alys

Ядливи или отровни

24 мнения в тази тема

post-54-0-65337800-1444733227_thumb.jpg

 

Това са гъбите, които растат наблизо. Помагайте в разпознаването. :) Сърнела?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази в средата без ламели по шапката и в дъното в средата също - не съм сигурен. Другите смятам, че са 100% сърнели (вероятно червенеещи/елегантни), макар че две-три от тях не се виждат добре. Специално на тях мизирмата им е много специфична и трудно може да бъде объркана - аз я наричам "на чорапки" :)

 

Ето и тук: http://manatarka.org/macrolepiota-procera/

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, в тези и аз се усъмних. Ще ги изхвърля за по-сигурно. Важното е да не са отровни, защото ще трябва да изхвърля всички. Нищо, де, лека полека ще се науча. При гъби с диаметър на шапката по-малък от 4 см имало вероятност да попаднем на отровен двойник. Моите са по-големи от 15 см. 

Боби, кой принцип спазвате при бране на сърнели? Прочетох, че елегантната сърнела не била ядлива. Дали е вярно?

П.П. редактирах, защото така, както го бях написала, не беше ясно. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че става грешка - много добра си е елегантната сърнела даже! А бебетата сърнели са супер вкусни панирани! Не разбирам какво имаш предвид под "принцип"? Мен лично доведеният ми дядо ме е учил на всичко... Ако се съмнявам и 1% - не бера. Бера ли - ям без притеснение. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво точно гледаш, когато береш сърнели - големина на шапката, окраска, пънче, пръстен на пънчето, мирис? Всичко е важно, но кое е водещо или няма такова правило, това имах предвид под "принцип". Сготвих част от сърнелите и опитах едно малко парченце. :)

Препоръките за начинаещи гъбари е да не се берат малки сърнели, за да не се объркат с отровни двойници (така, както го бях написала, се разбираше, че малките сърнели са отровни). На мен ми хареса това, което опитах. Знам, че по разни сайтове всеки си пише разни неща и затова не се доверявам само на прочетеното. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искаш от мен да ти обясня какво е "гъбарското око" - нещо, което май никой не е успял до момента :) Може би най-правилното обяснение е pattern recognition, който се прави без да мислиш. Само като я погледна издалече и ми е ясно сърнела ли е, или не. Ако имам съмнение, бих я помирисал, но рядко имам съмнения за сърнели (и тези други видове, които познавам). 

 

Този "шаблон"/"модел" (pattern) е набор от характеристики, които при наблюдаване през времето се запечатват в съзнанието и после "анализа" става за част от секундата. Например за сърнелите е формата на шапката според възрастта, цвят/положение/рисунък на люспите, кадифената ронливост на шапката при допир, мъхнатото пънче с определен рисунък, долу основата му, отдолу ламелите... и основно миризмата :)

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боби, благодаря! Пиши пак, когато събирате друг вид гъби и по възможност снимай. А аз ще чета, ще сравнявам и ако имаме подобни гъби наоколо, ще бера и ще се уча. За начинаещ гъбар като мене е важно да знае дали дадена гъба има двойници и да прочете кои са разликите, което направих, разбира се. Днес вече си хапнах нормално сърнели. Заслужава си заниманието.  :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

​Намерих тази гъба в двора. Някой може ли да я разпознае?

 

post-273-0-05531000-1462712174_thumb.jpg

post-273-0-74078300-1462712348_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих казала дърта масловка, но съвсем не съм гъбар.

Гого хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може. Поне по това, че е дърта - никакъв спор не може да има. Ще потърся нещо по-младо и евентуално пак ще питам... :-)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дунапренчето ако се отлепя лесно и се бели кожата отгоре, макар и дърта, ще да е масловка, като гледам. Кравешките са ми най-гадни. Масловките само младите са хубави, другите са и пълни с червеи. Но гъби в градината е хубаво нещо. Никакво махане. Съществува едно схващане, че ако резнеш пънчето, не вредиш на популацията, но след дългогодишни експерименти, става ясно, че няма значение дали цялата или ще я режеш. Пускат спорите през гуглата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... Но гъби в градината е хубаво нещо. Никакво махане. ...

 

При нас в североизточната част изникнаха мноого гъби. Днес хванах телефона да поснимам и дъжда плисна. Мислих да поровя и разпитам, но също ми е останало в съзнанието, да не пипам гъбите - защо - не си спомням. Доставяха азот ли?!

Гого предполагам не говориш за романтичната страна?!   :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гъбите, заедно с бактериите, имат голямо значение за биосферата. Те разграждат органичните съединения чрез гниенето и минерализацията и ги довеждат до прости неорганични вещества. Така се затваря хранителната верига и неорганичните вещества могат да се усвоят от зелените растения за изграждане отново на органични съединения. Гъбите, особено почвените, спомагат за повишаване на почвеното плодородие. Микоризните гъби подпомагат храненето на дървесните и някои тревисти растения. Например орхидеите и салепа не могат да съществуват без симбиоза с микоризни гъби.

Гъби - Уикипедия

 

Що се отнася до азота, гъбената торф я сменят периодично, защото гъбите извличат азота.

Антоанета хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гъбите, които виждаме, са просто плодовете (плодно тяло) на огромна подземна мрежа от мицел. Организъм, който може да стигне километри размер.

 

Гъбите като организъм и физиология са полезни, защото разграждат (компостират) това, което микроорганизмите не могат, или поне не ефективно - дървото, в частност целулоза и лигнин.

 

Ако ти растат гъби из двора, просо е сигнал, че при теб се разпростира мицелната черга под почвата, което е добре. Специално при Тони си е гора, така че е нормално. А в Княжево е нормално също, защото си в ареала на смесените гори навсякъде наоколо.

 

Мицел не вирее където се копае, защото копането е бактериален акт, а бактерии и гъби са на двата срещуположни края на спектъра като изисквания за живот.

 

Принципно за овощна градина да растат гъби е супер индикатор, защото многогодишните и особено дървесните видове са в симбиоза с гъбите. Микориза ако не ви говори, добра отправна точка е за четене. Още по добра е на Michael Philips - Holistic Orchard. Teaming with microbes, също.

 

За жалост съм на телефон и не мога да се впусна в детайли, но утре бих отговорил на последващи въпроси.

Антоанета хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такива никнат при нас.
Ядливи или отровни?
 

post-151-0-01800800-1462817305_thumb.jpg

post-151-0-20840600-1462817306_thumb.jpg

post-151-0-42269000-1462817308_thumb.jpg

post-151-0-67704500-1462817309_thumb.jpg

post-151-0-18192400-1462817315_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пропуснали сме да сложим линк към ФБ групата за гъби - https://www.facebook.com/groups/171562626222442/ Там не обсъждат ядливости, но са познавачи и дават имена.

Антоанета хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак си намерих гъби в двора. Може ли да са печурки или да не рискувам...?

post-273-0-28141500-1464631351_thumb.jpg

post-273-0-70734300-1464631357_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То може да са печурки, ама не рискувай  :D Сериозно, ако ще разчиташ на мнение от нета, поне питай спецове. Ще ми е мъчно, ако се окажат непечурки  :unsure:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще ми е мъчно, ако се окажат непечурки  :unsure:

 

За тъщата!?! ;-)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако мирише на печурка, с тая визия, гледайки къде расте, мисля, че е печурка. Но е вярно, че на нета не трябва да се вярва безрезервно. Аз бера и ям само каквото съм изцяло сигурен. Дори при процент съмнение - оставям.

Гого хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ми е в градината, и манатарка да е, оставям я. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бабино ушенце  :)

 

32833805682_88f0b98450_c.jpg

rururu хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.