Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Recommended Posts

Славянски
Отговорено (Редактирано)

Ще си позволя да цитирам тук един материал от Атанас Тодоров от Пловдив, на тема прореждане на плодовете при ябълки и круши. Ето я оригиналната публикация, но е в група и вероятно не всеки ще може да я отвори:

https://www.facebook.com/?paipv=0&eav=AfaS6278n9rYR-6FpsJBrD5MdKNKCTMCexJOdtJfedi1sebw1vdYSFEtFYzRiwZlcIQ&_rdr

"Това е от преди две години, но има нови хора в групата, а може и някои да са го забравили.

Прореждане на плодовете - Много има казано напоследък, но е хубаво да си го кажа и в отделна тема, а не в коментари на други публикации. Има много вариации кога се прави и колко плод се оставя, затова аз ще кажа аз как практикувам и защо го правя.

Защо се налага прореждане на плодовете? Ябълките и крушите са едроплодни видове и за това при тях най-много си проличава кога едно дърво е претоварено и кога не е. При претоварване се получават следните недостатъци: по-дребни и по-безвкусни плодове, недобро оцветяване, понижени вкусови качества, по-слаба съхраняемост, по-голяма вероятност от нападение на вредители и болести, както и големи предпоставки на дървото да влезе в алтернативно плододаване. Прореждането на плодовете дава възможност кои плодове да останат. Още на ранен етап може да се премахнат по-дребните плодове, тези, които са засенчени, и кривите и дефектните плодове също се премахват. Докато се прорежда, дърветата се оглеждат за неприятели и може да се отреагира навреме, а не когато е прекалено късно. Голям плюс е, че докато прореждаш плодовете, ти обгрижваш дървото с любов и то го усеща и ти се отплаща. Някои сортове като Хардиева масловка, Деканка на Комисията, Пекхамс Триумф, Пас Красан, Ранна на Моретини сами си регулират натовареността, други сортове го правят частично, при тях е хубаво да се проредят, но не е фатално, ако не се направи (Клапов Любимец, Старкримсон, Аманлиева масловка, Електра, Боскова масловка). Други сортове, ако не се проредат, до последно задържат прекалено много плодове и в крайна фаза преди узряване започва нападението на плодовите червеи, които, ако не се открият навреме, започват да гният и да предават гниенето на съседните плодове и загубите стават големи. Такива сортове са Тоска, Санта Мария, Конференция, Попска круша, Доктор Жил Гийо! Кога се прореждат плодовете?! 

Аз започвам почти след цъфтеж, за да имам повече време за да мина всички дървета, като следя само да е минало окапването на неоплодените завръзи, и го практикувам почти до края на юли, при зимните сортове до началото на септември. Първо премахвам дребните завръзи. Те може би сами ще окапят, но за какво да взимат храната на големите плодове или ще останат, но като по-дребни плодове нямат място на дървото. След това ако преценя, че дървото изисква още прореждане, премахвам скритите плодове зад листа, повредените и кривите плодове. При прореждане в началото на сезона оставям малко повече плодове, които с напредване на сезона преценям кое да премахна. При ранните сортове плодовете се прореждат минимално! При младите дървета прореждането е много по-належащо! Големите дървета се саморегулират по-добре!"

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 4
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

При ограждението за животните има една круша, която беше доста малка преди няколко години, но дръпна и даже имаше цвят тая пролет сефте. Аз зимата ѝ прерязах едното стъбло, защото беше много напукана и обелена кората и ми изглеждаше болно. Тя пък после взе че цъфна точно на странични от същото стъбло и задържа. Снимах крушките:

Photo1358.thumb.jpg.9eb31ddfd2bacdd26f57fa6625231a49.jpg

Photo1359.thumb.jpg.499aabb3a8ca0c7094d1aa19bd7c9b65.jpg

Според вас дали са диви? Наполовина червени стоят и са продълговати.

А за стъблото не знам дали правилно постъпих. Някъде на 150 см го прерязах, но има доста клони вървящи нагоре.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Emil
На 5.05.2024 г. at 20:17, Славянски написа:

Според вас дали са диви? Наполовина червени стоят и са продълговати.

Това са снимки на дивите круши в нашия двор. Като че ли са по-дребни, не са продълговати и не червенеят. Листата по върховете на леторастите не са червени.

diva krusha.jpg

divi krushi.jpg

  • Харесвам 2
  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ако това дърво не се окаже дива круша, би било много интересно, понеже наоколо има много диви круши. Най-близката питомна - някакъв много древен сорт на голямо дърво, която рядко ражда и е сплесната и много сладка - е на едно 50 метра от мястото. Но тези са продълговати. Другите круши са на стотина метра (попска и една друга есенна без руменина). Наоколо около пасището има много глогове, габър, цер, саморасли ябълки, и диви круши, от които съм брал - типични и стипчиви екземпляри.

Ще следя дървото какво ще направи. Мерси, @Emil, за отклика.

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
На 5.05.2024 г. at 20:17, Славянски написа:

Според вас дали са диви? Наполовина червени стоят и са продълговати.

Ами гледах ги пак и са наедрели и въобще не мязат на диви круши. Още повече, че гледах и диви, които са плододавали, и са съвсем сплеснати и дребни. Ето снимка от 16-ти май:

Photo1389-1.thumb.jpg.e584ff6599f7c09f43eb1b819dacc8e3.jpg

Ще ги чакам да узреят с нетърпение.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ангел Димитров
преди 17 часа, Славянски написа:

Ами гледах ги пак и са наедрели и въобще не мязат на диви круши. Още повече, че гледах и диви, които са плододавали, и са съвсем сплеснати и дребни. Ето снимка от 16-ти май:

Photo1389-1.thumb.jpg.e584ff6599f7c09f43eb1b819dacc8e3.jpg

Ще ги чакам да узреят с нетърпение.

Това че дървото под което расте е дива круша не значи че и то ще е като майчиното не се знае опрашителя на тоя плод ( цъвтеж ) от каква круша е бил нали така се правят кръстоските. От семка знам че не се получава 100% като майчиното растение докато от калем да.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
lokibu

С тези издължени листа, не изглежда да е дива тази круша. Пък и наедрява доста. Интересна работа.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Дървото като форма на короната си ми изглеждаше като дива круша и не съм очаквал друго. Наоколо е ливада, но тя е точно на края, където свършва косеният участък и надолу към деренцето почват глогове най-вече пак в ливада, която не се коси, но има и диви круши няколко - някои като нея, други по-големи. Наблюдавам я поне от шест години и беше някъде към два метра до два и нещо тогава. Сега, възможно е някое животно през изпражненията си да я е посяло, знам ли? Има мечки. Но пак казвам: наблизо няма къщи или поддържани имоти, най-близката недива круша е на 40-50 метра може би и тя като форма на плода няма нищо общо (по-скоро като сплесната ябълка и мисля, че е лятна).  Та не е като да е паднала под крушата. Посята е на пасище. Вече са едри. Огледах попските. И те така червенеят, но са по-издължени, различна е формата.

Още едно дърво имахме, което загина след като го ашладисах. И то по листа не ми приличаше на дива круша. За съжаление не задържа, а и не го запазих чрез калеми (доколкото си спомням). Май не насмогнах миналата година. То сортове бол, но ми беше интересно какво ще излезе от тези семенаци. Диви круши съм брал вече няколко от тези младите. Само от една съм доволен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit

Снимай плода, Славянски. Ти ми праща калеми и от нея, но аз така и не стигнах да й намеря подложка и след време бяха позасъхнали. Сложих само Електра и Конкорд. Те вървят.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)
преди 1 час, ivkit написа:

Снимай плода, Славянски. Ти ми праща калеми и от нея, но аз така и не стигнах да й намеря подложка и след време бяха позасъхнали.

Аз я прерязах дивата круша, мислейки че е заминала. Има един клон и една издънка, но не цъфтя. Едва ли скоро ще цъфне, щото се възстановява от метър височина. Аз имам още калеми сякаш също. Така и не ги ползвах май... Излезе ми от главата. А преди две години сигурно имаше една щайга плод.

Нали за дивата говореше? Тая другата, за която пиша, тя цъфтя за първи път и е доста по-млада.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit

 

преди 19 минути, Славянски написа:

Нали за дивата говореше? Тая другата, за която пиша, тя цъфтя за първи път и е

Да. Ами следим и чакаме да се докажат във времето.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Сега проверих калемите от онази, от която ти пращах - имат листенца по върха, но са в добро състояние. Те са по 50-60 см калеми. Трябва да намеря подходящо дръвче някъде. Присаждах на една, където единия сорт може и да не тръгне и може да ги преправя. За дива круша е супер, а съм опитвал много, понеже е пълно с гъсталак в района - глог, шипка, дива круша, ябълка, джанка - от тези има много.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Тазгодишните ми круши

hardi2.jpg

hardi.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Първата реколта от Електра наедрява:

Photo1522-1.thumb.jpg.55557206573750bcca8761048c734073.jpg

А това е онзи семенак до пастира на овцете. Още са твърди, не са дребни. Ще ги навестявам периодично, защото само гадая кога биха узрели. Първа реколта на дървото е.

Photo1521-1.thumb.jpg.8c8a2966bff4d56c16d20dd0dc1adda5.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit

Има едни интересни мъници в един изоставен от роднини съседен имот. Големичко дървото, през година ражда, но много приятни. Няма гнилост, има едрозърнистост.

IMG_20240716_205850063.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)
На 19.05.2024 г. at 14:48, Славянски написа:

Дървото като форма на короната си ми изглеждаше като дива круша и не съм очаквал друго. Наоколо е ливада, но тя е точно на края, където свършва косеният участък и надолу към деренцето почват глогове най-вече пак в ливада, която не се коси, но има и диви круши няколко - някои като нея, други по-големи. Наблюдавам я поне от шест години и беше някъде към два метра до два и нещо тогава. Сега, възможно е някое животно през изпражненията си да я е посяло, знам ли? Има мечки. Но пак казвам: наблизо няма къщи или поддържани имоти, най-близката недива круша е на 40-50 метра може би и тя като форма на плода няма нищо общо (по-скоро като сплесната ябълка и мисля, че е лятна).  Та не е като да е паднала под крушата. Посята е на пасище. Вече са едри. Огледах попските. И те така червенеят, но са по-издължени, различна е формата.

Дървото си задържа плода в последствие.

На 4.07.2024 г. at 21:53, Славянски написа:

А това е онзи семенак до пастира на овцете. Още са твърди, не са дребни. Ще ги навестявам периодично, защото само гадая кога биха узрели. Първа реколта на дървото е.

Ето снимка от 13 юли:

Photo1539-1.thumb.jpg.a9484d0dc72259ab7be0d9efa0ccfdf3.jpg

И ето вчера вече набрах няколко и ги опитах. Понеже бяха високо някои ги брулих и малко се нараниха в клони при падането.

IMG_20240724_095850.thumb.jpg.34d0a0665a4e0ce0fd5fa14c40c742a2.jpg

Като едрина по-дребните са средно по 84 грама, по-едрите между 115 и 130. Като вкус обаче на тоя етап разочароват - има стичивина особено към кората. Очевидно ще трябва да ги чакам малко да лагеруват. Първата, която изядох, беше по-омекнала във вътрешността, но пак не толкова и стичивината се усещаше също. Та ще ги изчакам още някой и друг ден да видя дали ще имат по-добър вкус при оптимална зрялост и дали стичивината ще изчезне напълно. Иначе има хрупкавост, но не са толкова сочни.

Очевидно това се получава при семенаците. Някакъв ген от дива круша избива. Защото такива стипчиви круши пък едри са рядкост. Брал съм зимни диви, които дори ноември са твърди и стипчиви, и даже едните така и не станаха за ядене. Други пък след месец лагеруване угниха и станаха приятни. Но и като размер бяха в най-добрия случай наполовина или третина на тези.

@lokibu @embedeo @ivkit

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Да допълня информация за сорта: имат благородно гниене като диви круши и стават сладки и хубави като омекнат. Изчаках няколко дена. Ходих даже снощи да набера още, но за съжаление са били окапали очевидно и дивите животни ги бяха изяли. Само четири имаше на дървото, две от които готови за ядене.

Те и другите летни, които почват сега, също така се чакат и първоначално са тръпчиви. С тази разлика, че тези са доста едри и има много месо. Но са меки все едно ядеш райска ябълка. Ще ги видим пак догодина, живот и здраве. Но толкова ранни круши не бих отказал. Сега, за компот такива кашкави няма да станат.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Ето ги и моите две големи круши... След има-няма 5 години дали ще събера материал за едно казанче?

hardi1.jpg

харди2.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ако докарам мойта челяд, и след 10 години няма да събереш :) Последните две щайги с лятна масловка свършиха за няколко дни :)

Страхотни дръвчета и плодове, аз съм решил да изкоренявам моите и да ги заменя със семенаци, които да ашладисам. Дългосрочен проект!

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

При мен овцете ядат всеки ден. Не съм го броил, но дотук сигурно няколко кофи са изяли. И аз похапвам, но нямам време за преработка. Джанките са по-бързи от крушите. Едно голямо дърво като се отрупа е страшна работа. Тепърва чакам Хардиевата масловка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване