Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Тодор Ташев

Откриване на подземна вода (за кладенец/сонда)

Recommended Posts

Астрала
Отговорено (Редактирано)

За сега само обмислям, но реших, че този метод е най-добрият за мен, фирмите в България не могат да ви дадат гаранция, също така имам два пресъхнали сондажа не виждам смисъл за моя имот да се обадя на фирма да дойде да сондира и ако няма вода трябва да плащам.:mrgreen: Що се отнася до оборудването.. в България първо няма такова или в най-добрия случай е в пъти по-скъпо от Германия, самоделните в Олх, Базар също са скъпи за една Жельонка искат - 260 лв, Германия започва - 55 евро. Сайтът е надежден според мен, мога да си поръчам всичко оттам, включително свредлата за глинеста почва и др. Данните за доставката могат да се видят в опцията кошница. 

Някои от нещата, които предлагат. 

1203_0.jpg

1004_0.jpg

877_0.jpg

1183_0.jpg

Редактирано от Астрала
  • Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo
преди 12 часа, Астрала написа:

За сега само обмислям, но реших, че този метод е най-добрият за мен, фирмите в България не могат да ви дадат гаранция, също така имам два пресъхнали сондажа не виждам смисъл за моя имот да се обадя на фирма да дойде да сондира и ако няма вода трябва да плащам.:mrgreen: Що се отнася до оборудването.. в България първо няма такова или в най-добрия случай е в пъти по-скъпо от Германия, самоделните в Олх, Базар също са скъпи за една Жельонка искат - 260 лв, Германия започва - 55 евро. Сайтът е надежден според мен, мога да си поръчам всичко оттам, включително свредлата за глинеста почва и др. Данните за доставката могат да се видят в опцията кошница. 

Много хубаво си го намислил! Ако градината ти беше наблизо, дори щях да ти помогна и после да разчитам пък на твоята помощ за пробиването. Цените на оборудването на този немски сайт са доста изгодни, но все пак не забравяй, че си има причини българска самоделна желонка да струва от 180 до 300 лева, както и масово произведената (вероятно китайска) с гумен клапан да струва само 110 лева. Дори ако само се вгледаш в немския сайт, ще видиш че дори там има желонки дето са три пъти по-скъпи от тази дето е 110 лева, за същия диаметър. Хубавото на този немски сайт е, че има доста голямо разнообразие и избор.

Отделно от това ти препоръчвам да си направиш един мисловен експеримент как практичеки пробиваш дупката, съединяваш тръбите, въртиш, после вадиш и разглобяваш тръбите и така нататък, както си уморен, след 5 - 6 часа работа и колкото се може по-подробно. Аз съм голям фен и на мисловните експерименти (доброто планиране). Така ще забележиш, например, дали ти трябва някоя допълнителна джаджа,  като стойка със слот за закрепване на тръбите в дупката, дали имаш нужда от втори човек помощник и други такива.

На колко метра дълбочина очакваш да ти бъде водата? Избрал ли си диаметър на сондажа и способ за вадене на водата (може и после)? Старите сухи сондажи до каква дълбочина стигат? А забеляза ли някаква полза за себе си, т.е. научи ли нещо ново, от съветите на Янко Колев, или ти всичко си знаеше още преди да ти предложа неговите писания?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Астрала
Отговорено (Редактирано)

Двата сондажа са пресъхнали някъде преди тридесет или повече години, те са от времето на дядо ми а колко дълбоки са били и т.н..не знам, не съм го питал. И не се интересувах от тази част от историята на имота тогава. По принцип на нашето място (съседните къщи) имаме доста кладенци и сонди, съседът ми има два кладенеца, дълбоки около 10 метра или повече, но и те пресъхнаха след време. Има и кладенци с голям дебит, дълбоки по 15-20 метра, те са на 300 метра разстояние от моя имот.

Ако ще правя нещо поне до 15 м, трябва да стигна или в краен случай до 23 м, макар че това зависи от много други фактори. мисля да копая със 190 мм свредло за обикновена почва, но ще си купя и за глина ( почвата ми е глинеста предимно ), трабите ще са с вътрешен диаметър 150 мм, външен диаметър 165 мм, по тях ще търся дълбочинна помпа и т.н.

Иначе ще видя, мога да се допитам за съвети до човека когото посочи.

Желонките са различни, има модели които работят на принципа на засмукването които са по-скъпите варианти, те все още имат клапан отпред, но принципът им на работа е различен. Засмукват голямо количество материал, по-добри са за подвижни пясъци от дугите желонки. 

1037_0.jpg

1037_1.jpg

1037_4.jpg

Редактирано от Астрала
  • Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko

Имам бензинов моторен свредел! Ползвам го много години и съм навит @Астрала да ти помогна да пробваме с него ако искаш , даже може да споделиме ако поръчваш, бих сондирал ...

• Харесвам 3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Астрала
преди 35 минути, kokorko написа:

Имам бензинов моторен свредел! Ползвам го много години и съм навит @Астрала да ти помогна да пробваме с него ако искаш , даже може да споделиме ако поръчваш, бих сондирал ...

Благодаря, но не мисля сега да поръчам материалите, защото имам гараж за правене и ще го отложа за края на годината. Иначе няма проблеми, двама работят по-добре от един. Та кагато поръчвам ще пиша пак тук.:smile:

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Астрала

Самоизливът е, когато сондажен кладенец изпуска вода без участието на помпа, а налягането в него е толкова силно, че течността просто се изхвърля на повърхността от земните недра.

На езика на експертите това е случай, при който статичното ниво на водата е по-високо от нивото на земята.

Оказва се, че самоизтичането трябва или да се елиминира, или да се насочи в другата посока чрез специална подредба. Най-опасното нещо е самоизтичането от пръстена, което може да бъде елиминирано само ако налягането не е много високо. Надявам се, че ви е било интересно.:smile:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nelly
Отговорено (Редактирано)
На 24.09.2023 г. at 20:28, ИВО Г.О. написа:

1. Търсене на вода.  От познати намерих номерата на трима търсачи. Единият изобщо не си вдига телефона, за втория някак не ми дойде отвътре да му звънна, а третия едва вчера получих номера и още не съм звънял. Това не означава, че няма резултати в търсенето, напротив има и то добри. Добри, защото първо се срещнах с добри хора (Здравей Нели) и след това получих обнадеждаваща информация. Срещата с Нели от форума няма да описвам, само резултата. Уговорихме се и отидохме на терена, намерихме подходща за целта пръчка и шоуто започна. Смо да уточня - терена е с лек наклон и сметнахме, че не е необходимо да го пресичаме по вертикала, а само по хоризонтала. Разходи се посока И-З, после обратно З-И и през цалото време казваше, че тук навсякъде има вода. Наблегна на две места, където пръчката се въртеше по-силно. Повтори обхождането  през около 20 метра нагоре и после още 20 метра и така отбелязахме теченията. Та така, според нея има две течения, които си заслужава да се сондират. Едното обаче е извън границите на нашия имот. Каква е ориентировъчната дълбочина, дебит и други подробности? Тя каза, че възможностите и се ограничават до там, само да намира водата. Нели, ако греша - поправи ме, моля.

Иво ми се обади, че е излязла добра вода. Сондирал е в единия поток от двата, които му показах, над които пръчката се въртеше по-силно, отколкото в останалата част от мястото. Избрал е потока ( дамара) който е изцяло в неговия имот и е много доволен. Ако той реши, ще сподели подробности.

Честито, Иво!  Благодаря, че се обади и ми каза за резултата от сондирането.

------------------------------------

ПС Този руснак от първия клип за самоизливите, явно е бягал от часовете по математика. :joy:

В началото, около 0:50 мин., обяснява, че дебита на водата е 7,2 куб.м. на час и мери - 4 литра за 8 сек.  Вместо да раздели, той умножава 3600 х 8сек. Вярното е 3600/8 х 4 = 1800 литра, или 1,8 куб.м. в час.

Редактирано от Nelly
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

На 25.02.2020 година в на местенцето, където се забавлявам със земеделие дупчиха сондаж. Оттогава аз не зная какво значи да свърши или да спре водата.Поливах и с капково, и с маркуч директно от сондата ..и с допълнителни съдове... Хубаво е да имаш вода в неограничени количества. Постепенно обаче..., дебита почна да става променлив... Вначалото тръгва интензивна струя, а после...след десетина-петнайсет минути почва да тече по-бавно... сякаш помпата се е позапушила.. Не говоря за спиране и за свършване, а за затормозяване на изпомпването.. Реших да направя профилактика на съоръжението. Обадих се на главния сондьор да ме вкара в плановете си.

"Пробвай- каза- дали може да се вдига помпата. Напъни стоманеното въже, да видим дали поддава. "

Речено-сторено. Опитах да опъна винкела дали няма да помръдне някоя педя нагоре- няма начин... като застъпан е. Отново докладвах (вчера) на сондажния шеф. "Трябва , каза, да чистим сондажа. Водния стълб , с времето на експлоатация се е напълнил с пясък или тиня и сега няма вода. Тук уточнявам, че тече чиста бистра водица.. И ка ще го оправим... ами.. пращам двама да почистват... Кви пари??... Поносими. Кога? Утре... Та ги чакам днес да чистим сондажа... Не ми влизаше в сметката разход за профилактика на сондаж,,.... на 4-5 години.

• Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал
Отговорено (Редактирано)

Дойдоха двама забързани да свършат работата. Казаха "Ще правим Ер лифтинг" Сега си припомних, че основна характеристика на сондьорите е големият размах и последиците от него. Офарфалачкаха де що смокиня имаше по пътя на маркучите пуснаха помпите и казаха: "нямаме вода". Вече и аз нямах, щото моята помпа излезе. Пратих ги на селската чешма да си пълнят бидончето от 1 тон, което незнайно защо беше празно... Ходиха на два пъти за вода... Помпата продължава да не плюе. Маркучът за въздух после се оказа запушен..  Разгеле почна да плюе  това съоръжение, но след като изхрачихме два легена кална вода, старшият на екипа каза..."Ето... вече не е гъста кал, а само оцветена вода"...А според мен си върви като бозичка.. Даже и на цвят е същата.. Сега трябвало аз да поливам повече, за да източа мътилката... и... почнаха да събират багажа... И ми препоръчаха другия път да се обадя по-рано, че помпата да не е токлова затънала в пясъци.. по-лесно да излезе... . Много съм объркан. Дали това трябва да е свършена работа?

Редактирано от Александър Ал
  • Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Tanya

Здравейте. 

Попаднах случайно във форума, тъй като ми предстои изграждане на сонда. 

Имам ВЕС направено (слагам снимка), за да ми кажат къде да сондираме, но работата приключи с "и да се обадите, ако излезне вода". Бях стъписана и честно се колебая дали точката, която ми каза, наистина ще има вода. В доклада пише 12-18, 30-40 и 60-80м нива на вода, препоръча ни направо да бием 80м сондаж. Честно много ми се вижда, особено сумата, която трябва да дадем. Съседите са на 35м и на 70м. Срещу нас кладенеца е около 10м.

Района е София/Вакарел. 

@Nellyбихте ли се съгласили да проверите дали въобще има вода?

Прочетох препоръките за Иво, ранните коментари са положителни, последните няколко не. 

Жоро, който препоръчвате ВЕС ли прави или търси с пръчки? 

И накрая препоръчайте моля човек за сондиране, който да взима нормални цени. Звъняла съм на доста фирми, все над 200лв ми казват за метър. 

Благодаря предварително. 

Screenshot_20240725_211604_com.huawei.docs.jpg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Чико

За съжаление ............. нямате никаква гаранция госпожо . Това , което се ползва в България като апаратура от всички самозвани "геолози" струва 1000-3000 лв. в алиекспрес . Спокойно и Вие може да си купите такова "тамагочи" и да си минете двора см. по см. . Китайците наистина са богове в това да правят неща , които не правят нищо . Професионалните Георадари започват от 30хил. долара с базово оборудване и сканират до 40 м. дълбочина . С допълнително оборудване стигат до 160 м . , което пък е правопропорционално и на първоначалната цена . Сама разбирате , че никой от нашите "мобилни геолози" няма да похарчи 100хил. лева и да взима на посещение 350-500 лв. 

Та , след тази пледоария ( моля да ме извините) , по същество . ВЕС снимки повечето тук имаме и ...... нищо. И аз в това число . Радиоестезията е природна дарба  и наистина е добре да се допитате и до такива хора . И пак да кажа - С надежда , но без мечти . Лично аз виках и Жоро , още един негов колега и радиоестезик . И тримата посочиха едно място и до момента съм с 60 м сух сондаж  . 

Цените за сондажи доколкото знам са от 180 до 250 лв/м. с включени сондаж и тръби . По-евтино е ако Ви направят само ядково сондиране . Цената е около 100 лв/м. Ако открият вода ,сондажа се разширява и се полагат тогава тръби. Такива филантропски фирми обаче са кът . 

Желая Ви късмет !

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nelly
преди 21 часа, Tanya написа:

Района е София/Вакарел. 

@Nellyбихте ли се съгласили да проверите дали въобще има вода?

Бих могла. Моля, дайте ми на ЛС  телефон за връзка. 

Добре е да издебнем по-сухо време, да не е валяло скоро. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
inna

От мен нищо хубаво няма да чуете за сондажите.Съжалявам,че някога изобщо ми влезе тая муха в главата. Безбожни пари,които можеха да бъдат похарчени за нещо много по-смислено.Ако излезе вода до 10-20м е добре.По-надълбоко,освен скъпо, става много трудно и за обслужване. Проклетата помпа и тръба към нея тежат цял тон и трябва минимум двама яки мужици да я теглят когато се закучи. Отделно като се заклещи, па като се задръсти самия сондаж... Леле,майко! Спирам до тук, че се нервирам като си припомням цялата простотия!

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalin
Отговорено (Редактирано)

Здравейте,

Минаха около 6 месеца откакто сондирахме в нашия имот, за щастие успешно - макар и на дълбоко, вода излезе. Трябва ми само за поливане, но дебитът не е достатъчен (300-500л/ч) и заложихме и 3 кубика съд, за да може да дава аванс на помпата. Не съм звънял на никой от саморекламиращите се тук, но искам да дам малко полезна информация на всички, които планират да се впуснат в това приключение.

1. Не вярвайте на НИКОЙ, който ви каже "ей тук има вода на ХХ метра". Това няма как да ви го каже със сигурност, още повече и да ви посочи дебит. Всички го правят за пари и се надяват да се окажат прави. Както Чико по-горе е писал - техниката, която може да засече "нещо" под земята, струва десетки/стотици хиляди и никой няма да инвестира в такова нещо, за да обикаля из страната за 300 лева на проучване.
2. По възможност - говорете със съседите си - имат ли вода, колко, каква, на каква дълбочина - това е най-сигурносто мерило.

3. Както неведнъж е писано - вода има навсякъде, въпросът е на каква дълбочина и с какъв дебит. Може да е на 20-30-40 метра, а може и да е на 200.

4. Пригответе си пари. Без пари не става. Не спестявайте - ако ви трябва вода - намирате читава фирма с нормална цена и възможности да дупчат на дълбоко. Задължително ползвате сондажни тръби, а не канализационни ръчно нарязани. Задължително се запълва около тръбата с филц след това. Бетонирането на горния пласт се препоръчва, но не е задължително - зависи от условията.

Сега ще ви разкажа и при мен как се случиха нещата, тъй като на мен ми беше много интересно да чета приключенията на другите. Имаме голям двор - над 3 декара - още в началото бях решил, че ще ни трябва сондаж задължително, макар да имаме ВиК - нямам намерение да "крада" вода или пък да плащам по 5-6 лева на кубик. Не съм викал багетист, а директно с един приятел се комбинирахме за промоционална цена за няколко парцела и викнахме човек с "георадар". Ами пълна пародия. Като върна лентата назад - очевидно беше, че не знае как се работи с уреда, а пък и уреда беше един... точно от тия, дето струват по 2-3 хиляди лева и откриват точно нищо. Въпреки това - поизпоти се в жегата, обходи целия парцел. Първо минаваше с багети и там, където се завъртят, забождаше електродите уж да проверява в дълбочина (платихме по спомен 250 лева на парцел, като ги обходи целите и "проверяваше" до 100 метра). При мен откри само на 2 места вода и на двете около 40 метра дълбочина, като едното беше "с по-добър дебит". При моя приятел беше сходно - 36 метра дълбочина, ако не се бъркам, като двата парцела са на десетки километри един от друг.

Моят приятел сондира пръв, като при него водата започна да се появява чак след 60-ия метър. Сондираха до около 85.

При мен нещата се случиха по-късно, защото не ми беше спешно (имам ВиК) а и не можех да си харесам изпълнители на сондажа. Накрая след много четене по форумите се спрях на една фирма. Намерих я по случайност. В един друг форум имаше потребител, който даваше много компетентни и на брой (стотици) мнения относно сондирането, като никъде не се беше рекламирал. Някакси издирих имената му и по търговския регистър намерих фирмата, оказа се, че дори е в моят град. Звънях им няколко пъти миналото лято, нещо не можахме да се свържем. Бях тръгнал с идеята да сондирам лятото, защото навсякъде се говори, че тогава дебитът е най-нисък и е хубаво да го направиш тогава, за да може да си сигурен, че ще имаш дебит. В същност нещата не са точно така. Сондьорите са най-заети лятото, понякога и цените са по-високи тогава. Ако дебитът ти пада лятото, значи разчиташ на високи подпочвени води, които по принцип не са с много добро качество... Преди това се бях допитал и до съседите си - едните имаха вода на 100 метра (втори сондаж, един пресъхнал), а другите имаха суха дупка на 120 метра - тук подозирам, че може и да е имало вода, но сондажът да не е изпълнен правилно. Съответно при тази дълбочина - разчиташ на дълбоки подземни води, а не на високите подпочвени, които се влияят от времето, дъждовете и т.н.

След първият неуспешен опит, същото лято бях говорил и с други две фирми, силно препоръчвани в района. Срещнах се с представител на едната, но не ми хареса нещо по усет. Реших си, че искам първата фирма да бие сондата и това е, макар и да не успяхме да се разберем предния път. Тази година февруари месец, тръгнах отново да ги търся и този път успяхме да се разберем. Цената им беше ОК на фона на цените, за които бях чел преди това. Струваше 100лв/м. като платих само това, което успяха да затръбят и цената включваше и тръбите (турски сондажни, дебелостенни тръби), и филца. Като допълнение единствено ме помолиха да си платя допълнително за бентонит, защото сондажът беше почнал да се обрушва - бентонитът, който ползваха, ми струваше 300 лева, така че в крайна сметка  все едно си платих цялата дълбочина.

В последствие разбрах и защо толкова трудно успях да се свържа и уговоря - човекът, с който съм говорил беше около 70+ годишен хидрогеолог, партньор във фирмата, а неговият партньор пък всъщност беше човекът, който бях успял да проследя по форумите и се занимава главно с механизацията. Самата работа се извършваше от сондьори-работници (общо 3ма на брой, на моменти бяха и само 2ма). В крайна сметка при мен до 18 метра беше пълна суша. Някъде около 18-20 метра излезе малко мокра пръст и толкова. След това пак почна да хвърля пушилка, а за да има вода - трябва най-малкото постоянно да изкарва влажна пръст, а не прахоляк. Между 70-90метър нещата доста се подобриха, почна да вади сериозни калотии, което реално беше вода, просто се омешваше с прахоляка. Казах им да продължават докато не изкараме нещо по-сериозно, като се ръководих и по дълбочината на сондажа на съседите - стигнахме до 107 метра, където вече ударихме нещо много твърдо и започнаха да пробиват със скорост около 10-20см. на 2-3 часа (като само за първия ден успяха да пробият до 40 метра). Така или иначе предварително ми бяха казали, че могат да дупчат до около 120 метра, защото максимумът на компресора им е 12 атмосфери и то не продължителна работа, а трябват по 1 атмосфера на всеки 10 метра, въпреки че беше огромен, но и беше доста стар (изглеждаше като съветско производство). Тогава вече им казах достатъчно и продължихме с продухване (airlift) и затръбяване на сондажа. От 107 метра, успяха да вкарат 104 метра тръби (даже към 103.5). В последствие направих още едно измерване на дебита, сложихме вкопан резервоар, направихме шахта със сонда и т.н. За момента съм източил може би близо 100 кубика и няма изгледи да пресъхне, просто след като изкара натрупания воден стълб и доста намаля дебита, но водата не спира. Дебитът ми дори се подобри спрямо началото, след като се разработи сондажа, а в момента сме в адски жеги и безводие.

Та, целият този роман го пиша с една цел - ако ви трябва вода, просто си пригответе пари. Единственото, което зависи от вас, е да изберете читави сондьори, които да си свършат работата като хората. При мен и моят приятел бяха различни сондьори - на него му взеха доста по-евтино, но с PVC канализационни тръби, а и там свършиха работата за 1 ден с мобилна сонда. При мен се озориха много и цялото нещо продължи над седмица, заради спецификата на подземните пластове, като в същото време копаха с една огромна СОЦ машина на ЗИЛ, към нея отделен компресор и отделно цистерна - три камиона. Цената при мен си беше предварително спазарена и не зависеше от терена, но просто съм 99% сигурен, че ако бяха дошли тези другите с мобилната сондичка и бяха видели такъв зор - щяха просто да си искат парите за колкото са изкопали и да си хванат пътя. Естествено не всеки имот има опцията да се паркира камион вътре, а камо ли три, така че понякога не можем да си избираме с каква техника ще се изпълни задачата. В крайна сметка и двамата имаме вода, но и при двамата не успяха да ни познаят дълбочината.

Другото нещо, което говорих с хидрогеолога, е че научно доказано такова "познаване" няма. Човекът беше с много опит и много изпълнени обекти - някъде "познават" багетистите, другаде - не, ама няма научно доказуемо обяснение, съответно и "познаването" е по-скоро налучкване/късмет. Единственото, което ме беше питал, е дали има бъз на имота, защото където растяло бъз - имало вода. Супер, ама и да я "засича" тази вода бъзът, то ще е някаква висока подпочвена, която пак не ми върши работа. Също така - много, ама много малък е шансът да имате различни резултати при биенето на сонда в различни точки от парцелът ви. Подземните масиви са огромни и в повечето случаи целият ви парцел попада в един масив, та водата е на една дълбочина където и да дупнете. Митичните "дамари" са наистина почти невъзможни за уцелване, освен на късмет. Ако някой "засича" вода с багети - може да я засече на 5-10 метра дълбочина може би, но на повече - абсурд.

Та, като краен съвет - ами избирате си една точка, която ви е удобна като местоположение и почвате да дупчите - вода ще излезе, но зависи и кой ви изпълнява сондажа и колко пари имате. За препоръчване е да е по-висока точка (ако имате денивелация) защото после можете да се възползвате от денивелацията за капково напояване например, иначе трябва да качвате по нагорнището с помпата. Препоръчително е точката да е поне на 3 метра от границите на имота ви - това е и задължително по закон. Няма никакъв смисъл да си губите време, пари и надежди с разни шамани и познавачи. Ако наистина ви трябва вода и без нея не можете да си ползвате пълноценно имота - ами нямате друг избор - дупчите докато излезе. 

За гарнитура ви качвам и снимката на "заснемането", което ми правиха - според графиките изглежда, че около 40-ия метър е най-голям шансът за вода. Всъщност това са само разлики в земните пластове (може и да е влага) ако изобщо уредът е бил настроен/ползван правилно. Там където излезе водата всъщност "показанията" са дори по-лоши. Не виждам смисъл да давам координати на сондьорите, тъй като работят само в района, а и доколкото разбрах си имат достатъчно работа. Във всеки район можете да намерите читави предполагам, но просто не разчитайте, че някой ще ви дава гаранции или ще ви посочва къде има вода. Трябват пари и късмет.

tochka1.jpg

Редактирано от Kalin
  • Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nelly
Отговорено (Редактирано)

С някои неща съм съгласна, но с други не.

1. И друг път съм го казвала, за мен е несериозно да определяш дълбочина и дебит, особено с точността, за която някои претендират. Би могло да се основава на предположения, ако имат информация за други сондажи/кладенци в района. Но приблизително, в някакви по-общи параметри,  мисля, че би могло да се прогнозира, след много опит.

2. Не всички се рекламират и го правят за пари. До сега не съм искала пари от никого. Винаги съм опитвала да помогна и съм се чувствала много неловко и съм отказвала, когато някой ми е предлагал заплащане. Понякога, за да приключи спора,  съм приемала, кой, колкото е решил. В този форум има хора, които могат да го потвърдят, ако желаят. Но май трябва да се замисля, защото в желанието си да помогна, срещнах и неуважение.  

3. Георадрите, дори и да са добри, идентифицират само пластове, които биха могли да бъдат водоносни. Но не и дали в тези пластове действително има вода. Друг въпрос е дали са китайски евтинджоси и дали хората, боравещи с тях, са опитни. 

4. Намирам за добър подход да се питат съседите, ако има сондажи. Но преди няколко дни търсих вода в едно село. Във всяка къща от карето  дворни места имаше сонда, но те бяха на различни дълбочини - от 35 до 70 метра. Също при някои водата се изчерпва бързо. Имаше и сухи  сонди, а баирчето, на което е това каре, като цяло, беше с доста вода.  От едната му страна водата вървеше точно на жили и с три сонди, правени на този принцип, че "навсякъде има вода", за малко не бяха уцелили жилите. 

Но според мен, още по-добър подход е да се ползват  услугите на професионлисти - геодезисти, хидрогеолози. които да проверят картите за района - подземни пластове, дълбочини на водите и т.н.  И да се съчетае науката с човек, който действително има чувствителност да открива вода и който да определи подходящите места за сондиране. Иначе може да си дупчите доста сухи , или слаби сондажи. 

5. Да, навсякъде има вода, но голямата част от нея е на дълбочини над 500 метра. Справка, басейновите дирекции. 

https://earbd.bg/indexdetails.php?menu_id=624 

https://www.bddr.org/gwb/gwb.htm

https://gwms.eea.government.bg/giswmr/

6. Поколения наред, в ерата преди сондирането, багетите и георадарите, хората са копаели кладенци. И не са можели да си позволят лукса да копаят и градят на принципа "навсякъде има вода".  Търсели са водата с дървени пръчки, това е най-древния метод. Наясно съм с експериментите на скептиците в желанието си да развенчаят  откриването на вода. Наясно съм и с това, че науката не е доказала на какво се дължат тези способности и защо едни хора ги имат, а други - не. Но науката не се и напъва да намери обяснение, да изследва, да докаже. Аз самата търся информация какви са тези сили, които карат пръчката д се завърти по начин, да не може да бъде удържана и имам желание това да бъде проучено.

.Но има и емпирични доказателства за откриването на подземна вода. Такъв е  един немски проект на Deutsche Gesellschaft fur Technische Zusammenarbeit , продължил 10 години, за снабдяване с питейна вода на страни от третия свят -  в Шри Ланка, Заир, Кения, Намибия  и Йемен. Все сухи страни, в които вероятността да попаднеш на подземна вода е минимална. Използвали са радиестезисти. В Шри Ланка от 691 дупки, общата успеваемост е била 96%. Това изключва всякаква случайност. 

https://www.popularmechanics.com/science/a3199/1281661/

7. Предполагам, има доста хора, които са си повярвали, че могат да се научат да откриват вода с багети.  С такава, да я наречем чувствителност, се раждаш. тя не се учи, не се унаследява. И често не познават.  От там и недоверието в този метод. 

Попадала съм на място от около 7 дка, с 3 напълно сухи сонди - 2-те на по 90 метра, третата на 70 метра. Местата им определени с разни конусчета, багети. Пръчката въобще не помръдваше в този участък на мястото. За сметка на това имаше дамар, минаващ под сградата. 

Наскоро правихме ремонт, заговорихме се с майстора за откриване на вода. Той твърдеше, че открива с багети. Имах под ръка дървена пръчка и пробвахме над канализацията. При него пръчката не помръдна и той беше доста смутен от този факт. 

8. Защо тези, които твърдят, че откриват вода и показват само някакви точки, не засичат цялата жила по нейната ширина и в дължина и посока ? Подземната вода не е в точки, тя се движи  по наклоните, разширява се, свива се, на места се събира повече и т.н. Защо не ви показват нейните, да ги наречем условно, "брегове" ? 

И защо влажното време и скорошни валежи, т.е. натаените под земята дъждовни води,  не им пречат? 

Най-лесно е да се провери способността за откриване на вода със съществуващи  водопроводи и канализации. Ако  човек е способен да открива водата, то трябва да може да открие и водопровод, без значение дали е с метални, или ПВЦ тръби. Откривала съм водопровод с по-голяма точност от измервателния уред на ВиК. Бяха сложили марка от измерването,  бяха изкопали към 1,30 м. дълбочина, но водопровод не се показваше. Пръчката се завъртя  на около 30 см от марката на ВиК и когато разкопаха и в тази посока, водопроводът се показа, точно където се въртеше пръчката. 

9. За сондьорите нямам впечатление. Хора са ми споделяли, че някои не сондират съвестно и после са имали проблеми.

Имам желание някой сондьор да ме вика преди сондиране. Аз самата съм много любопитна,  да видя на каква дълбочина и с какъв дебит ще излезе водата, тогава, когато са ми пресни в паметта силата и скоростта на въртене на пръчката на това място. 

Редактирано от Nelly
  • Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalin

Склонен съм да вярвам, че чрез багети/магнитни полета/вродени способности - както и да го наричаме - е възможно да могат да се открият плитки води - канализация и водопровод са такива. Но не съм съгласен, че могат да се открият води на 20-30 и нагоре метри дълбочина. За кладенец - може би има някакъв шанс, но за сонди - за мен е абсурд. Тези митове с подземните реки, дамари и т.н. за мен са малко пресилени - просто има по-проводими и по-непроводими пластове, та водата си прави път, ама чак реки да текат под земята - не мисля. Сигурно има и такива "явления", но едва ли а нацелени от много (ако изобщо) сондажи.

Това с точките и уцелването на дамар ми е доста неестествено, особено когато говорим за големи дълбочини. Ако ще сондираме на 10, максимум 20 метра - ок. Но какво става при един сондаж на 50 или дори 100 метра и нагоре. Първо - позиционирането на сондата и нейният наклон - как можем да го гарантираме? При самото пробиване прътовете се усукват, гънат и т.н не се знае с колко градуса настрани ще подкарат канала, та докато стигне чак до недрата, където е предполагаемата вода - сигурно ще "пропусне" точката с едни 50-100 и повече сантиметра. Затова не мисля, че може да се разчита на такива неща - подземните води в повечето случаи са в доста големи по площ пластове, просто със сондирането си правим един вид "резервоар" който се пълни с тези води, а не да разчитаме, че ще ударим "подземна река" която е широка с еднометров диаметър примерно.

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo

Много интересна тема! Благодаря на онези съфорумци, който са писали водени предимно от искрени подбуди за споделяне, или  съответствие с моите морално етични разбирания! (Без материален интерес за себе си или друг човек, който извършва заплатена услуга по откриване на вода, освен в случаите на симетрично обезпечение на риска.)

Докато навън е адска жега, бих се радвал да продължим и допълним малко дискусията  с факти и разсъждения, ако на някого му е интересно...

(1.) Морал и етика. Нямам честта да познавам @Nelly , но ако хипотетично аз притежавах описаната от нея способност, то бих  прилагал способностите си напълно безплатно (както прави и тя) и бих се стремил да науча повече за това явление. А ако, още по-хипотетично, някога ми се наложи, т.е. бъда принуден от някакви много сериозни обстоятелства (в момента, дори не мога да си представя какви точно) да искам пари за тази своя услуга, свързана с научно необоснована дарба или способност, то аз задължително ще предлагам и симетрично обезпечение на риска. Това означава, че ако, например, съм взел 100 лева за откриване на вода на някой клиент и съм му показал едно място в имота му където според моята (хипотетична) дарба има вода, то ако не бъде открита вода след сондиране на посоченото място, то аз не просто ще му върна 100 лева ами и ще му дам още 100 лева мои пари, задето е направил и още много други разходи (сондиране, копане) разчитайки на моята услуга и дарба. Тук не коментирам техническите трудности, като поставяне на парите  в ескроу сметка (докато се направи сондаж), или за голямата разлика в цената на моята услуга и разходите по сондажа или други подобни, тук говоря само за разбирането (ми) за морал и етика.

(2.) Всеки човек който твърди че открива вода чрез научно необяснени лични способности (багети, пръчка, махало и др.) или недоказани технически средства ("георадар, от евтините")  И същевременно не съответства на моето разбиране за етика и морал (1.), за мен е шарлатанин.

(3.) За последните десетилетия, когато инцидентно, два-три пъти, съм се интересувал от темата за откриване на вода вода от човек с особена способност и с багети, пръчка, махало и др. подобни, никога не съм намирал истинска научна (академична) публикация която да обяснява технически (3.1) този феномен, нито пък такава публикация която напълно изчерпателно да обоснове че такъв феномен е (3.2) невъзможно да съществува при 100% от индивидите Хомо сапиенс, дори при точно дефинирани, но често срещани, условия (горна и долна граница на дълбочината на детектираната вода, състав на почвата и др.). Дори публикации, базиращи се предимно на (3.3) статистически данни от райони с пустинен климат, като цитираното от Нели изследване, публикувано в popularmechanics, е много постно според съвременните стандарти за научно изследване -- няма контролна база (контролна група), няма (все още) peer review, което от друга страна е разбираемо предвид разходите за сондиране и зариване на сондажи, ако искаме да удовлетворим модерния стандарт в изследванията. (Още повече, ако някоя благотворителна кампания плаща да откриете и сондирате за вода за някое африканско село, как ще намерите донор който да доплати повече пари за зариването и повторното сондиране след години, на успешен сондаж, заради някакво си изследване.)

(4.) Описаният в точка (3.) дефицит на научни изследвания е колкото недостатък, толкова и възможност. Така че, Вие @Nelly , с каквото и да се занимавате в момента, каквато и да е жизнената Ви ситуация, винаги можете да помислите за придобиване на нова научно-техническа квалификация, с идея Вие самата да проведете някакво изследване на този природен и човешки феномен. Никога не е късно -- един мой приятел записа на 46 и на 50 години завърши успешно висше образование в Англия, специалност Софтуерен инженеринг от нулата, като допреди това, не е учил нищо след средното си образование в България, работил е като редови работник и в България и в Англия. Друга примерна възможност е да се свържете с фондацията на Джеймс Ранди (James Randi Educational Foundation, JREF) да ги предупредите, че не искате никакви пари от тяхната (анти)награда, но че имате интерес да участвате в научни изследвания на феномена. (Аз поне така бих постъпил, ако имах описаната от Вас дарба.) Или пък да попаднете на някой изследователски екип, който "приближава" към този феномен от друга посока -- примерно детекция на слабите електрически, магнитни или електромагнитни полета (с електронни средства), или образна диагностика / разпространение на механични трептения (ултра- и инфра- звук) в земната кора.

(5.) Светът е толкова шарен че ...

(5.1) В моето село, това което аз наричам "плитката вода", или може би това е нивото на подпочвените води, или може би watertable, се намира на -25 метра спрямо повърхността, в имотите във високата част от селото и на -10 метра, в имотите по средата "на баира". Водата е с много добро качество баща ми, приживе имаше период от няколко години през кайто предпочиташе да пие точно от тази вода.

(5.2) Дори ако цената на водата от нашето ВиК сега  беше 5 лева или 6 лева за кубик, това ми се струва супер изгодно като цена -- в моята градина няма нито ВиК, нито ток, нито кладенец, всяка седмица правя два курса, като закарвам на курс приблизително по 130 литра в туби в багажника на колата ми, като транспорта и времето което губя допълнително е многократно по-скъпо от цената на ВиК. Моята градина се намира на 5 минути пеша от дома на родителите ми, където пък има ток и достъпна подземна вода на -10 метра. Водата от ВиК често е доста добра, но понякога мирише на хлор и това е единия от само два недостатъка, които има ВиК водата в моите очи. Другият недостатък е психологическо-социално-политически и представлява зависимостта от някакво си мръсно (неморално), гнусно-тарикатско, феодално-ченгесарско, местно монополче наречено "ВиК <моя окръжен град>" (Водата в Република Ирландия е безплатна за потребителите / населението! Счита се за национално богатство и национална гордост. Струва около 2 милиарда годишно на ирландския бюджет. Когато преди 12 години се опитаха да я направят платена за населението, се надигнаха много протести и след 1 година върнаха старото положение на безплатна, т.е. платена от бюджета.)  Когато навремето, преди десетилетия, при родителите ми направиха сондаж, главната ни радост беше че имаме втори (резервен източник) и вече няма да се ядосваме и да си съсипваме здравето чак толкова на честите спирания на водата и режими на водата които ни налагаха особено през летата. Оттогава мина време, нещата се подобриха дотолкова, че сега, само по два пъти на месец ни спират ВиК водата заради (непредвидени) аварии, но ние все така ценим високо тази малка частица независимост.

(5.3) Когато навремето направиха сондажа при родителите ми (-10 метра) баща ми сам намери мястото с багети. Аз и брат ми се пробвахме също с багетите и на мен също малко ми се кръстосваха над мястото където вече беше посочил татко. Аз обаче смятам, че нямам дарба, ами някак си подсъзнателно проявявам предубеждение и несъзнателно кръстосвам багетите. После като  поставихме бетонни тръби, веднъж оставихме водата да се успокои за един ден без да има поставена помпа в нея. На други ден като осветявахме водата с огледало, лесно се виждаше отгоре, че там долу водата тече в една определена посока! Което означава че тя отива на някое по-ниско място през някоя пролука в долните (непропускливи) слоеве и това място се намира по-нататък по посоката на течението.

(5.4) Двете най-големи предимства на намирането на вода от хора с особена способност в нашето село, бяха че: И двамата души които познавах (да почиват в мир!) го правеха без пари и ако подсъзнателно са карали багетите им да  се кръстосват, то поне е било напълно безкористно. Социален елемент, т.е. хората правеха нещо заедно, без да им виси някой шеф на главата и се чувстваха доста щастливи от резултата. Още по-интересно става когато хора ръчно си изкопаваха кладенци, знамм за поне две семейства / два роднински клана, които си изкопаха кладенците така, а пък от старите кладенци с каменна зидария, поне два от които на 25 метра, нацвъкани тук там из село можеше да се заключи че това голямо и щастливо занимание се е случвало многократно по често в миналото!

(5.5) По баирите на селото, приблизително на -10 до -15 метра от най-високите точки, имаме 5 или 6 чешми (извори) където водата тече под собствен напор. Поне две от тези чешми никога досега не са пресъхвали и имат приличен дебит (поне 25% от обичайния си) дори и в най-горещото лято. Иначе из селото между много бройните сондажи или кладенци, има и два или три такива, за които аз съм чувал, които първоначално са имали вода но след година-две или няколко, са пресъхнали или са се запълнили с нанесен или преместен пясък и/или глина във водоносния слой.

(5.6) Големи ползватели на вода около моето село и близкия град правят сондажи (след надлежно ОВОС и разрешение) примерно, на 200+ метра (един земеделски производител), или на 600+ метра (един завод, сондаж от 90-те години). Това са водните тела,  които са заведени и картографирани в България и си имат буквено цифрови индикатори, като по-горе беше даден линк към сайт с карта и нива (палео-исторически периоди на формиране). Нашето село и околност имат късмета да лежат над поне два различни пласта които са части от големи (георафски) подземни водни тела.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalin

При мен водата е 5 лв./m3 (тарифите са различни, но аз съм в града и имам отвеждане с пречистване,  по селата в района, където са без причистване или изцяло с липсваща канализация е около 4лв) и предполагам още ще расте, та освен да се ползва за пиене, къпане и готвене - не мисля да я ползвам за друго. По мои сметки ще ползвам поне по 3-4-5 кубика дневно, което при тази цена си е 500-750 лева на месец. Сега ще имам повишени разходи за ток, но те ще са под 5-10% от потенциалните разходи за вода, които ще избегна. Имах даже идея да си направя втори кръг в къщата и примерно до казанчетата на тоалетните да пусна вода от сондата, но предвид колко ще спестя и каква ще е инвестицията - не си заслужава особено. Пък и знае ли се - може да пресъхне сондажа някой ден и ще трябва да се правят разни връзки/байпаси после, за да докарам вода до тоалетните.

Иначе това, което направих, е да си направя директна връзка с кран между тръбите на сондажа и на къщата - така в даден момент мога просто да врътна крана на водомера, да отворя този между сондата и инсталацията на къщата, и така пускам в обращение сондажна вода. Иначе на водата ѝ правих проби и поне микробиологията ѝ е ок - 0, каквато е и на тази от ВиК - няма никакви бактерии. Това, което остава  за в бъдеще, е евентуално да я тествам за разни тежки метали, но не мисля, че има такъв риск. Четох, че лесно може да се тества в домашни условия с бърз хлор на гранули - слагат се 20гр. от гранулите в кофа вода и ако в рамките на няколко часа водата си промени цвета, значи има наличие - колкото по-тъмен стане цвета - повече тежки метали - не знам доколко е вярно, никога не съм бил силен в химията.

А относно Nelly - аз съм ОК да дойде да се завърти из моя двор и да види ще усети ли нещо, дори там където ми е сондажа, няма човек, който да не е любопитен за такива неща - колкото и да не вярва в тях. Но просто тук в района явно плитки води няма - има такива на няколко километра на изток, където дори има 2-3 чешми (макар и в градска среда) които се захранват от разни изовори - хидрогеологът, който ми сондира живее там и той има сондаж сравнително плитък - по спомен около 20-30 метра, като също така е с огромен дебит от няколко кубика на час. 

Пък за морала и етиката - не мисля, че някой може да разчита на такива неща. В крайна сметка днешно време всичко се върти около парите и малко са хората, които няма да те изпързалят, за да вземат някой лев, а това почти винаги ще го разбереш чак в последствие. Същото е и като с "професионалните" врачки, ходжи, екстрасенси и т.н. които "продават" надежда на хората. На мен лично не ми се вярва някой да открива вода без пари, особено ако трябва да си изхаби и свободен ден и да си покрие пътни разходи до друго населено място. 

Бях чел някъде една история, май точно за "подземна река" където сондирали  в някакъв двор и нищо. Минава някакъв дядо от селото отвън - поглежда ги - и казал "Абе, там няма да намерите нищо, мръднете 20 метра в ляво, там е реката" - в последствие решили да пробват, преместили сондажа и наистина от там бликнала вода с много силен дебит още на плиткото. Това естествено е преразказ на случка, на която съм склонен да вярвам, но и която е показателна, че даденият човек го е направил безкористно и без собствена изгода, но и го прави на местна почва, т.е. има знания, които изхождат от опит, тъй като е запознат с региона/селото/къде са кладенците/чешмите и т.н.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nelly
Отговорено (Редактирано)
Цитат

А относно Nelly - аз съм ОК да дойде да се завърти из моя двор и да види ще усети ли нещо, дори там където ми е сондажа, няма човек, който да не е любопитен за такива неща - колкото и да не вярва в тях. Но просто тук в района явно плитки води няма

Kalin, каква е целта на Вашето предложение? Вие вече имате сондаж, макар и слаб. Казвате, че в този район водата е дълбоко, т.е. надали ще инвестирате във втори сондаж. Дори и при първия сондаж, не сте ползвали такава услуга, защото според Вас е невъзможно и всички са шарлатани.  Единствено да задоволя Вашето любопитство? А явно очаквате, че след като не искам заплащане за търсенето на вода, следва да поема и транспортните разходи, които съм направила, за да пътувам. Това вече е малко прекалено, като очаквания. Обидно е и сравнението Ви с "професионалните" врачки, ходжи, екстрасенси и т.н. които "продават" надежда на хората.  Не продавам надежди на никого. Не чувствам нужда и да се доказвам на когото и да било. Моля, върнете се и прочетете какво съм писала по темата. Единствено съм водена от желанието да помогна, защото водата е ценност и ще става все по-голяма.  

Ако откажа на предложението Ви, макар, че имам всички основания да Ви откажа,  ще ме обявите за шарлатанка. Затова нямам нищо против да дойда, да потърся вода, стига да не е прекалено далеко и свързано с неудобства за мен. Моля, оставете телефон за връзка, за да Ви се обадя.

Предполагам, не сте прочели какво съм писала по темата. Не "усещам" водата в смисъла, който влагате. Пръчката се завърта с различна сила и скорост над местата. А те са чисто физически и човек може да усети разликата в тази сила и скорост. Дори ръцете ми се ожулват и  са ми излизали пришки от това въртене. 

Не става дума и за подземни реки, каквито си ги представяте. До колкото ми е известно, водата под земята тече много бавно, предимно в порести скали, пясъчни слоеве, както над непропускливи слоеве. 

embedeo, написала съм емпирични доказателства от цитирания  немски проект,  това ще рече практически доказателства, а не научно изследване. И целта на проекта е била съвсем различна - снабдяване с питейна вода на сухи райони от третия свят. Използвали са радиестезисти, за да сведат до минимум вероятността от сухи сондажи в онези сухи райони, И факта на 96% успеваемост, е доста красноречив. Явно радиестезистите не са били случайни . 

Мисля знаете, JREF е организация на скептици, занимаваща се с оборване на паранормални явления.  Според мен, откриването на вода не е паранормално явление, а нормална дарба. Също, както някои имат дарбата да рисуват, други да пишат поезия, трети да танцуват, едни са добри математици, други са силни в хуманитарните специалности, на някои езиците се отдават  и говорят много езици, други се затрудняват.  И никой не приема тези дарби като паранормални явления. Така има и хора с дарбата да откриват вода. Не съм убедена, че такива организации на скептици поставят експериментите, които правят, на чисто научна основа. А да правят научни изследвания и дума не може да става. Както вече  написах, науката не проявява интерес към изследване на такива дарби и изясняване на механизмите на действие. Аз самата съм разговаряла с български учени, но нямат желание да проучват. Колкото до предложението да си сменя специалността, намирам го за форумна закачка. Отдавна съм завършила висшето си образование в специалност, която ми допада, имам добра професия и не намирам причина да я сменям със специалност, която не ми импонира. В същия дух, в кръга на шегата, аз бих Ви предложила да се преместите в Ирландия, където водата била безплатна. 

За съжаление, климатът  у нас става все по-горещ, водата в язовирите все повече намалява и водната независимост ще става все по-ценна. Живяла съм като дете при тежък режим на водата, когато я пускаха през няколко дни и зная какво е. 

Редактирано от Nelly

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Чико
преди 6 часа, Nelly написа:

..............

Nelly ,предложението на Kalin е добро . Дано е близо около София :), иначе наистина си е неудобно и ангажиращо.Мисля си ,че неправилно интепретитахте думите му ....... или аз усетих сарказъм .Той Ви подкрепи в тезата за възможностите на радиоестезията . Изказа съмнения само за дълбочината , на която човек със способности може да приема ел. полета или вълни ............ не знам как се казва точно . Той вече си има сондаж , за какво му е друг ? Не виждам драма , заяждане или подлагане под съмнение на дарбата . Добро е от гледна точка на това , че Вие ще можете за себе си ( ако Ви е интересно , разбира се)да проверите дали на такава дълбочина е възможно да уловите излъчването от водата . Прочетох статията за Шри Ланка -   Ханс-Дитер Бец посочва с учудване ,че част от "предсказанията" са били дори на повече от 100 фута дълбочина - т.е. около 30 метра . 

:) Да си призная , ако не бях на 500 км. от Вас , щях да Ви помоля и за още едно мнение от радиостезик . 

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване