Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Recommended Posts

Славянски
Отговорено (Редактирано)

Онова в чата е ясно, че не е. Тя е някакъв нов сорт. Успех!

Между впрочем имам и една подобна присадена - закръглена жълто-кафеникава круша, и съм почти сигурен, че дървото, от което взех калемите, беше семенак, защото формата му беше такава и беше младо, а имотът е запуснат от много години. Отделно самият растеж му е странен, не като на дива круша от една страна, хем не приличаше и на другите круши. И калемите и те растат странно с едни тънки клонки и много разклонения. Та понякога излизат интересни семенаци. Възможно е да е точно от босковата масловка, която е наблизо. Отделно с доста слаб растеж на оригиналното дърво.

Аз това се и чудя, доста круши съм присаждал в последните години и никоя не ми върви толкова слабо колкото тази жълто-кафеникавата (която мисля е босковата масловка, от съвсем друго дърво). На две места я сложих и прирастът е просто смешен. А даже едното дръвче не е и местено. Дали пък първите ми присадки да са били лоши и да не е сраснало както трябва? Ще взема калем да присадя другаде. И да прочета повече за сорта. Но ми се чини, че проблемът е в присадката. Аз тогава действах основно на разцеп.

Редактирано от Славянски
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo

Бях обещал на един приятел да му присадя круша, като вземем калеми от едно голямо крушово дърво тук в село. Сортът е неизвестен, но този приятел много харесал крушите от това дърво и държи точно на него. Налага ми се да намеря и подложка, а пък аз имам на разположение само вегетативни дюлеви подложки, ако не броим едни миниатюрни дюлеви семеначета дето ги засадих като семки в началото на 2023 година. От друга страна съм чел, че имало някои сортове круша които добре се развивали върху подложка дюля и други сортове, които не са достатъчно съвместими с дюлята. Съответно тези несъвместими сортове круша се нуждаят от междинник, ако ще се присаждат върху каква да е дюля, или пък, в краен случай, един специален сорт дюля дето бил по-съвместим с крушови присадки.

По този повод попаднах на един доста добре направен списък, или по-точно един документ с два списъка където са изброени много сортове круши, разделени в две категории според това дали са съвместими или несъвместими с дюлята (дюлеви подложки). За всеки случай, освен линка към документа в предишното изречение, прикачам тук и самия документ: Interstemming-pears-The-Pear-Quince-Union.pdf

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Преди две години присадих сорт Електра на дива круша и калемите се развиха чудесно. Таях надежда, че може да цъфне тая година заради мощния растеж. И тези дни гледам един от калемите, които съм натопил за съхранение, тръгнал да развива цветна пъпка на върха. Огледах и дървото и наистина има няколко съцветия оформящи се точно на връхни пъпки. Очевидно сортова особеност, с която не бях запознат, но по интуиция оставих някои клонки непокътнати. Някои дървета цъфтят и така. Забелязал съм го и при някои ябълки.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit
Отговорено (Редактирано)
преди 14 часа, Славянски написа:

Някои дървета цъфтят и така

Ооо, да, да. Залагат и на върховете. При крушата принципно трябва внимателно с резитбите. Начална, формираща и край. Не че не понася, просто при резитбите залага много едногодишни клони(пичове) и плододаването отива далеч във времето. Тя на пичове не залага плод. Има си други овощни видове, които искат резитба. Круша и ябълка ако са оформени добре в началото се справят добре без. Наблюдавайки стари дървета от тези видове ясно може да се види, че по-малко пипаните се справят много добре, особено ако са върху семенни подложки. Имам един съсед, така си кастри ябълките, че двайсет годишни дръвчета плод няма и няма. Едни пичове и шума всяко лято... Обаче човека си упорства, чул е че е добре да се режат и кастри стабилно. В един момент вика, лоши сортове били. 

Редактирано от ivkit
  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Аз по групите съм се нагледал на всякакви формировки, някои оголени, та оголени. Хората настояват, че това било (круша, ябълка). Пъпките били достатъчно. И се почват едни спорове колко може да изхрани дървото. Аз гледах да махам само сгъстени клонки. И тук гледам разни хора как яко си кастрят дърветата и се чудя какво задържат. Лятото са едни лакомци, едно чудо.

Има един комшия агроном. И той си кастри ябълки, круши, джанки, да ги поддържа по-ниски, но там има мисъл и дърветата раждат добре. Един друг мъж и той формира/прорежда, но дърветата му са образцови и изглеждат добре и преди и след резитба и родиха много дори миналата година. Старите дървета в района обаче са масово неподдържани и от дъжд и вятър и сняг им се чупят клони, особено на ябълките.

Но ако човек не може да анализира резултатите от резитбите си, или поне да пробва различни варианти и да сравнява, каузата му е обречена.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)
преди 1 час, ivkit написа:

Не че не понася, просто при резитбите залага много едногодишни клони(пичове) и плододаването отива далеч във времето. Тя на пичове не залага плод.

Сетих се за ябълката и крушата на един приятел на баща ми, може и да съм споделял във форума. Дървета на десетина години, които не плододавали. Даже и не цъфтят. А той човекът така ги кастри, че само едногодишна дървесина. Направих му резитбата миналата година, оставихме клонки да се развиват, но не го зная тази какво е направил. Не може да подстригваш овощно дърво като жив плет, освен ако не гледаш само визия и шума. Но то и плодно дърво без плод каква визия е?!

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov

@Славянски, чудя се от къде вадиш грешни изводи и разбирам че, пропускаш основни и важни неща при резитбата. Има разлика при семкови и костилкови, в резитбата/пререждането, можеш да ги оформяш както ти душа сака, стига да знаеш и се придържаш към основните биологични особености на всеки отделен вид. "Бонсай става от всяка плододаваща овошка" 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)
преди 24 минути, Jimmy Stoikov написа:

чудя се от къде вадиш грешни изводи и разбирам че, пропускаш основни и важни неща при резитбата

Какво конкретно имаш предвид като грешка (и корекция)? В случая обсъждахме ябълки и круши.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit

Не знам, аз си харесвам принципите на Николай Винтер и Валерий Железов. Може да са старомодни, но виждам смисъл в това, което говорят в каналите си. Особено по отношение на резитбите. Никак не ги отхвърлят напълно, но трябва с много внимание, а ако знание няма, по-добре хич.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit
Отговорено (Редактирано)

 

Редактирано от ivkit
  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov
преди 1 час, Славянски написа:

Аз по групите съм се нагледал на всякакви формировки, някои оголени, та оголени. Хората настояват, че това било (круша, ябълка). Пъпките били достатъчно. И се почват едни спорове колко може да изхрани дървото. Аз гледах да махам само сгъстени клонки. И тук гледам разни хора как яко си кастрят дърветата и се чудя какво задържат. Лятото са едни лакомци, едно чудо.

За това става въпрос! Трябва да се има предвид при семковите, чупене на клони, качествени едри плодове, редовно плододаване... млади фиданки, възрастни дървета и тн

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Астрала

Хората във Фейсбук са страхотни експерти по всичко, каквото и да ги попитате те знаят. Но и админите на някои групи се вземат много насериозно, хора с дълбоки комплекси. :mrgreen:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Hristo Pavlov

Много е важно да се уточнява дървото къде се отглежда. В двора ми няма как да позволя сливите да са на три етажа примерно, защото така повече плод съм щял да бера и обратното, когато са в овощна градина, особено пък ако от това зависи прехраната ти. Макар, че вече с тази липса на работна ръка и да правиш високи овошки за бизнес, е чисто самоубийство според мен. 

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
tsankov
Отговорено (Редактирано)

Всичките  новозасадени круши тръгнаха отлично.Да попитам: да премахна ли пъпките и листата които са на гъсто , или да не пипам?Още в началото махнах всичко на  височината около 50-60 см, но за седмица даже са избили на някой дръвчета пъпки на нивото на земята .Това е положението при сиси-то.

1712074435151.jpg

Редактирано от tsankov

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Аз пъпките долу ниско, където не искам клони, ги махам. Вече дето казваш, че били нагъсто - дали не е по-добре после да се прищипят тези, които ще отпаднат в последствие, вместо да се махат изцяло? Все пак дръвчето има нужда от листа. Иначе и аз тези дни чистя пъпки :)

Подложката слаборастяща ли е?

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
tsankov

По спомен имаше някоя с OHxF 87, сиси -то е на Farold 40, а  за други  нямам инфо.Питам  защото абат фетела  който имам  ( на 7-8 години)достигна 2.5 м , и там си остана.Просто  новозасадените  растат  доста по -бързо, няколко даже изкараха листа преди старото дърво. Това ми е първа година  с   различните видове круши ,подложки , и тн., и гледам да не ги прецакам отрано.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Трябва да се чете за тези подложки. Някои имат нужда и от конструкция, защото корените са слаби. Не знам дали тези конкретно, но при ябълките го има. Буквално може да се катурне дръвчето под тежестта на плодовете. Съответно тези с по-слаб растеж искат и повече грижи. При мен са на дива круша всичките и се чудя как да ги обуздавам.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Една от попските круши - старо дърво, около 30 см дебело - береше душа миналата година и зимата имаше доста сухи клони, може и половината от короната. Още не съм стигнал до нея да направя резитбата, но забелязах първо, че малко се забави спрямо другите дървета, а и цветовете са много дребни. Направо с размер като на сливите, не на круша. Крушите имат големи съцветия.

Огледах я и освен сухите или отчасти изсъхнали клони, видях, че прирастът миналата година (със свръхдъждовна пролет и никаква реколта при крушите) е не повече от 15-17 см и говоря за летораслите на върха, които обичайно са мощни и дебели. Въпросът е отива ли си дървото? Цъфнала е обилно, но с едни дребни съцветия, не можеш да кажеш, че е круша.

Ще я подрежда тези дни. За последните десетина години не беше имала такива проблеми. Иначе по върха клонките са все живи, обаче малки, тънки.

Каква може да е причината и как да ѝ се помогне? Дивата круша на няколко метра от нея тръгна много мощно и сякаш въобще не е усетила върху плещите си миналата лоша година.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 12 часа, Славянски написа:

Въпросът е отива ли си дървото? Цъфнала е обилно, но с едни дребни съцветия, не можеш да кажеш, че е круша.

Май няма да има нужда от резитба.. цъфнала е, но листни пъпки да тръгват не виждам. Според мен ще изсъхне, това е последен живец. Мястото ѝ е сравнително сенчесто и не издържа. Може би е огненият пригор с тези изсъхнали клони. Попските ги дават уязвими, нищо че другите са добре.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Хардиевата масловка днес:

круша.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване