вероятно да засея твоя Радуйски, Влахова (от Троян), един, за който не съм сигурна дали също е Влахова (кръстих си го Вкусен), Издълженя розов на Краси Лазаров, Золотой Кьонигсберг, Яша Югославски, може Змей (Пожаревския на Боби Димитров), който е много добър, но е късен сорт, та се надявам в оранжерията да се получи. През 2020 и 2021 не ми се получи, тоест не роди както през 2019, когато събрах погледите на доматарите. Възможно е да сложа три черита, някои сортове от Жожката и сега не се сещам, но сигурно ще има още нещо. Ще заложа на голямо разноообразие, както винаги, та ако някой сорт не се чувства комфортно в парник, да не е фатално. А аз домати не купувам. Затова ми е важно да ми се получат. Зимата разчитам на домашно консервираните плодове и зеленчуци. Разни лютеници от магазина ми приличат на нишесте с боя. 

Пробвала ли си финал ф1? Дават го на вкус като идел само че ултра ранен и устойчивна болести алтернария , гниене. Аз за първи път съм насял да го видя.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Не вярвам на това, което пише. Възможно е да са с една идея по-устойчиви. Трябва да се създадат такива условия, при които на вредните гъби да не им е добре. Вкусен, ама наистина вкусен, хибрид за мене няма. :) Опитах да садя хибриди, за да имаме НЯКАКВИ домати, но се оказа, че това не ме устройва. Беше ми неудобно да почерпя комшиите. Ние ги ядохме, защото това имаше. :flushed:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin

Кой е най-благоприятният ден за засяване на домати през март по лунния календар тази година?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

От 2-ри до 18-ти март. :) После от 1-ви до 16-ти април.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin
преди 20 часа, alys написа:

От 2-ри до 18-ти март. :) После от 1-ви до 16-ти април.

Тогава ще си харесам 5-ти март след още една справка с https://bg.rhythmofnature.net/kalendar-na-gradinarya-mart-2022 .

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
преди 2 минути, domatin написа:

Тогава ще си харесам 5-ти март

Много добър избор! Но не е лошо да се консултираш и с астролог и нумеролог

Успех!  ;-) 

  • Харесвам 1
  • Ха-ха 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov
На 1.02.2022 г. at 16:44, Ангел Димитров написа:

Пробвала ли си финал ф1? Дават го на вкус като идел само че ултра ранен и устойчивна болести алтернария , гниене. Аз за първи път съм насял да го видя.

Пробвахме го с годините. По спомен имаше домати. Само че е полудетерминантен - ниско растени остава.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov
На 1.02.2022 г. at 17:26, alys написа:

.......Вкусен, ама наистина вкусен, хибрид за мене няма. :) Опитах да садя хибриди, за да имаме НЯКАКВИ домати, но се оказа, че това не ме устройва. Беше ми неудобно да почерпя комшиите. Ние ги ядохме, защото това имаше. :flushed:

Здравей Алис. С годините какво ли не пробвах. Ти знаеш. Руски сортове, Домашни, Хибриди, от баби от дядовци и т.н. Тази година оставам само на един сорт. Хънито за мен си е най-вкусен освен че е хибрид!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

При нас Хънито не става - боледува, ражда малко. Също така ми е прекалено сладко за домат. Въпрос на вкус. За разнообразие става, но за основен - не. Оставам си с пробите, но сигурно става ясно, че залагам на разнообразието от сортове, съответно вкусове. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ангел Димитров

Аз за през лятото си имам два сорта стари от стари баби ( розов едър и червен едър ) раждат по много и са си вкусни поне на мене ми харесват. Но идеята ми е да намеря сорт издържлив на по студено и на болести за ранен в парника че мойте се маносват и почват да гният а узряват една две седмици преди тия навънка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Като казваш, че се маносват, какво имаш предвид - истинска картофена мана или нещо друго? Щото аз мана в оранжерията, да не чуе дяволът, не съм имала. Високата влажност е причина. Трябва добро проветрение. Без компромиси не може. Да, ще е по-студено, но ще е проветрено и болестите намаляват. И да са на по-големи разстояния корен от корен. Върху последното ще работя тази година. Останалото сме решили с отваряне на макс. Струва ми се, че тогава няма да търсим издържлив сорт. Те са почти еднакви като устойчивост. Е, има мааалко по-устойчиви сортове, но и те се тръшват от гъбни заболявания в крайна сметка. За да няма вируси, трябва да се следят насекомите. Аз слагам сини лепливи листове против трипси и бели (може и жълти) против въшки. Надявам се заблудени трипси да се залепят на тях. Хубаво е да се преглеждат тези листове и ако има голямо нападение, да се действа. 

Всички сортове си ги харесвам, но всяка година приятели ме подлъгват да сея нови, които били по-вкусни. Не знам кога ще сложа точка по този въпрос. Тази година отпуснах края и съм с повече от 30 нови сорта. 

  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   1 потребител

    • rufo
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване