Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Славянски

Праскови. Сортове, характеристики, отглеждане.

Recommended Posts

Ру®

As crazy as it may sound, egg shells are actually good at preventing peach leaf curl. Fill up a netting bag (like the one holding oranges in the shop) with egg shells and hang it in the tree. Depending on the size of your tree, you could hang 2 or 3 bags.

https://permies.com/t/135202/peaches/Peach-leaf-curl-folks-remedy

Гугъл преводач: Колкото и налудничаво да звучи, яйчените черупки всъщност са добри за предотвратяване на извиването на прасковените листа. Напълнете мрежа (като тази, която държи портокали в магазина) с черупки от яйца и я закачете на дървото. В зависимост от размера на вашето дърво можете да окачите 2 или 3 торби. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

Интересно, а някой може ли предложи обяснение? Сещам се за няколко възможни промени, които могат да настъпят от яйчени череупки, но всички ми изглеждат незначителни. Ако е до калция, би трябвало да работи и с охлювени и мидени черупки.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
преди 1 час, Котарак без чизми написа:

Интересно, а някой може ли предложи обяснение?

Не работело със сварени яйца, да не би да се завъждат някакви бактерии, които да ядат гъбичките...!?

Аз обяснение нямам, но го срещнах и въ френски сайтове, където твърдят, че работи....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро
Отговорено (Редактирано)
преди 16 часа, Котарак без чизми написа:

Интересно, а някой може ли предложи обяснение? Сещам се за няколко възможни промени, които могат да настъпят от яйчени череупки, но всички ми изглеждат незначителни. Ако е до калция, би трябвало да работи и с охлювени и мидени черупки.

Ами то не е калций, а калциев карбонат или варовик по нашенски, с pH доста над допустимото за повечето микроорганизми, та само в морето живеят разни неща в него. 

Варосването на кората има подобен контактен ефект, но ако си ударите и една доза невротоксин /меден сулфат/ може направо един бордолезов шейк със сок от праскови, дори не само заради евентуалния цвят на получения елексир...

Ама мислете ги тия неща. :>

Редактирано от Жоро

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ред Хейвън ще цъфне напълно до 2-3 дни с предстоящите 28 градуса на сянка.

20240329_110928.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit

Гледам едно Шимицу, вече втора година. Заложило(задържало) тази година е два плода. Това, което изчаквах да видя и да се убедя е, че наистина е резистентно (сравнително!!!) към къдравост. Десетина къдрави листенца съм махнал тази година от нея, което е нищо на фона на "пожара" който се е разразил при съседните неШимицу сортове. Вече как ще е на вкус... Не са добри отзивите, но да видим. Някой ако е хапвал от нея да каже.

  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit

Шимизу и Нешимизу, на 10-на метра една от друга.

IMG_20240419_185211637.jpg

IMG_20240419_185239002.jpg

IMG_20240419_185231140.jpg

  • Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Пламен
На 19.04.2024 г. at 14:03, ivkit написа:

Гледам едно Шимицу, вече втора година. Заложило(задържало) тази година е два плода. Това, което изчаквах да видя и да се убедя е, че наистина е резистентно (сравнително!!!) към къдравост. Десетина къдрави листенца съм махнал тази година от нея, което е нищо на фона на "пожара" който се е разразил при съседните неШимицу сортове. Вече как ще е на вкус... Не са добри отзивите, но да видим. Някой ако е хапвал от нея да каже.

Имах я и като я опитах веднага смених сорта. На някой може да му хареса. Аз обичам сочни и сладки праскови, узрели до степен да могат са се белят. Тази е обратното на всичко това. Твърда, може да се бели само с нож като картоф, а и консистенцията е такава. Устойчива е на къдравост, но не и на късно кафяво гниене.

  • Харесвам 3
  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Брей, че не омеква ли като нормална праскова!?

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Пламен
преди 17 минути, Славянски написа:

Брей, че не омеква ли като нормална праскова!?

Не.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване