Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

alys

Облагородяване на овошки

Recommended Posts

Славянски

Ще копирам и какво писахме в чата в отговор снощи:

Цитат

Славянски:  Може да изкара и нова пъпка нагоре. Аз не бих бързал да режа, освен ако не е суха клонката над първата пъпка

jojkata2000: А тези калеми на които и двете пъпки са живи?Защото на тези купешките овошки гледам че има само едно отклонение нагоре

Славянски: Те са присаждали пъпка и режат над нея. Ти ще оставиш едното стъбло, ако ти е ниско присадката.

jojkata2000: Ама то и мойте са пъпки....всъщност не знам как му се казва....калема ми е от средата на клонката като съм го отрязал отгоре и отдолу и има две пъпки.

Славянски: При пъпката е само една пъпка, която се слага под кората. Няма клонка. Аз съм правил и чип бъдинг на череша и става. Пак с една пъпка.

jojkata2000: ....аааа не, мойте са си клонки около 10 см отрязано отгоре и отдолу с две пъпки. И на едните са тръгнали и двете пъпки, а на другите само едната та се чудя какво да ги правя.

Боби Димитров: Не пипай. Ако искаш виж видеото ми за калем с 3 пъпки как се развива.

На мен ми се е случвало всички пъпки да не тръгнат, но да се развие спяща пъпка и от нея да почне растежът.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

@jojkata2000 Гледай сега мой чуяк, представи си, че калемчето е тъща! Няма да я режеш, грижиш се за нея, оставяш я да порастне голяма и не я смущаваш :D

Ето едно видео от моя албум, в което показвам няколко калема от миналата година, които са развили по 2 или 3 пъпки и какво следва нататък. Препоръчвам ти в момента да не правиш нищо, я в растежната пауза юни-юли да направиш едно прищипване за насочване и си готов. Виж резултатите в клипа.

Аз рядко слагам по 2, обикновено 3 или 4 пъпки ползвам, защото така ми се получават добре, а и реално ако подложката е добра и калемът е добър и спойката е добра и условията после са добри - колкото повече пъпки, толкова по-бързо се развива бъдещата корона.

В групата за Ашладисване има един младеж Бюлент в Стамбул, който слага цели клонки разклонени, това като калем - получава му се супер, вкл. бере плод на първа година. Просто трябва добри предпоставки.

И те така!

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 37 минути, Боби Димитров написа:

В групата за Ашладисване има един младеж Бюлент в Стамбул, който слага цели клонки разклонени, това като калем - получава му се супер, вкл. бере плод на първа година. Просто трябва добри предпоставки.

Аз сложих такива калеми от една джанка, с доста хилави разклоненнийца. Ами страничните завехнаха повечето, докато основната клонка е свежа. Ще видим дали ще изкара растеж от другаде. Подобрена копулация беше методът на присаждане. Вдъхнових се за тоя начин като гледах Христо Ашламинатора.

Иначе ако присадката се прави долу ниско до земята, не виждам причина да има повече пъпки. Аз съм имал растеж на ябълка така от близо метър единично стъбло (мисля, че беше на разцеп и вторият калем се разви изключително мижаво, не че ми е и трябвал, освен за да зарасне раната). Често едното клонче става по-мощно в такава ситуация (водач). Има го и рискът, ако нещо пречупи единствената клонка, да почнеш отначало с годишния прираст. Докато ако са две или три, имаш бекъп. Но това на лято може да се коригира (да си избереш кое остава и кое пада).

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 4 часа, Александър Ал написа:

Кога махаш превръзката?

Зависи какъв материал си използвал. Има някои професионални, които се саморазграждат за 3-6 месеца. Други като изолирбанд съм ги махал на лято, но ако лепи трябва да се внимава да не отлепи кората. Затова и не ползвам изолирбанд (това ми бяха първите проби). Когато превръзката почне да стяга и деформира дървото (да остане по-тънко място), според мен е време да се маха. Но пак зависи и колко е здраво. Веднъж така съсипах обикновена копулация заради твърде ранно махане. Но в края на сезона най-късно я махни. Трябва да се е сраснало.

• Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Там става дума за клонче ф10м което е примерно 50 см дълго с разклонения ф5. Не за някакво хилаво връхче. А бе впечатляващо е, аз още не съм се престрашил за това, защото иска добро укрепване в растежния сезон, с което не ми се занимава.

За присадка до земята, честно казано, на първо място не бих правил изобщо. Не виждам логиката, освен ако не говорим за работа на маса с извадени семенаци. Дори и да е на поле по някаква необяснима причина, пак бил сложил поне 3 пъпки, защото всичко става. А понякога една от пъпките е с много по-извен растеж, демек се откроява като водач, но това няма как да го видиш при 1 пъпка калем или под кора.

@Александър Ал Аз махам на следващата пролет, защото преди това рядко имам време и желание да обикалям калеми. Проблеми няма, освен ако не съм я стегнал по грешка прекалено силно (което, признавам си, правих доста често по-предната година). Лентата ми е такава.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 2 часа, Боби Димитров написа:

... защото иска добро укрепване в растежния сезон, с което не ми се занимава...

... махам на следващата пролет, защото преди това рядко имам време и желание да обикалям калеми...

Трудът краси човека! Искам, ама нямам желание...

Иначе си е времеемко да се обикалят и наглеждат калеми, но и човек може да вземе бързо мерки при необходимост.

Относно ниското присаждане. Става дума за тънки подложки. Имам някои млади глогчета, на които бих пробвал от мушмулите на Евелина, и после да зарина присадката, за да станат на собствен корен. Но не стигна време, дано не заминат калемите. Ябълките се разлистват, а аз не съм готов с резитбата. Утре обаче се глася за някои присадки, че се затопли времето.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Твърде красив съм, повече би било опасно за мен, а и за брака ми ;) Затва яваш-яваш, на концерта на Дюран-Дюран, в Баден-Баден! А и малко странно да получавам поучения от човек, който няма желание да си издои овцете щото било бавно :D:D:D  Тоя фаст фууд ви развали ей, клета майка България...

Мушмулата има много бавен растеж - аз не бих го обрекъл ниско в тревата на глог. По-скоро на 60 см от земята, да има шанс да вирее, но при теб както имаш мушмули всякакви, защо изобщо си играеш с глог?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 2 часа, Боби Димитров написа:

А и малко странно да получавам поучения от човек, който няма желание да си издои овцете щото било бавно :D:D:D  Тоя фаст фууд ви развали ей, клета майка България...

Ако времето ти е ограничено и работата не е оптимизирана, няма как човек да влага времето си в нещо, което само го бави и почти без възвръщаемост. Но като се организират нещата по-добре и в един момент е на сметка разправията. Тъй че всяко нещо с времето си. При първоначалните условия беше убийствено неефективно, бавно и мъчно. Времето вместо да ти отива по час на ден на двама души за под литър мляко, можеш да го вложиш в инфраструктура и други неща, които да ти спестят време и усилие. По принцип е по-евтино за тоя един час да изкараш пари, с които да си купиш мляко, което никога не можеш да издоиш. Само че кой ще гледа и кой ще дои при това положение? Обаче купуването и продаването пък те вкарват в други зависимости, не може всичко да се смята в пари.

Иначе за мушмулата: викаш да сложа директно на мушмула, не на глог? Не ми се мешаха сортове. Имам и дюлеви подложки. Глогчетата са най-много.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Интересна картина един дядо какви работи е натворил покрай пътя - бая джанки ще обръща на сливи:

IMG_20200425_223833.thumb.jpg.2e357c698c25c14f02d40fb66b177137.jpg

Това е може би една четвърт от изглеждащите по този начин дръвчета надолу по пътя. Социалната дистанция е дала резултат при човека. :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Имам две присадени мушмули върху глог, които се развиват различно. Едната върви мощно, а другата се мъчи. Аз съм ги облагородявал. И се питам за причините. Бих искал да пусна снимки, защото са близо една до друга (5-6 метра) и според мен едната присадка не е толкова успешна във времето - да си кажат мнението по-опитните овощари. Ето го първото дръвче:

IMG_20200507_142616.thumb.jpg.114a7385c08eec1cd2508a41addac396.jpg

Расте вече три години след присаждането, тази ще му е четвърта. Още не е цъфтяло. Личи си, че се мъчи и нещо не му достига. Растежът е малък тая година. Ето го и второто:

IMG_20200507_142933.thumb.jpg.c45ed1a6eca652ad4cab1eda8f48538e.jpg

Вижте колко е по-зелено и колко по-дълги са филизите. Това дръвче е присадено година по-късно от другото, тази ще му е трета, и обещава да го задмине. Още не е цъфтяло, но е заложило доста цветни пъпки за тая година. Ще каже човек, че второто е по-възрастно от първото. Но нека покажа и местата на присадките и защо мисля, че тук е проблемът.

Съществена разлика е, че първото присадих под кора, а второто на копулация (след неуспешен опит под кора на предната година). Мисля, че не беше на разцеп... Та ето го първото:

IMG_20200507_221651.thumb.jpg.85330e342ebe18f3f89db344bea029ea.jpg

Въобще не ми изглежда добре. Присадката по-дебела от подложката. Срастването не е лицеприятно. Пробвах да направя надлъжни нарези с нож върху глога. А ето го и второто:

IMG_20200507_142947.thumb.jpg.4eaab0223b51ebb27269ab61aeb61e7d.jpg

Не е красиво, но изглежда по-добре и по-стабилно - и растежът го доказва. И тук правих надлъжни нарези с идея да се уеднакви дебелината и да не се изтумби. Ще видим дали ще има благотворен ефект.

Какво мислите по въпроса и как да процедирам? "Под кора" по-неподходяща ли е била в случая? Вече си мисля за мушмула на собствен корен все повече (заровена и вкоренила се присадка). Дали ще го бъде първото дръвче и кое обуславя бъдещото му развитие?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Нарезите са ти доста къси а и си ги направил късно - 3-4 година... ТребАло още същата като видиш, че вървят тегаво нещата и не залива добре или оформя разлика, да режеш. Второто също изглежда доста изчекнато като подобрена копулация, нямам идея защо е така под ъгъл?

Ако това беше при мен, изобщо не бих се чудил, първото директно го изкоренявам и до там. По-скоро локални условия му влиаят, мисля аз. Я е подкопано, я го яде нещо, я е връз камък. Второто също ме съмнява дали ще векува с тия ъглови снадки, но  тъй де.

Ако правиш в бъдеще такива проби, струва си да се подходи малко по-обмислено - например под кора или на разцеп с по-дебела подложка, по-високо от почвата, а като се хванат калемите, да оставиш само най-силния, за да има да догонва.

Аз също имам първа успешна присадка към момента мушмула на глог, но я сложих на малко странично клонче и ще оформям с надлежни резитби.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

То това е, че е ниско в тревите и не съм го огледал особено, а ми беше и от първите присадки. Не го знаех как трябва да изглежда. Ще видим какво ще стане. Нарезите какви трябва да бъдат и кога се правят и в какви случаи?

Второто дръвче с двете стъбла може и да съм правил и разцепи, но мисля беше по-скоро беше обикновена копулация. Не помня що е станало така под ъгъл. Аз затова обмислям присадка върху малък глог ниско, после копване и заравяне на присадката, за да тръгне мушмулата на свой собствен корен.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Днес поднових сезона на присадките. Купих ябълка Виста Бела и бях взел калем от върха на фиданката, и го сложих на старо дърво, чиято корона подновявам. Това беше някъде преди повече от месец. Само че нещо пречупи клонката:

IMG_20200526_135643.thumb.jpg.eaef81ffaecfcbc960055afd19a9b97f.jpg

С калем и всичко. Обаче я намерих в тревата и я натопих във вода за известно време, после я забодох в саксия на сянка. Днес махнах превръзката и взех калема, чийто сряз за копулацията беше почнал да кафенее. Резнах го наново да излезне зелено и го присадих на друго клонче:

IMG_20200526_135623.thumb.jpg.bae2a6710395940bd23a13be94c41668.jpg

По-добре късно. Ще видим какво ще излезе.

А това е пробна китайска черница (кудрания) върху нашенска бяла черница:

IMG_20200527_005300.thumb.jpg.78fee433a0dde37113981e37a86250eb.jpg

По-добрата подложка е маклура, но са ми твърде малки...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Не ми стигна тая година време за всички присадки, които исках, но доста се получиха добре. Вчера ги наобиколих и огледах, а някои и снимах. От афъзките от Боби имам тръгнали два калема, плюс още десетина неуспешни засега от друг сорт, на същата джанка. И един тръгнал върху младо дръвче. Другият сорт беше с двугодишни калеми и може би тук е проблемът.

Но нека почна отнякъде:

IMG_20200602_194226.thumb.jpg.0421ba92bb5ce704a859bbdaef3681bb.jpg

Това е една садена от мен саморасла череша. Добавих й клонче с доказан сорт. Същото сторих и с още едно дръвче до нея. И двата калема хванаха. Гледам обаче да прореждам короната около им:

IMG_20200602_194204.thumb.jpg.f6ba887bc3f8710f59ffe504f6fe9256.jpg

Черешките на подобрена копулация напролет стават добре. На една трета сложих три калема към върха и всичките се развиват.

А това е ябълка Шарден от Боби в дивото:

IMG_20200602_200929.thumb.jpg.6db267ebe380a87b1cf963a687b28b4d.jpg

И трите присадки са тръгнали. Прерязах второто стъбло. Ето още един кадър:

IMG_20200602_200937.thumb.jpg.55e1bffcbaf0dc3a265cc792a27f692b.jpg

Такова установено на място дърво бързо ще се развие и стигне до плод. А и трънките и къпините го пазят от животни.

А това е Мелроуз, на около 3+ м от първата:

IMG_20200602_201204.thumb.jpg.c593705913db293018e22cdc40bbd60e.jpg

Двата калема на разцеп не са покарали, но са живи. Прекъснах растежа от подложката да ходи силата в тях. Но пък ниският калем е хванал и би могъл да подведе наново цялото дръвче:

IMG_20200602_201154.thumb.jpg.00b610d38785fb00f2a2eff8879e813d.jpg

Третият вид ябълка не е покарал и не съм го снимал, но там присаждах набързо и върху малки странични клонки. Попроредих върха и ще видим какво ще стане.

На едно дръвче сложих два сорта ябълка. Единият калем тръгна. Лошото е, че не запомних кой кой е и сега има опасност да добавя второ клонче от същия сорт. Калемите се различаваха и ще огледам пак, дано успея да разпозная двата калема. Но етикирайте най-добре. Особено ако са повече сортове на едно дърво!

А това е мушмулка върху глог (калем от Боби):

IMG_20200602_193208.thumb.jpg.5f7fede4d7177107dd07ae9507562e8a.jpg

Както е видно, требе си защита за такива малки на по-достъпни места.

А кудраниите още се мъчат, но не съм ги отписал:

IMG_20200602_194513.thumb.jpg.391397320c1ac77263305713e0008b7d.jpg

Прещипвам върховете на маклурата. Калемите са живи. Но ги присадих преди да тръгнат соковете/млякото и това беше грешка. После направих присадка на две в кофички, съвсем малки, и тръгнаха, а едната даже се готви да цъфти. А това е женската в земята:

IMG_20200602_194636.thumb.jpg.d89f6e0b474da46dba2b1e75b8b6f8f6.jpg

Колчето от кучешки дрян е покарало...

Ако бях на направил присадките по-късно през април, мисля че щяха да са потръгнали. Направих ги март и ще чакам...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Marangoza

Червено върху жълто...цветно ашладисване! Хейманов рубин/не съм 100% сигурен или М-15/ върху Дьонисенова жълта! Пролетно присаждане на разцеп,калем с плодни пъпки.Присадката цъфна и завърза!

IMG_20200604_111830.jpg

• Харесвам 3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Кестените имат лошата слава да отхвърлят присадки след време. И се чудя дали случаят при мен не е точно такъв. Преди три години взех облагороден кестен (ядлив) и гледам, че тази година уж вървеше добре, но днес забелязах, че е почнал да клюмва и жълтее:

IMG_20200624_201127.thumb.jpg.aed83b1141d2e9beddfcad849a700a61.jpg

Не е много голям, щото сърните го опасаха първата година. Същевременно има млад летораст от корена, който е съвсем зелен и жизнен:

IMG_20200624_201139.thumb.jpg.ae3cb1258b2fd89ed404a6ebc1300350.jpg

И се чудя какво да правя? Да прекъсна върха на летораста или да считам облагородената част за обречена? Може ли да е почнал да вехне заради летораста от подложката или е обратното - тръгнал е да чезне и тогава е избил младият растеж от основата? Трябваше да огледам по-добре да не би пък нещо да му е изгризало кората... Но то има мрежа. Едва ли. Вижте един друг кестен семенак за сравнение (много по-нормален на цвят):

IMG_20200624_201220.thumb.jpg.23043184714458c77c418cdd48daf515.jpg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Нагледах си ябълковите присадки с калеми от Боби. Не ги надписах коя коя беше, но поне помня сортовете. Почти всички калеми са тръгнали. Някои имат по 50-60 см прираст, други по-малко. Последните имат само листа без растеж, но пък четири калема на едно дърво всичките са живи. От Мелроуз имам на две дървета, Шарден на едно - две покрай дерето близо до гората. Ябълките лесно се присаждат. Махнах им лентата.

Снимки не се сетих да направя.

Всъщност четвъртото дръвче с четирите калема - май му сложих една жълта ябълка от една ливада над селото (не е златна превъзходна), ама дали пък не беше от калем от Лозан...Така е като не писах дневник...

P.S. Сега си прегледах публикацията по-горе със снимките. Изясниха се нещата. Добре, че съм ги описал. Много добър прираст!

А за лешниците не знам дали писах, но нито един калем не се присади успешно.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
jojkata2000

Би ли разказал как точно ги присаждаш по- лесно, че имам една много хубава стара жълта ябълка на село и искам напролет да си взема калем от нея и да я ашладисам.И другото от къде взимаш подложка за ябълките и пак ли ябълка или нещо друго ползваш?Благодаря ти за отговора.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Правих присадки основно на разцеп и подобрена копулация. По примера на Ашламинатора. Калеми вземах зимата от клонки по върховете, които са вегетативни (т.е. с листни пъпки), други ми пратиха. При резитба февруари остават много такива.

Подложки ползвах дръвчета в трънака, саморасли ябълки, 2-4 см дебели, и на някои присаждах на централното стъбло, на други на странични клонки. При мен ще останат на място и ще се развият бързо. Ако местя, ще се позабавят, заради прекъсването на корените. А и не ми трябват повече в двора.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Да се върна на двете мушмулки, които бях снимал пролетта. Имаха видима разлика в развитието. При едната, макар че е с година по-възрастна, растежът е лош, листата жълтеят, очевидно присадката не е добре срасната. Боби изглежда прав, че бъдеще май няма. Ето я:

Photo0175.thumb.jpg.e8320e3163b47a107c6fbfabfe014b13.jpg

Присадката беше под кора и някак не се срасна равномерно, ами стои встрани от глоговата подложка. Правих нарези надлъжни на мястото, но нищо засега. Това й беше четвъртата година. А ето я другата:

Photo0173.thumb.jpg.927ae7f7dcc2c3d1d423bcfab56952c8.jpg

На нея й е трета. Има първи плодове и върви силно. Ето ги и присадките след нарезите. Засега мушмулата не е значително по-дебела от глога, но не е баш нещото.

Photo0174.thumb.jpg.9813c2657f98e1d65656f588656d6f88.jpg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване