Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Ру®

Епичната Доматена Тема - 2021

Recommended Posts

alys

Предложение?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Ти каза: салицилов спирт :) Знам ли, концентриран бордолезов, перхидрол, серниста киселина... Като не ми е на главата не ми се мисли.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Аз бих напръскала с това, което предложих. Иван Русских го обясняваше в едно видео. Пръскала съм с аспирин, но Иван каза, че ефектът от аспирина бил доста по-малък.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin

На нашите домати са накацали едни малки черни инсекти като мушички, но много малки. Някой друг има ли такива?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Имам, но по черешите - листни въшки някакви. Те поне лесно мрат, но и лесно се обновяват.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Розовата магия колко завързали доматки има на китката, в кадъра един е явен, но другите разклонения? Питам, защото при нас самите китки нямаха много на брой цветове и направиха малко завръз (лани).

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin
преди 43 минути, Боби Димитров написа:

Розовата магия колко завързали доматки има на китката, в кадъра един е явен, но другите разклонения? Питам, защото при нас самите китки нямаха много на брой цветове и направиха малко завръз (лани).

При нас това, което съм забелязал като цяло /по принцип/, е че особено първите цветове не бързат особено и после трябва да се чака за втори, после за трети цвят и след това малко по-добре тръгват. Сортът е средно голям и моето обяснение е, че е предразположен да прави по-малко , но по-големи домати, макар че може да има и изключения, но пък тогава възниква въпросът с изхранването /тоест ако са много домати да не могат да стигнат типичния размер за сорта/. Освен да подпомогнете завръза?

Вие имате ли мушички по доматите?

Ето как изглеждат:

Mushichki 01.jpg

Mushichki 02.jpg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
преди 6 часа, domatin написа:

Вие имате ли мушички по доматите?

Аз имам мушички, въшки и подобни само ако сложа очила, затова не слагам и всичко ми е наред. :glasses:

• Харесвам 3
  • Ха-ха 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Махайте мушичките, разнасят вируси и те.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin
преди 2 часа, alys написа:

Махайте мушичките, разнасят вируси и те.

Как?

С това досега не съм се борил.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Тези мушички са живи трипси, никак не са безобидни. Най-еко е обливане с р-р на калиев сапун (т.е. течен), но е мъка само с това - има яйца, ларви...

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост

Миналата година тези черни мушички не ми дадоха да опитам доматите  сорт Бонония.

Бяха засадени най-късно, нискостеблени с намерение да имам късни домати в есента, ама не би.

Не бяха третирани с нищо и като се лепна тази мушица върху тях не можах да ги отърва от нея. Използвах за случая тежката химия БИ 58  без никакъв резултат. 

Вирусното заболяване  причинено от тях  се развиваше бавно. Корените нараснаха, отрупаха се с домати започнаха дори да зреят и заедно с това листата почнаха да жълтеят а плодовете да получават тъмни петна. Страшно поражение  е , да скубеш отрупани с плод растения и да изхвърляш на бунището.

От тогава зная видя ли черна мушица върху стръка, какво ще  следва ако не бъде унищожена.

Днес съседа ме вика до  оградата  да ми покаже доматите си, едроплоден  розов сорт самозадънил се  на 60 см височина, с една доматка на върха и засукани листи. Скуби ги човека , отчаян и ядосан  ги тръшка  на земята.

При мен нямам още такъв  случай, но не мога да кажа че нещата са съвсем розови.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

Да не би да става дума за домати, гледани в оранжерии или под покрив? При мен дъждовете, ветровете и разните хищни насекоми се грижат за всякакви мушички и подобни. Не пръскам с никакви инсектициди (дори и с нийм)  и това, от което ми умират доматите, е или от слана (есента) или от картофена мана (малко преди това)...

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
преди 17 минути, Ру® написа:

Да не би да става дума за домати, гледани в оранжерии или под покрив? При мен дъждовете, ветровете и разните хищни насекоми се грижат за всякакви мушички и подобни. Не пръскам с никакви инсектициди (дори и с нийм)  и това, от което ми умират доматите, е или от слана (есента) или от картофена мана (малко преди това)...

Ако въпроса  е към мен, Бононията беше на открито чиста непорочна откъм препарати, миналото лято.

Под навеса , естествено с третиране за него време с химически препарати беше всичко наред и пак до момента в който спрях да третирам като започна  беритбата.

Трипса съсипва всичко, след него и миниращия молец взе да събаря хубавото което е останало.

Тази година ще видя със  Лимоцид до къде ще я докарам.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin
преди 5 часа, Лозето ме наби! написа:

Тези мушички са живи трипси, никак не са безобидни. Най-еко е обливане с р-р на калиев сапун (т.е. течен), но е мъка само с това - има яйца, ларви...

Мога да взема калиев перманганат от аптеката и да ги напръскам.

преди 4 часа, Ру® написа:

Навън са и нямат покрив.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Между калиев сапун и калиев перманганат общото е само думичката "калиев"! По-добре ползвай "Веро", все-още го произвеждат в Шумен...

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin
преди 1 час, Лозето ме наби! написа:

Между калиев сапун и калиев перманганат общото е само думичката "калиев"! По-добре ползвай "Веро", все-още го произвеждат в Шумен...

Нямаме "Веро", имаме препарат за чинии, това става ли? Малко опасно ми се струва за доматите? Евентуално мога да взема течен сапун.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ina
преди 6 часа, domatin написа:

Нямаме "Веро", имаме препарат за чинии, това става ли? Малко опасно ми се струва за доматите? Евентуално мога да взема течен сапун.

Друго което успешно съм прилагала за въшките е тютюнева вода.
В съд с вода разкъсвам няколко цигари и оставям да ври за няколко минути. Като изстине прецеждам и разреждам с още вода . Пръскам растенията с пулверизатор.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Вчера между няколко валежни облака и изливащия се дъжд успяхме да забием колове на всички домати, да околтучим и овържем. Въпреки хладното и влажно време засега видими проблеми няма. Всичко цъфти, на няколко корена има домати като джанки. Дано се постопли та да дръпнат по-бързо. Вчера в 15 часа на вилата беше 16 градуса. През нощта сигурно пада под 10.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
преди 7 часа, Ina написа:

Друго което успешно съм прилагала за въшките е тютюнева вода.
В съд с вода разкъсвам няколко цигари и оставям да ври за няколко минути. Като изстине прецеждам и разреждам с още вода . Пръскам растенията с пулверизатор.

Имам около 200 корена домати.

Пръскам с пръскачка и използвам за тях двайсетина литра разтвор.

Какво съотношение цигари и вода  са необходими  за приготвяне  на тютюневата вода?

Имам тютюн  и бих го използвала с удоволствие по такова предназначение.:smile:

Благодаря!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
Темата е заключена. Нямаш право да коментираш в нея.

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване