Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

alys

Ядливи или отровни

Recommended Posts

Славянски

Намерих една в габърова горичка, която прилича на и мирише като някаква печурка, но не я познавам:

Photo0061.thumb.jpg.fcd7f1bb0a74351a4f96b02fabd20d21.jpg

Пънчето лилавее.

Photo0062.thumb.jpg.62be7549dff4d47b9edfd44602ab4478.jpg

Шапката е кафеникава. А месото е бяло сякаш с лилав оттенък и не си променяше цвета:

Photo0063.thumb.jpg.4d8f08c2eaf81a0a44c0d9e22e1134b6.jpg

Някой познава ли тази гъба?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

Редакция: Малко от телефона се дублира поста.. соре..

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

Гъбите в "хотела" 

IMG_20200625_171135.thumb.jpg.75e933df1253d905a6f868d4f8c934a8.jpg Червеностъблена манатарка

 

IMG_20200625_170910.thumb.jpg.7d144ddfe0dc6d3dcc03515077227ad3.jpg

Тази прилича на дъбова

IMG_20200625_170727.thumb.jpg.fa718aab208bb67c4f177e146aae0fc0.jpg

Още такива

 

IMG_20200625_131646.thumb.jpg.e44d8d5e99c0b4cf56b90ce630c067b2.jpg

Челядинки или някакви от тоз ключ

 

IMG_20200625_131418.thumb.jpg.9fb3bd62edfccfb60d67075a3af64d4c.jpg

Праханка

 

 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov
Отговорено (Редактирано)
На 23.06.2020 г. at 23:42, Славянски написа:

Намерих една в габърова горичка, която прилича на и мирише като някаква печурка, но не я познавам:

Photo0061.thumb.jpg.fcd7f1bb0a74351a4f96b02fabd20d21.jpg

Пънчето лилавее.

Шапката е кафеникава. А месото е бяло сякаш с лилав оттенък и не си променяше цвета:

Някой познава ли тази гъба?

.. печурките обикновено имат пръстен

Добре би било да има надлъжен разрез по пънчето и през гуглата. 

Има доста белези на Lepista personata (има още доста видове виолетки),  но ламелите май не са отделени от пънчето. Според мен като качество виолетките са далеч от вкуса на печурки и сърнели . За сравнение с манатарки,  пачи крак,  кифли,  сърненки - и дума не може да става (според мен) .

ОБАЧЕ : има и доста белези на Cortinarius  (има няколко вида кортинариуси) .   Кортинариусите не са смъртоносно отровни, т.е. не са типични "орландовки ",   но са 100% пироговки. Орландовци е софийски квартал в който са разположени най -старите софийски гробища. Пирогов е институт за бърза (спешна)  медицинска помощ с РЕАНИМАЦИОННИ зали. 

 

 

Редактирано от Ch Petrov
  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov
преди 5 часа, Варела написа:

Гъбите в "хотела" 

IMG_20200625_171135.thumb.jpg.75e933df1253d905a6f868d4f8c934a8.jpg Червеностъблена манатарка

 

IMG_20200625_170910.thumb.jpg.7d144ddfe0dc6d3dcc03515077227ad3.jpg

Тази прилича на дъбова

IMG_20200625_170727.thumb.jpg.fa718aab208bb67c4f177e146aae0fc0.jpg

Още такива

 

IMG_20200625_131646.thumb.jpg.e44d8d5e99c0b4cf56b90ce630c067b2.jpg

Челядинки или някакви от тоз ключ

 

IMG_20200625_131418.thumb.jpg.9fb3bd62edfccfb60d67075a3af64d4c.jpg

Праханка

 

 

.. Трябваше да разрежеш това, което мислиш за дъбова манатарка - надлъжно по пънчето и гуглата. Наблюдавай цвета след разреза.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

@Варела тия първите мязат на огнени манатарки:

https://manatarka.org/suillellus-luridus/

Дяволската гъба също е подобна, но по-светла отгоре и червена отдолу. Посиняват. Жълтата манатарка също посинява, но е ядлива. Тя отдолу е жълта. Обикновената има кафеникаво пънче.

@Ch Petrov най-вероятно не е печурка. Печурки набрах днес. Има ципа и пръстен, тъмно кафяви или розови ламели.

Тези дни ядох сиво-зелени/сиво-червени (въпреки че няма нищо червено в тях) и виолетови гълъбки и съм жив, но не са особено вкусни.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

Значи е жълта манатарка.. посиня..

IMG_20200626_115236.thumb.jpg.2e9cc0be9d1efcdc8aabc98ae2afcc1d.jpg

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Жълтата манатарка е жълта отдолу, а отгоре червеникаво-кадифена:

https://manatarka.org/butyriboletus-appendiculatus/

Става бледосиня като я нарежеш, като след няколко минути синината изчезва, както и при пържене - става златиста. Тя е ядлива.

Тези твоите са по-скоро огнени, които са условно ядливи след изваряване, но аз ги избягвам:

https://manatarka.org/suillellus-luridus/

Въпреки всичко днес намерих няколко големи и реших да взема две, да ги огледам и евентуално пробвам:

IMG_20200626_155202.thumb.jpg.d993df99b0d2a55930601f01ec6fd36b.jpgIMG_20200626_155147.thumb.jpg.d0a4f360824595f13ba837d3dd48d2f6.jpg

А това е по-голямата:

IMG_20200626_155219.thumb.jpg.0917d1264ea42d041db545487ec7e428.jpg

IMG_20200626_155250.thumb.jpg.dde9e412e69851627dfb13477eb8e791.jpg

Яко посинява:

IMG_20200626_155333.thumb.jpg.e045d5422d69cd0507676fd21d56fd94.jpg

Да не се объркат с дяволска гъба:

https://manatarka.org/rubroboletus-satanas/

Която освен че е отровна, била и защитен вид. Сатанизмът е защитен и модерен в ден днешен... Та заради биоразнообразието не е добре да се бере (и яде, ако приемем, че това включва и човеците).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Днес хубава разходка се получи по далечни урви и баири, но гъбите бяха по-малко. Разнообразието беше по-голямо. Най-вече масловки, пачи крак, по-малко манатарки, няколко булки и сърнели. Намерих и ето тези покрай борове, не са ми познати:

IMG_20200628_131213.thumb.jpg.1a0f10e31ca383bfa84f492acc9b743b.jpg

Някои може ли да ги определи? Ето ги и отдолу (сори за качеството, ламелите са гъсти, бели):

Photo0067-1.thumb.jpg.8c10fab1be79f74e2920f2f587a01c8b.jpg

Иначе случихме на хубав екземпляр жълта манатарка. Ето я в сравнение с обикновената:

IMG_20200628_232353.thumb.jpg.abf4c291b84cf4821c8c219eebe1f89f.jpg

Резнахме малко да видим дали ще посинее и за колко дълго. Вижда се червеникавият оттенък, а ето ги двете отдолу (и двете - възрастни гъби):

IMG_20200628_232432.thumb.jpg.bc467e59120b25228782e5efb63f50ed.jpg

"Жълтата" (вдясно) отдолу е по-светла, жълтозеленикава (лимонено жълта е като млада) и при допир посинява. Снимах и отчупено парченце след около 30 секунди. Цветът е небесно син (докато при огнената манатарка е доста по-тъмен и не избледнява):

IMG_20200628_232455.thumb.jpg.5f7cb20b36c5cd7547f0155a8377bdd1.jpg

Забележете цвета на месото по ръба перпендикулярен на посинелия, както и отсреща - синьото е изчезнало вече. Отиде в сушилнята с другите манатарки. Огнените така и не ги изварих и се скапаха. Не ми беше до проби, а и време нямах.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

По тъмно животните се втурнаха към едни храсти и приближавайки се да ги върна в правия път, забелязах в тревата под едни ниски почти до земята орехови клони сърнела. Огромна! Беше 28 см в диаметър и поне още толкова висока. Красота! Благодаря за отклонението :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Ден на булката №2

1.thumb.JPG.1217536d22ea07ba2be480db9a4f79a0.JPG

две залепени

4.thumb.JPG.5faa7da3abe09960777e32cfddf55a28.JPG

...

3.thumb.JPG.0b2988e272622546d0e3695d188bdaea.JPG

две прегърнати

1a.thumb.JPG.482a209b55f6e7075e1cf968c629236d.JPG

,,,

2.thumb.JPG.a36b8539206891d5f08faf0dbee4489b.JPG

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
АНГЕЛИНА ЕВТИМОВА

Някой познава ли тази гъба.Отровна ли е?Внучето ми яде от нея.Моля за бърз отговор

73415610-854D-4910-94EE-FC0D66271BBE.jpeg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Незабавно потърсете подходящ лекар. Най - компетентни в случая са токсиколозите. Не вярвайте на съвети за гъби по интернет. Вярвайте САМО на квалифициран токсиколог.  По тази снимка няма как да се определи гъбата. Дано тревогата Ви се окаже неоснователна. Дано гъбата е била безвредна,  дано не е била смъртоносно отровна. 

Редактирано от Ch Petrov
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

И все пак ако досега му няма нищо  - не е.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Къде растеше гъбата? Колко е голяма приблизително? От снимката е трудно да се прецени. Най-опасна е зелената мухоморка, прочетете за нея и се уверете, че не е тя.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

След тези три дни и три нощи дъжд тръгнаха гъбите. Сърнелки, пърхутки и печурки.

IMG_20201019_094020.thumb.jpg.a2b91d40d456e79ec5a0ec3d54d344c6.jpg

А тази беше впечатляваща:

Photo0170.thumb.jpg.3fd21771795ac8d6e6ffdf18d440c6f8.jpg

440 грама. Падна сушене до късно снощи.

Колегата ги е брал, нямаше нужда и аз да ходя. Но днес може да направим една обиколка, защото за първи път от три години са много.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Тези дни тръгнаха и големите сърнели, два пъти пълним по един кош 42 литра. А нощес и гърмя и валя!

Аз пък си пържа по една гъба и ме засища. Малките полски сърнелки попреминаха. Въобще из ливади и гъсталаци е пълно - да има кой да събира - даже и пилците ги ядат.

IMG_20201025_150234.thumb.jpg.cb57de097f335d65816214579bb7822d.jpg

Такова изобилие от сърнели не помня. А са вкусни, че вкусни! Опържих си една в зехтин, с риган и черен пипер и сол, със запържен ориз за гарнитура... Превъзходно! Едвам се побира една на дъното на тенджерата.

А това са няколко от едрите пърхутки:

IMG_20201025_150123.thumb.jpg.0242650ed462eaaeff55486197558f68.jpg

Някой вече си е отхапал :)

Между другото, кафевите горски печурки се оказаха, освен много вкусни, и ядливи. Проверено. Оцелях без никакво неразположение или други нежелани ефекти. Става дума за тези:

https://manatarka.org/agaricus-sylvaticus/

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Преди 30 години последно съм брала гъби. Оня ден тръгнахме да засаждаме хортензии, а се върнахме с гъби.

photo_2020-10-27_10-08-07.thumb.jpg.21dbe0bea5e67a6e455a4f5ee99993f6.jpgphoto_2020-10-27_10-09-28.thumb.jpg.590c19112e7d384da723117a230b3043.jpg

Хич им нямах вяра, ама ММ ме убеди с нагледен материал, че нямало страшно. Масловките са вече изконсумирани, живи сме. Другите тая вечер.

Ама, пък толкова прекрасно беше в планината, та не ми се прибираше. 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 19 минути, Venetka написа:

Масловките са вече изконсумирани, живи сме.

Това, че си жив се брои от третият ден след изяждането. При най- отровните гъби, симптомите се проявяват 48 часа след изяждането. След това, имаш още малък период от време, колкото да си уредиш погребението.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

От масловките най-много разстройство да ги хване. В тия вирусни времена даже ще им е от полза. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване