Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Ру®

Епичната Доматена Тема - 2021

Recommended Posts

Лозето ме наби!

Нематоди: микроскопичи червейчета които правят големи проблеми. Сега, след скубането на доматите, е време за първата обработка. Долното е копирано от темата: 

И моят отговор

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov

Тишина :) ядете си доматите в бурканите и си пиете ракийката а?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Аз домат за ядене в буркан нямам... ям червени още :D Но Алис сигурно е почнала разсада за 2022!

• Ха-ха 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Не съъъм :lol:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
jojkata2000
преди 12 часа, alys написа:

Аз вече пикирам...

• Ха-ха 3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Отваряйте тогава тема Домати 2022 и да подкарваме писането там. Аз вчера прибрах китките на верандата, поседнах и се размечтах колко добре ще му е на разсада пролетта там..:tounge_wink:

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

Отдядохме си на домати тая година, а тези съм оставил тепърва да зреят (тренирам ги по метода на Вим Хоф):

20211019_140557.jpg

• Харесвам 5
  • Ха-ха 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Помагайте моля. Приятелка търси семена от домат, сорт... Руми, Варна. Върти ми се в главата, че тук някъде съм мяркала нещо писано за тоя сорт. Някой поддържа ли го и може ли да сподели малко семена?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Нямам го, питай в Хобикафето.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Добре, ще питам и там. Благодаря Алис.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Вчера преровихме тавите с оставените да доузреят домати и отделихме ей това за ядене тия дни.

photo_2021-10-26_14-17-43.thumb.jpg.0c37cdda73f6976763dacc7a7afd7d90.jpg

Колкото по седят, толкова по-вкусни стават. Според ММ сега даже са по-добри от летните. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Забравих. Лонг кийпър удари вече 2 месеца откакто е откъснат. Вчера разрязах 1 домат. За добре, добре е, ама сякаш има вече лек привкус на втасало... или поне така на мен ми се стори.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

Аз още не мога да се наканя да отида и да видя какво става с доматите, които калявам на минусови температури.  Надявам се поне от един сорт да има някой домат оцелял, да събера семена от него и така, след 20-30 години каляване и подбор на семена, да съм селекционирал зимоустойчив многогодишен при нашите условия домат (вярно, че разчитам и на промените в климата и на това Грета да се окаже права, че имаме глобално затопляне ;-)).

Иначе ежедневно си хапваме от тези, които набрах предишните дни:

20211026_150105.jpg

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Georgi Bojilov

Малко узряли зелени домати и от мен. Оригинално набрани червени вече не останаха.

AA883E9C-6BB0-4D0A-88F4-287D80737FAF.jpeg

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

А аз току-що си набрах за салатката. Не са защитени с нищо и не си личи двете поредни слани да са ги увредили много.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Тук яка слана и скреж две поредни сутрини. Днес около 9 часа отидох до оранжерията и отвън беше заскрежна. Вътре имам само една хризантема, едно цвекло и малко магданоз. Те понасят студа, така че всичко е ок. След първата слана обрах пипера и доматките в оранжерията. Не мисля, че нещо доматено на открито би оцеляло. Растенията дори потъмняха от студа. Остава да почистя, но преди това имам още работа - да консервирам докрай фасула и да насадя лука и чесъна. Звучи бързо и лесно и почти е така, но си трябва време. За луците трябва и да прекопая.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin

Като сеете синап поливате ли го? На колко време? След колко време се показва над земята?

В мини парник е засят за ротация с доматите.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Ако почвата е влажна, няма нужда от поливане. В зависимост от температурата, ще поникне по-бързо или по-бавно. Като тествах купения синап вкъщи, поникна в рамките на 5 дни, не помня точно, може и по-бързо да е било.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin
преди 53 минути, alys написа:

Ако почвата е влажна, няма нужда от поливане. В зависимост от температурата, ще поникне по-бързо или по-бавно. Като тествах купения синап вкъщи, поникна в рамките на 5 дни, не помня точно, може и по-бързо да е било.

Сухо беше, затова полях преди да разхвърлям семената на синапа. Обаче гледам е започнало да изсъхва отгоре и затова питам. В малък парник е и почти не влиза естествена влага, освен през няколкото дупки в найлона, но това е ограничено и затова трябва аз да поливам, ако се налага.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Поливай, поддържай влажна почвата.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
Темата е заключена. Нямаш право да коментираш в нея.

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване