Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Славянски

Индиански банан, Паупау (Asimina triloba, Paw Paw)

Recommended Posts

embedeo

Благодаря на всички, които са писали в темата -- доста полезно четиво!

Към края на 2021 купих две семеначета, от семки от сорт Манго, от Палм Центъра и през зимата ги държах на тъмно в мазе, като ги поливах рядко. През пролетта на тази 2022 година, ги засадих в доста открита (около 90% слънчева) част от градината, на разстояние  2.75м от друго дърво и 2.5м разстояние помежду им. Чудих се, каква слънцезащита да им направя. Първоначалната ми идея беше да засея влачещ боб, от южната страна на фиданките, който да "пусна" на колове и така да той да изпълни мисията по засенчването. Обаче бях закъснял малко със засаждането на асимините, понеже пъпките по върховете бяха започнали да се разлистват -- нямаше да има време боба да порасне достатъчно. Затова, а също и от любопитство, реших да оплета прости сенници, като всеки от тях представлява нещо като мини плет от хоризонтални пръчки и трева, преплетени върху четири вертикално забити в земята по-дебели пръчки. След като направих сенниците, аз все пак посях боб от южната им страна, но се оказа, че съм се объркал :) и съм засял боб "пешак", сорт Старозагорски Чер, мисля.

Първата снимка е от 13 юни, втората е от 29 юни, а третата, четвъртата и петата са от 2-ри юли. Към днешна дата, тези две асимини са малко по-големи. Трябва да направя по-актуални снимки.

@Venetka , смътно си спомням, че четох препоръка на някой разсадник, че е желателно да се засенчват през първите две години (два сзона). Обаче си мисля, че  ако дадено дръвче асимина е станало толкова голямо, че да е трудно да му се направи засенчване, това също ще означава и че дръвчето е доста силно (развито) и че няма нужда от засенчване. Обаче, както разказва Славянски редовното поливане през лятото е отделна и по-важна, работа. 

IMG_20220613_203450s.jpg

IMG_20220629_193600s.jpg

IMG_20220702_104530se.jpg

IMG_20220702_104552s.jpg

IMG_20220702_104610s.jpg

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

От миналата година опитите имах няколко растения, които така и не се показаха или не направиха прираст. Поразрових да видя семките изгнили ли са, какво става. Една имаше, на която там където излиза коренчето, беше черно, т.е. тръгнала и изгнила, макар и самата семка да беше още неизгнила (вътре листенцата). Тая бракувах. Друга имаше израстък на семката, но не цял корен и зеленикав, т.е. изглеждаше жива. Аз да съм го пречупил? Не усетих. На друга обаче го пречупих и коренът (доста дебел) остана в пръстта, а забележителното е, че отгоре нямаше нищо - никакъв израстък от семката - а само надолу. Даже май и два пъти го прекъснах, но се усеща яко вкоренено, и е може би 6 мм дебел. Поразрових го и го оставих наравно с пръстта. Току-виж покара стъбълце напролет. По-скоро съм оптимист. Сякаш самата семка не се е отворила достатъчно, че да тръгне нагоре миналата пролет.

Други три-четири бяха поникнали, но очевидно са били преядени или пречупени от нещо и стояха като отрязано стъбълце малко над нивото на земята със или без пъпки на върха на миниатюрни клонки. Живи обаче. Тъй че вероятно ще покарат. Ако не измръзнат. Те са в контейнери, та ще ги прибера в неотопляемо помещение за всеки случай.

Имам още някое и друго да проверя. По принцип, ако семката е неразпукната, може да никне и на втората година. Личен опит, но е по-скоро рядко. Някои семки наистина не ги намерих, но немалко си имаха развитие - просто повече надолу отколкото нагоре заради лошия старт.

Тъй че @Боби Димитров да хвърля по едно око на лехата тая пролет. Нищо чудно да има живи растения в земята. Ако почвата е рохка, бих пробвал внимателно да разровя да видя какво е положението тук-там. Ако има треви, да се оскубят.

Аз честно казано очаквах, че не са покарали въобще или са изгнили, но бях опроверган многократно. Яд ме е за пречупеното, но беше твърде дълбоко и в първия момент реших, че семката я няма въобще.

Всъщност последната година опитът ми за разсад беше по-скоро несполучлив. Късно никване, суша лятото, и от оцелелите растения все тънички и под 15 см. Което сравнено с предни опити е много зле. Имал съм и по 30-40 см прираст на първа година (с доста тор от калифорнийски червеи), а съм сигурен, че в по-топъл климат може да са и поне толкова, ако не и повече и/или по-дебели.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

@Ру® че се присетих: ти имаше и стари растения - ще раждат ли най-накрая?

Аз успях да облагородя два от възрастните ми семенаци от Гошев миналата пролет и ако се развият добре тая година се надявам догодина на цвят. Нищо чудно два от семенаците да ги застигнат.

@Боби Димитровти се озъртай за поникнали връхче в оная леха към юни.

@Любо Д от твоите семенаци нещо оцеля ли?

Аз боднах на окончателно място още три тези дни - семенаци от NC-1, Rebecca's Gold и Prima 1216. Имам място за още едно или за подмяна. Чудех се дали да не подменя едно от тези първите посадени 2018 г., които почти не са пораснали, но пък сигурно имат хубав корен и бих могъл да ги ползвам за подложка. Щото имам още един семенак от Prolific и един украински (от Новая Каховка мисля), който ми оцеля. Имам и един присаден в саксия. Стана селекцията. Сега остава да растат и да ги опазя.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

И четирите асимини са добре на вилата. Започнаха да поотварят листните пъпки. Пак съм в чуденка да ги засенчвам ли и тая година. 

Бавно растат купените растения, добиха странна форма на ветрило и се поизкривиха назад към цветната градина. С ММ ще им правим някакви подпирачки тоя уикенд, не е добре да тръгнат към розите. Семенаците скоро ще ги догонят. Нямам идея с нещо трябва ли да се подхранват. Някой нещо чел ли е по въпроса?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, Venetka написа:

Бавно растат купените растения, добиха странна форма на ветрило

И при баща ми паупауто е с такава форма, с клони в една равнина като палмети. Пробвах зимата да разперя клоните в повече посоки с връзки и разпънки. За съжаление вятърът ги е нагътал. Ще расте като ветрило :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Точно така станаха Славяне. Клоните в една равнина. А не бяха така в началото. Чудя им се защо. Като гледам из интернет не са така дърветата. Нас ни  устройва това обаче.

Само накланянето към цветната градина на цялото дръвче не ни е ОК и ще се пробваме да внесем корекция. Струва ми се, че още е възможно да се поизправи.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Докато са млади и гъвкави клоните и стъблото, може да ги привържете към някой кол или друго и да ги насочите, съответно изправите или изкривите. При мен малките паупаута се извиват леко и все гледам да ги изправям. Също и ниско се разклоняват, което е плюс евентуално за залагане на цвят и по-ранен плод, но така ми е сложно опазването. За зимата при баща ми съм запланувал ашладисване на клонче на паупауто (за да гарантира кръстосано опрашване). Ако имам откъде да отбера читав по-дебел калем.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Аз дигам ръце от този вид към момента, ще пробвам пак след 10 години. От Славян растението 3 години прави едно и също: 5 см прираст, 3-5 листенца и това е. Зимува в мазе, саксията е 40 см дълбока, като стане топло веднага е на подходящо място, почвата му е хубав компост, вода има редовна... Тази пролет още не е чуло да тръгва, вадя го от саксията тия дни и го забождам в градината и каквото сабля покаже. Не смятам, че всеки трябва и може да гледа всичко*.

В лехата на нивата преди месец бучих резници за вкореняване, та излязоха 20тина семена, всичките бяха кухи вътре, демек изгнили са през годината. Ще се оглеждам, но дълбоко ме съмнява, предвид каква пудра е това растение.

А по-интересното е, че мой познат, с който имаме доста сходни вкусове, е опитал перфектно узрял плод, откъснат същия ден (в Германия на фермерски пазар) и сподели, че не е в гига турбо уау жанра - "бих предпочел една сочна круша" бяха думите му.

---

* Прочее тук искам да направя една вметка за друга пудра, сладкия кестен. @Любо Дми е подарил 4 броя до момента, за което съм му благодарен, но не съм сигурен дали от спесимените или по друга причина, но това, което при него за 4 години е минало човешки бой, при мен прави 5 см прираст, а 2 от 4те умряха почти веднага. Сега последното мега надеждно растение сорт Пандора, което дойде на клечка с дължина на палец, изкара 2 пъпки и ги шибна сланата... Тъй че аз не съм против експериментите, но съм спрял да пикая срещу вятъра. Едно като нищЯ, друго ша пущЯ. 

• Харесвам 1
  • Ха-ха 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Не се бой Боби. Не си само ти така със сладките кестени. Аз уморих успешно 3  броя, та дали не бяха и 4. Като бях положила всички усилия да се хванат.

Пау-паутата ще ги дондуркам пък било то и само заради сеира дето е на вилата. Де що народ мине занича през дувара и на връщане от разходката не устоява и пита. А, това завитото какво е? Да кажа ли какви физиономии правят като обявя, че е пау-пау, маймунски банан. 

• Ха-ха 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Viden

Здравейте  , търся да си закупя 2 фиданки пау-пау . Някой ако има за продан да пише , благодаря предварително  .

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д
На 3.05.2023 г. at 9:55, Славянски написа:

@Ру® че се присетих: ти имаше и стари растения - ще раждат ли най-накрая?

Аз успях да облагородя два от възрастните ми семенаци от Гошев миналата пролет и ако се развият добре тая година се надявам догодина на цвят. Нищо чудно два от семенаците да ги застигнат.

@Боби Димитровти се озъртай за поникнали връхче в оная леха към юни.

@Любо Д от твоите семенаци нещо оцеля ли?

Аз боднах на окончателно място още три тези дни - семенаци от NC-1, Rebecca's Gold и Prima 1216. Имам място за още едно или за подмяна. Чудех се дали да не подменя едно от тези първите посадени 2018 г., които почти не са пораснали, но пък сигурно имат хубав корен и бих могъл да ги ползвам за подложка. Щото имам още един семенак от Prolific и един украински (от Новая Каховка мисля), който ми оцеля. Имам и един присаден в саксия. Стана селекцията. Сега остава да растат и да ги опазя.

Нищо. Домашното гледане умори всички до едно.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 39 минути, Любо Д написа:

Нищо. Домашното гледане умори всички до едно.

Кое причини загиването им? То и аз ги гледам първите години в контейнери.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Причината е, че баубаучиту е мега пудрата :D :D :D Няма какво толкова да му се чудиш според мен. Тегаво е и тегаво върви. Ако бях в Апалачия и да имам гори от него наоколо, да е живо и здраво.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov
На 3.05.2023 г. at 14:29, Боби Димитров написа:

А по-интересното е, че мой познат, с който имаме доста сходни вкусове, е опитал перфектно узрял плод, откъснат същия ден (в Германия на фермерски пазар) и сподели, че не е в гига турбо уау жанра - "бих предпочел една сочна круша" бяха думите му.

"Царят е гол!"

Аз откога разправям, че много рядко някой да го хареса. И ако някой иска да го отглежда първо да опита плода! Също така си мисля дали да не махна още две дървета, че четири са ми много. Само етака за цирка да има някое.

То ако беше нещо страхотно както го описват щеше  да е пълно по целия свят а те повечето американци даже не са чували. И така подведен по описанията преди десетина се почна......

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 15 часа, peterstamov написа:

"Царят е гол!"

Аз откога разправям, че много рядко някой да го хареса. И ако някой иска да го отглежда първо да опита плода!

Аз опитах и много ми хареса. От твоите и от друго място също. Ако имаш много плод, не зная как ще се насмогва. Може би замразяване.

Цитат

Също така си мисля дали да не махна още две дървета, че четири са ми много. Само етака за цирка да има някое.

Имаш сортови дървета, не ги съсипвай. Децата не ги ли харесват?

Цитат

То ако беше нещо страхотно както го описват щеше  да е пълно по целия свят а те повечето американци даже не са чували. И така подведен по описанията преди десетина се почна......

Вярно е, че и крушите са си много хубави. Бих ли заменил хубава круша за паупау? Едва ли. Но крушите ги има много и сме се наситили. Бай Райчо в Карлово много ги харесваше асимините и насади доста. Обаче почват да му идват в повече плодовете. Та всяко нещо трябва да е с мярка. Аз наистина сложих десетина дръвчета, но с идея да видя някаква селекция, защото произходът е разнообразен.

преди 18 часа, Боби Димитров написа:

Причината е, че баубаучиту е мега пудрата :D :D :D Няма какво толкова да му се чудиш според мен. Тегаво е и тегаво върви. Ако бях в Апалачия и да имам гори от него наоколо, да е живо и здраво.

Чак пък толкова. Ако никне добре и подкара, може да стане 30 см на първата година, 60 на втората и оттам да се изстреля. А в Южна България съм виждал и повече от 30 см едногодишни, щото е много по-дълъг сезона. То и аз ако имах топло помещение, сигурно доста повече щяха да дръпнат първите две години.

Тегави са тези, дето не тръгват нормално - нещо ги прегризе или пречупи още в началото - те и за две години няма да стигнат онези, които са стартирали нормално. Но всяко семеначе малко си иска по-специални грижи. Аз брекини имах пет (от семка) и ги уморих всичките, дето е диво дърво и си никва свободно по гората. Живите неща си искат вниманието и времето.

Иначе @peterstamov е много напред с материала с асимините, но не е толкова очарован. Аз мисля, че и твърде жежкото лято по южната граница допринася. Може да прави бартер за райски ябълки, дини или друго, ако са му в повече. А съм сигурен, че и мнозина биха дали пари да опитат, ако изкараш плодове на пазара.

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
greenn

Защо ги гледате вътре тези азимини, като ги дават устойчиви до зона 5 (-28° C)? Аз имам 4-5 семенака и не ги защитавам. Още след първата година са в земята. На полусянка са от други дървета. Растат бавно и много неравномерно. Едното стана по-високо от мен, а другите са между 0,5 и 1 м.

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
На 4.05.2023 г. at 22:08, greenn написа:

Защо ги гледате вътре тези азимини, като ги дават устойчиви до зона 5 (-28° C)? Аз имам 4-5 семенака и не ги защитавам. Още след първата година са в земята. На полусянка са от други дървета. Растат бавно и много неравномерно. Едното стана по-високо от мен, а другите са между 0,5 и 1 м.

Аз забелязах, че малки семенаци разсадени първата година или директно в земята, мръзнат повече от тези гледани две години в контейнер. Някои мръзнат почти всяка зима върховете им и не могат да пораснат вече няколко години. А двугодишно 50-60 см като сложиш и тръгва по-силно. Но пак има разлика между растенията.

Тези, които сях директно в земята, много бавно ми вървят. Надявам се поне корените надолу да са по-добре развити. Виждал съм разни снимки с 180 см корен на 40 см стъбло. Но беше май и пасано или кастрено, разклонено. Не знам възрастта.

Иначе прибирането е за зимата (януари и февруари), а топлото помещение би позволило по-ранно поникване/разлистване и по-дълъг сезон. За две години можеш да получиш растежно време за три при ранно никване. На Венетка й поникнаха януари. Моите юни. Пет месеца разлика.

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

В двора на един българин.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

20230608_204018.jpg  20230608_204008.jpg

Семе никнало на втората година - за една бройка да го оплевя като поветица, докато подготвям за пуклива царевица. Вижда се и един трилистен лимон, който лани тръгна на това място от семка, изсъхна му върха и подкара на храст от височина 2 см :)

• Харесвам 3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Имах няколко останали непоникнали семки в кутия (от сладолед) с пясък, които бях забравил и позволил на пясъка да изсъхне. Бяха съвсем сухи. След което някъде през юли ги полях и за радост се оказа, че засушаването не е било фатално - една беше почнала да прокарва коренче. И се канех да я садя преди около седмица или десет дни в саксия, после забравих, пък и кутията беше похлупена, уж да държи влага. Само че всичко съвпадна с големите жеги и работата по електропастира и съвсем забравих за семената.

Днес ги проверих и за моя изненада пясъкът пак беше напълно сух, коренчето около 3-4 см и то. Много му се събра. Не че щеше да ми отнеме много време да го посадя семето, но не ми беше от приоритетните задачи и съвсем ми излезе от главата.

Та полях пак и ще чакам да видя ще има ли трети живот. Но да гледаш бебе си иска наблюдение и дундуркане. Не можеш да очакваш да го зарежеш без надзор и всичко да е наред. То при мен и поради системното неглижиране на растенията малко ми падна гардът и донякъде игнорирах и малкото грижи, които можех да положа. А в случая да не ти излиза от ума се оказва най-важното.

Иначе по-големите растения вървят добре тая година, трябва да ги поливам пак тия дни. Само че съм с мускулна треска в раменете и ще е тегаво. Ей сега поливах някои растения в пликове. Тези пò на слънце бяха почти на лимита си и добре, че им обърнах внимание.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване