Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Recommended Posts

Славянски
Отговорено (Редактирано)

Ще си позволя да цитирам тук един материал от Атанас Тодоров от Пловдив, на тема прореждане на плодовете при ябълки и круши. Ето я оригиналната публикация, но е в група и вероятно не всеки ще може да я отвори:

https://www.facebook.com/?paipv=0&eav=AfaS6278n9rYR-6FpsJBrD5MdKNKCTMCexJOdtJfedi1sebw1vdYSFEtFYzRiwZlcIQ&_rdr

"Това е от преди две години, но има нови хора в групата, а може и някои да са го забравили.

Прореждане на плодовете - Много има казано напоследък, но е хубаво да си го кажа и в отделна тема, а не в коментари на други публикации. Има много вариации кога се прави и колко плод се оставя, затова аз ще кажа аз как практикувам и защо го правя.

Защо се налага прореждане на плодовете? Ябълките и крушите са едроплодни видове и за това при тях най-много си проличава кога едно дърво е претоварено и кога не е. При претоварване се получават следните недостатъци: по-дребни и по-безвкусни плодове, недобро оцветяване, понижени вкусови качества, по-слаба съхраняемост, по-голяма вероятност от нападение на вредители и болести, както и големи предпоставки на дървото да влезе в алтернативно плододаване. Прореждането на плодовете дава възможност кои плодове да останат. Още на ранен етап може да се премахнат по-дребните плодове, тези, които са засенчени, и кривите и дефектните плодове също се премахват. Докато се прорежда, дърветата се оглеждат за неприятели и може да се отреагира навреме, а не когато е прекалено късно. Голям плюс е, че докато прореждаш плодовете, ти обгрижваш дървото с любов и то го усеща и ти се отплаща. Някои сортове като Хардиева масловка, Деканка на Комисията, Пекхамс Триумф, Пас Красан, Ранна на Моретини сами си регулират натовареността, други сортове го правят частично, при тях е хубаво да се проредят, но не е фатално, ако не се направи (Клапов Любимец, Старкримсон, Аманлиева масловка, Електра, Боскова масловка). Други сортове, ако не се проредат, до последно задържат прекалено много плодове и в крайна фаза преди узряване започва нападението на плодовите червеи, които, ако не се открият навреме, започват да гният и да предават гниенето на съседните плодове и загубите стават големи. Такива сортове са Тоска, Санта Мария, Конференция, Попска круша, Доктор Жил Гийо! Кога се прореждат плодовете?! 

Аз започвам почти след цъфтеж, за да имам повече време за да мина всички дървета, като следя само да е минало окапването на неоплодените завръзи, и го практикувам почти до края на юли, при зимните сортове до началото на септември. Първо премахвам дребните завръзи. Те може би сами ще окапят, но за какво да взимат храната на големите плодове или ще останат, но като по-дребни плодове нямат място на дървото. След това ако преценя, че дървото изисква още прореждане, премахвам скритите плодове зад листа, повредените и кривите плодове. При прореждане в началото на сезона оставям малко повече плодове, които с напредване на сезона преценям кое да премахна. При ранните сортове плодовете се прореждат минимално! При младите дървета прореждането е много по-належащо! Големите дървета се саморегулират по-добре!"

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване