Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Славянски

Праскови. Сортове, характеристики, отглеждане.

Recommended Posts

Ру®

As crazy as it may sound, egg shells are actually good at preventing peach leaf curl. Fill up a netting bag (like the one holding oranges in the shop) with egg shells and hang it in the tree. Depending on the size of your tree, you could hang 2 or 3 bags.

https://permies.com/t/135202/peaches/Peach-leaf-curl-folks-remedy

Гугъл преводач: Колкото и налудничаво да звучи, яйчените черупки всъщност са добри за предотвратяване на извиването на прасковените листа. Напълнете мрежа (като тази, която държи портокали в магазина) с черупки от яйца и я закачете на дървото. В зависимост от размера на вашето дърво можете да окачите 2 или 3 торби. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

Интересно, а някой може ли предложи обяснение? Сещам се за няколко възможни промени, които могат да настъпят от яйчени череупки, но всички ми изглеждат незначителни. Ако е до калция, би трябвало да работи и с охлювени и мидени черупки.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
преди 1 час, Котарак без чизми написа:

Интересно, а някой може ли предложи обяснение?

Не работело със сварени яйца, да не би да се завъждат някакви бактерии, които да ядат гъбичките...!?

Аз обяснение нямам, но го срещнах и въ френски сайтове, където твърдят, че работи....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро
Отговорено (Редактирано)
преди 16 часа, Котарак без чизми написа:

Интересно, а някой може ли предложи обяснение? Сещам се за няколко възможни промени, които могат да настъпят от яйчени череупки, но всички ми изглеждат незначителни. Ако е до калция, би трябвало да работи и с охлювени и мидени черупки.

Ами то не е калций, а калциев карбонат или варовик по нашенски, с pH доста над допустимото за повечето микроорганизми, та само в морето живеят разни неща в него. 

Варосването на кората има подобен контактен ефект, но ако си ударите и една доза невротоксин /меден сулфат/ може направо един бордолезов шейк със сок от праскови, дори не само заради евентуалния цвят на получения елексир...

Ама мислете ги тия неща. :>

Редактирано от Жоро

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ред Хейвън ще цъфне напълно до 2-3 дни с предстоящите 28 градуса на сянка.

20240329_110928.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit

Гледам едно Шимицу, вече втора година. Заложило(задържало) тази година е два плода. Това, което изчаквах да видя и да се убедя е, че наистина е резистентно (сравнително!!!) към къдравост. Десетина къдрави листенца съм махнал тази година от нея, което е нищо на фона на "пожара" който се е разразил при съседните неШимицу сортове. Вече как ще е на вкус... Не са добри отзивите, но да видим. Някой ако е хапвал от нея да каже.

  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit

Шимизу и Нешимизу, на 10-на метра една от друга.

IMG_20240419_185211637.jpg

IMG_20240419_185239002.jpg

IMG_20240419_185231140.jpg

  • Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Пламен
На 19.04.2024 г. at 14:03, ivkit написа:

Гледам едно Шимицу, вече втора година. Заложило(задържало) тази година е два плода. Това, което изчаквах да видя и да се убедя е, че наистина е резистентно (сравнително!!!) към къдравост. Десетина къдрави листенца съм махнал тази година от нея, което е нищо на фона на "пожара" който се е разразил при съседните неШимицу сортове. Вече как ще е на вкус... Не са добри отзивите, но да видим. Някой ако е хапвал от нея да каже.

Имах я и като я опитах веднага смених сорта. На някой може да му хареса. Аз обичам сочни и сладки праскови, узрели до степен да могат са се белят. Тази е обратното на всичко това. Твърда, може да се бели само с нож като картоф, а и консистенцията е такава. Устойчива е на къдравост, но не и на късно кафяво гниене.

  • Харесвам 3
  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Брей, че не омеква ли като нормална праскова!?

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Пламен
преди 17 минути, Славянски написа:

Брей, че не омеква ли като нормална праскова!?

Не.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Тая година прасковите задържаха страшно много и ги прореждам. На едното дръвче грубо броих към двеста плода, което е страшно много. Има три дръвчета с подобен размер и подобно количество завръз. Дано не ги компрометира кафявото гниене с тия дъждове, че две специално не са на много слънчево място.

Photo1378-1.thumb.jpg.208bf1cad81bcca348d036f5eb063df7.jpg

Photo1379-1.thumb.jpg.4413344a4b1740eea3ef0aa8bde514a9.jpg

Обаче страшен гъсталак. Лошото е, че с тия дъждове въобще не мога да изчистя. Къпините да тръгнали мощно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Hristo Pavlov
преди 48 минути, Славянски написа:

Тая година прасковите задържаха страшно много и ги прореждам. На едното дръвче грубо броих към двеста плода, което е страшно много. Има три дръвчета с подобен размер и подобно количество завръз. Дано не ги компрометира кафявото гниене с тия дъждове, че две специално не са на много слънчево място.

Photo1378-1.thumb.jpg.208bf1cad81bcca348d036f5eb063df7.jpg

Photo1379-1.thumb.jpg.4413344a4b1740eea3ef0aa8bde514a9.jpg

Обаче страшен гъсталак. Лошото е, че с тия дъждове въобще не мога да изчистя. Къпините да тръгнали мощно.

Славянски, какъв сорт са ти прасковите? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Семенаци са всичките и сравнително дребноплодни. Има три с бяло месо, но различни, една оранжево-червена и една дето задържа сефте, избила от подложката на купешко дръвче. Белите зреят септември, другата края на август. Не се къдрят много. Две от белите обаче ти мъчи кафяво гниене повече от останалите. Но всички сортови дръвчета без третиране дадоха фира. Една Елегантна лейди изби от подложката и май ще ѝ оставя второто стъбло, щото тъй или иначе за три години почти не е пораснала. Добавих тая година и Евмолпия - уж устойчив на къдравост хибрид - и има един плод, поне да видим дали не са ме излъгали за сорта.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Hristo Pavlov
преди 44 минути, Славянски написа:

Семенаци са всичките и сравнително дребноплодни. Има три с бяло месо, но различни, една оранжево-червена и една дето задържа сефте, избила от подложката на купешко дръвче. Белите зреят септември, другата края на август. Не се къдрят много. Две от белите обаче ти мъчи кафяво гниене повече от останалите. Но всички сортови дръвчета без третиране дадоха фира. Една Елегантна лейди изби от подложката и май ще ѝ оставя второто стъбло, щото тъй или иначе за три години почти не е пораснала. Добавих тая година и Евмолпия - уж устойчив на къдравост хибрид - и има един плод, поне да видим дали не са ме излъгали за сорта.

Аха. А цъфтежа на белите по-късен ли е?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Обичайно нямаше голяма разлика между различните сортове - или да е била в рамките на 3-4 дни в началото на цъфтежа. Но тази година едната от двете бели, които са една до друга, цъфна със седмица поне по-късно. Отдавам го на ранното идване на пролетта. Имах О'Хенри на три години, която се накъдри при дъждовете миналата година и загина. Тя цъфваше първа обикновено с някой и друг ден. Ако въобще това е бил сортът, щото плодът не беше какъвто очаквах като оцветяване.

Тези белите имат по-кичести цветове. И не се къдрят толкова, но и не са имали кой-знае каква реколта откакто са посадени от предишния собственик. Но се оказаха доста по-издръжливи в екстремните валежи миналата година. От оранжево-червената обаче съм най-доволен и като вкус, и като устойчивост на болести, и като време на зреене. Краят на септември е късничко. А понякога са се бавили и до октомври белите. И уж еднакви, но мисля че има разлика във формата на плода и времето на зреене между трите.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Тези тукашните белите не може да се каже, че са нещо особено на този етап. Все за опитване е имало. Един комшия обаче имаше такава пак бяла, която беше по-едра и едната година тръгна да ги бере и вика щял да ги прави на ракия - викам, "няма ли да ги опитате поне?" А те чудни изглеждаха, праскова до праскова. Човекът праскови не ядеше очевидно. А аз бях шокиран как такива хубави праскови без дефекти ще ходят директно за ракия. Но ми даде малко (или много) да опитам и бяха съвсем добре. Не съм сигурен живо ли му е дървото, но споменът ми е от октомври :( Хептен късни бяха.

Иначе бях попадал на ето тази публикация на човек от Пернишко. Неговите са подобни, но изглеждат по-едри и по-родовити, а и съвместимост с джанкова подложка е плюс:

IMG_20240513_175501.thumb.jpg.4be3a08b9c6676af55e240eea0387976.jpg

Това е близо до теб някъде, @Hristo Pavlov. Ще тагна и @Антоанета, че и нейните ги мъчеха късни мразове.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Hristo Pavlov
преди 1 час, Славянски написа:

Тези тукашните белите не може да се каже, че са нещо особено на този етап. Все за опитване е имало. Един комшия обаче имаше такава пак бяла, която беше по-едра и едната година тръгна да ги бере и вика щял да ги прави на ракия - викам, "няма ли да ги опитате поне?" А те чудни изглеждаха, праскова до праскова. Човекът праскови не ядеше очевидно. А аз бях шокиран как такива хубави праскови без дефекти ще ходят директно за ракия. Но ми даде малко (или много) да опитам и бяха съвсем добре. Не съм сигурен живо ли му е дървото, но споменът ми е от октомври :( Хептен късни бяха.

Иначе бях попадал на ето тази публикация на човек от Пернишко. Неговите са подобни, но изглеждат по-едри и по-родовити, а и съвместимост с джанкова подложка е плюс:

IMG_20240513_175501.thumb.jpg.4be3a08b9c6676af55e240eea0387976.jpg

Това е близо до теб някъде, @Hristo Pavlov. Ще тагна и @Антоанета, че и нейните ги мъчеха късни мразове.

Иха, супер. Това е моята праскова. Знае ли се сорт или е семенак? Аз сложих Шимизу и Редхевън, ама не съм оптимист. Иначе Шимизуто нещо почна да съхне и му резнах върха и два калема пробвах на джанка и двата се хванаха ама не знам колко ще се понесат. Ма оцеля де, та сега имам на 3 места. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)
преди 1 час, Hristo Pavlov написа:

Това е моята праскова. Знае ли се сорт или е семенак?

В коментарите човекът пише, че е имал семенаци сходни и е отбрал и размножил този с най-добри студоустойчивост и вкусови качества. И аз бих кандидатствал за костилка или калем. Интересно, че става и на джанка добре. При мен са на собствен корен. Но десет кила на третата година е немислимо в моите условия. Но ако сложа на джанка и тръгне мощно, защо пък не. Догодина ще видя някои круши какво ще направят като цъфнат повече (ще им е четвърта година) При костилковите по-бързо почват да плододават. Но подложките ми дива круша са големи и мощни.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров
На 29.03.2024 г. at 16:13, Боби Димитров написа:

Ред Хейвън ще цъфне напълно до 2-3 дни с предстоящите 28 градуса на сянка.

20240329_110928.jpg

Цъфна. Върза. Задържа въпреки сланите. Оня ден махнах около 50-60 плода, но явно ще трябва да махна още два пъти по толкова.

AP1GczNM_PKtoI06wQNMjg38UL19h3kNTitatwZY

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване