Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

alys

Великата Доматена Тема - 2020

Recommended Posts

Теди

Какво да ти кажа, чела съм по диагонала. Снимката съм я виждала ама не съм направила връзка с името. 

Държахме ги до последно да почервенеят и сега са презрели :D

  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
преди 1 час, alys написа:

Опитах сорт Бай Хасан. 467 г

И хареса ли ти? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Да, плътен месест, непреседлив, добро съотношение на сладко и кисело. Оставих няколко семенца. Но се надявам на второто растение. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

При събиране на семена на два пъти ми се случва да ми покълнат семената, когато съм оставила от домат в чашка с малко вода и пулпа. Някъде греша. Водата ли е много? Има домати с много малко сок и засъхват без вода. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

Семесъбирането ми е крайно неприятна дейност,а и се дава фира. :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
преди 9 минути, alys написа:

При събиране на семена на два пъти ми се случва да ми покълнат семената, когато съм оставила от домат в чашка с малко вода и пулпа. Някъде греша. Водата ли е много? Има домати с много малко сок и засъхват без вода. 

Покълват, докато ги чакаш да ферментират, вътре в чашката с водата и пулпата?!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

...дам, понякога е много по-лесно да се купят семена от някой сортов маняк, като двамата отгоре:>

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys
преди 37 минути, Ру® написа:

Покълват, докато ги чакаш да ферментират, вътре в чашката с водата и пулпата?!

Да, :grin:

И защо не се сетих да снимам, да ме пита човек.

  • Объркан 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Йоско

Севте напълних малка кофичка днес.

IMG_20200822_100913.jpg

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Хм, не виждам как ще покълнат, много странно! Аз събирам всяка година от 15тина сорта, не съм видял таквози до момента чудо :) Особено пък в това джибре... Таман заложих снощи покрай салатата да шупват "баба Ани" и "Баневски" и "Черен ананас".

ACtC-3dIupiZxeQnE_yCh1kLj8mmjE7WSu0l1sfk

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро
преди 1 час, Боби Димитров написа:

Таман заложих снощи покрай салатата да шупват

това шупване с каква цел се прави?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

По-лесно измиване и обеззаразяване. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

За обеззаразяване ок, но семките не трябва да се измиват напълно от пулпата около тях, защото тя ги предпазва от външни влияния.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

И това съм го чела. Не знам кое е по-добре. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Хасковски розов или Розов хасковски - не помня точната последователност. Остава и да е вкусен... 

IMG_20200823_184412.thumb.jpg.a70bb04515856eaf7b7caf450791e6e0.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Какви външни влиания? Семките влизат в запечатано пакетче с "цип" и в затворена кутия с капак и се държат в килера.

Това със шупването съм го научил от баба и дядо, те подреждаха едни бурканчета малка омния по перваза на бунгалото на село и като яко се вмирише и ферментира всичко, семената сами се отделят на дъното.  После изливаш течността и то реално не остава пулпа, само семена. Та не виждам как да се осъвместят нещата. А и семена с пулпа около тях не бих пазил. Слепват се и не се делят, съхнат по-трудно и ако не са добре измити, могат да мухлясат по-лесно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Последната изцепка е да сипя по малко сенная палочка при семената, докато ферментират. Това по идея на Ивко. :) 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

Всъщност ако имах повече място за една леха по-късни щях да практикувам нарочно да оставям както сега става случайно домат да падне и да разкашка на земята. От презимували навън и самопоникнали семена става най-добрата селекция.

Никога няма да тръгна да си играя да шупвам по седмица каквото и да било, not worth the effort.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост

От първите ръце не съм се сещал да меря, но от сега имам такива: 

 

20200820_121629.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване