Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Recommended Posts

Ру®
преди 4 минути, Славянски написа:

Е, ти го каза след това според мен.

може - на 8ми Ноември 2023 съм го казал:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 5 минути, Ру® написа:

може - на 8ми Ноември 2023 съм го казал:

Правилно. Значи им се доверих повече на база на предните покупки. Но точно няма разлистване, както и ти си написал. Но все пак си ги сложил късно, а аз рано. Ти не каза и нещо корени и прочие. Третият бадем беше добре и се разлисти съвсем навреме.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko

:love: имам завръз, напръсках ги , иначе... дано мога да събера края на август, нач. на септ.

viber_image_2024-04-28_17-22-12-637.jpg

viber_image_2024-04-28_17-22-12-092.jpg

viber_image_2024-04-28_17-22-12-307.jpg

viber_image_2024-04-28_17-22-12-464.jpg

viber_image_2024-04-28_17-22-12-167.jpg

• Харесвам 4

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

За какво и с какво ги пръскаш?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko

Основно против бадемовият семеяд, но сложих и Скор + Дека ЕК, даже дано не съм закъснял за семеяда. А Скор-а го сложих по-скоро профилактично.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз имам първи завръз на Маринада. Ще го видим тоя семеяд на воля оставен какво ще постигне. Имаше близо 30 бадемчета.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Нищо изненадващо, но и Пента на GF-677 подложка мисля отиде в небитието. Вайро го бяха опасли частично сърни, и той се мъчи. Маринада от Фантазия и той няма прираст тая година и вече е почти без листа. Двата Бадема на джанкова подложка вървят добре засега. Единият има дузина бадема някъде. Миналата година сложих един Маринада още на джанка да подменям и я местих зимата. Хванала се е, но като за първа година няма прираст.

Лошото е, че така и не съм разбрал причината да не растат. Имам и един семенак, който ползвах за подложка и я отхвърли след две години. Мислех, че е загинал, но е избил отдолу и е жив и има нелош прираст даже без поливки почти. Очевидно с бадемите в моите условия няма да се получат нещата както си ги мислих. Много пари на вятъра дотук. При родителите и двата бадема вървят на същата хибридна подложка вървят, но пък не плододават.

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo
преди 1 час, Славянски написа:

Лошото е, че така и не съм разбрал причината да не растат. Имам и един семенак, който ползвах за подложка и я отхвърли след две години. Мислех, че е загинал, но е избил отдолу и е жив и има нелош прираст даже без поливки почти. Очевидно с бадемите в моите условия няма да се получат нещата както си ги мислих. Много пари на вятъра дотук. При родителите и двата бадема вървят на същата хибридна подложка вървят, но пък не плододават.

Жалко за загиналите дръвчета и за многото вложени усилия от твоя страна, но не бързай да отписваш изцяло бадемите при теб! Още повече, че сега знаеш много повече отколкото да речем преди две години (и аз покрай теб научих толкова много подробности). Според мен, вече си на финалната права и няма да се учудя ако се окаже, например, че твоята печеливша комбинация включва подложка джанка или бадем семенак.

Оказа се, че в моята градина фиданките Солета и Маринада на GF677 също не се развиват добре. Сега е вторият им сезон откакто са при мен, но продължават да растат много слабо.

Тази пролет присадих един калем Маринада върху джанка на място на полусянка и засега се развива добре. Обаче, сега като прегледах старите мнения на @Georgi , се оказа че той всъщност е постигнал успех със Солета върху джанка, а пък Маринада върху джанка при него е проявила късна несъвместимост. Извинявам се че те подведох, @Славянски , при последния ни разговор по темата! Освен това, се замислям, да не би пък да има значение каква точно е джанката която се ползва за подложка? Ако имам време напролет бих пробвал някоя и друга комбинация. Примерно, ако имам някакви леторасти от Солета напролет, бих  пробвал да ги присадя върху джанка, с идея да станат междинник на Маринада.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko
преди 6 часа, Славянски написа:

Нищо изненадващо, но и Пента на GF-677 подложка мисля отиде в небитието. Вайро го бяха опасли частично сърни, и той се мъчи. Маринада от Фантазия и той няма прираст тая година и вече е почти без листа. Двата Бадема на джанкова подложка вървят добре засега. Единият има дузина бадема някъде. Миналата година сложих един Маринада още на джанка да подменям и я местих зимата. Хванала се е, но като за първа година няма прираст.

Според мен си присаждай на джанка и тва е, хем няма да се ядосваш за дадените пари по разсадници, хем няма да копаеш дупки, хем няма да плащаш трансп. разходи ...

А при родителите на колко години са бадемите ?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
На 8.04.2024 г. at 7:57, kokorko написа:

:anguished: Освен гърка да е дал нещо който е ... праскова ?! Егати, съжалявам @Ру® мойте са на морето, трябва и аз да видя какво ще излезе

Ами бадемът Вайро се оказа наистина праскова... 

@kokorko, случайно да си установил какъв сорт ти е продал гъркът, че има едно плодче и искам да се ориентирам кога да го откъсна... ?

• Объркан 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Чакаш да почне да поддава на натиск. Да омекне.

• Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko
На 16.08.2024 г. at 11:50, Ру® написа:

Ами бадемът Вайро се оказа наистина праскова... 

@kokorko, случайно да си установил какъв сорт ти е продал гъркът, че има едно плодче и искам да се ориентирам кога да го откъсна... ?

Писах ,но не отговаря :) странно защо преди покупката отговаряше веднага, но Славянски правилно те е посъветвал

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko

Слаба , доста слаба работа. Извод важен си направих , че трябва да пръскам против бадемовата оса още поне 1 път в началото на май или по-късно. Да сме живи и здрави следв. година повече :)

viber_image_2024-09-18_14-05-50-793.jpg

viber_image_2024-09-18_14-05-51-016.jpg

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
На 21.08.2024 г. at 15:15, kokorko написа:

Писах ,но не отговаря :) странно защо преди покупката отговаряше веднага, но Славянски правилно те е посъветвал

в крайна сметка бадемът Вайро, който реших;e, че е праскова, се оказа нектарина 

роди няколко, но задържа една - не е лоша ;)

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
На 31.07.2024 г. at 11:06, Славянски написа:

Да покажа и бадема Пента след четири години растеж:

Photo1599_032220.thumb.jpg.fc87363ec5a3bde3b233ce676eb0d9ee.jpg

Не може да се каже, че е дръпнал особено. А и оттук натам няма и дръпне.  В интерес на истината коренът не е изцяло мъртъв, но това е постигнал за тези години, на бих казал хубаво място (няма корен по-дълъг от 20 см):

Photo1598_032226.thumb.jpg.57687e4198d02032d6558852b6716565.jpg

Мижава работа. Маринада от същия разсадник умря преди две години, Вайро предполагам ще приключи догодина. Добре, че Оризаки даде идея с ашладисване на джанка преди време. Иначе поначало дръвчетата бяха много хубави, но чак такъв обратен растеж на бях очаквал. Още не ми е ясна причината. Може би е до кисела почва. Но не са само при мен така бадемите. Един познат в плевенско има бадем на десет години и бил колкото палеца му дебел. Ще го маха. Друг приятел в района и при него не върви. Заложил съм две ядки от Маринада да видим какво ще излезе ако ги посадя тук. Отгледани са на терен.

Редактирано от Славянски
  • Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Само за сравнение това е Диамар на джанка, посаден в разсадника в края на зимата. Беше хилаво и криво дръвче. Извадих го и корените бяха чудесни. И наистина е джанка подложката.

Photo1600_122717.thumb.jpg.2b927630cfec95fb7c4fcb121d934fd1.jpg

Прощавайте за лошата снимка, но нямам намерение повече да го вадя да го снимам. Отиде си на окончателното място като заменя въпросния Пента. Направил е 40 см прираст. Почти не се виждаше от коприви и къпини. Дано се окаже и трайна присадката.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko

Здравейте,

ако някой проявява интерес да му купя от разсадник в гр.Любимец бадем от долупосочените сортове да ми пише до утре на обяд, цената е 13-15лв/бр., подложка GF-677

фераня

макако

лоран

вайро

Редактирано от kokorko
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Този Макако сефте го чувам:

Проблемът е, че на тези подложки при мен не вървят...

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване