Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Евгени

Райска ябълка

Recommended Posts

Славянски
Отговорено (Редактирано)

За Стара Загора няма данни, има за Пловдив и за Сливен, но помня, че в Чирпан имаше -28:

НИМХ февруари 2012 г.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov

Може да са имали частично замръзване по слаби клони. Сега като се сетих при Ашламинатора имаше едно видео за подрязване на райска, там едната била от майка му засадена.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov

Малък рефреш за райската ябълка,  преди тези сгради на снимката да се появят е имало гостилница с лятна градина на мястото , това е било преди 65 години. 

413898028_263768423395898_4755404703481247278_n.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)
преди 38 минути, Jimmy Stoikov написа:

Може да са имали частично замръзване по слаби клони. Сега като се сетих при Ашламинатора имаше едно видео за подрязване на райска, там едната била от майка му засадена.

То това е при Антон Павлов в едно село до Сливен. Но за Сливен дават минимална -13,5. Не са го усетили. При мен на Балкана беше сутрин -21 няколко дни. По обяд качваше до -9. Термометърът, с който съм замервал, в последствие видях, че показва малко по-топло с 1,5-2 градуса, та вероятно е била -23 реалната температура (за Севлиево имаше замерени -29 и -31 тогава). Но това беше доста години преди да се охрабря да пробвам с райски ябълки. В съседното село между другото имало една взета от старозагорско, която е по-стара. Нищо чудно и да е оцеляла на онези студове. Или пък да е садена малко по-късно. Ще трябва да разпитам. Аз първите ги сложих зимата на 2017/2018.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Райски ябълки през февруари и то в югоизточна България:

https://m.facebook.com/story.php/?id=100004989181351&story_fbid=2737507439758869

@peterstamov твоите Рохо бриянте преминаха ли вече? Те нали бавно омекваха?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov

На каша са вече. Условията за съхранение са различини. Аз съм ги отсвирил щайгите на тавана.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Какво - много ви дойдоха? Не сушихте ли?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov
Отговорено (Редактирано)

Сушихме, ядохме, сега ще има и за кокошките.......

Редактирано от peterstamov
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov
преди 10 минути, peterstamov написа:

Сушихме, адохме, сега ще има и за кокошките.......

Танинови ли сушихте, защо при мен май ще е без танинова ако не са ме излъгали, а аз се надявам и да суша?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 45 минути, peterstamov написа:

Сушихме, адохме, сега ще има и за кокошките.......

Блазе им на тези кокошки!  Човек като има изобилие има и да раздава. А като зная колко са ти малки дръвчетата още!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov
преди 4 часа, Jimmy Stoikov написа:

Танинови ли сушихте, защо при мен май ще е без танинова ако не са ме излъгали, а аз се надявам и да суша?

Джиро без танини.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 5 часа, Jimmy Stoikov написа:

Танинови ли сушихте, защо при мен май ще е без танинова ако не са ме излъгали, а аз се надявам и да суша?

Те и таниновите като се изсушат си стават сладки. Но трябва да се белят преди да са омекнали. Имам опит с един сорт, който е танинов, но не ми е ясно кой е. Тъй че няма от какво да се притесняваш, изключае че може да са те излъгали за сорта. Толкова ли им нямаш доверие на тези, от които си го купил?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Росиянката на Ross Raddi се скършила от плод след лятна резитба. Преди това едвам-едвам раждала. Мисля, че бях пускал преди време една резитба на въпросното дърво още като 3-4 годишно. Станало е чудовище.

По-нататък се виждат и оранжевите плодове. Човекът живее в Пенсилвания.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Днес направих ашламите на райска ябълка. Калемите дойдоха малко дебели за подложките, но ги натаманих на подобрена копулация. Сортове са хибридни от украинските, подложките вирджинска основно (реално шест калема на едно дръвче), но сложих по един калем и на азиатска и кавказка.

Като цяло много рано ги направих... миналата година сложих Росиянка на вирджинска в края на април или началото на май и се хвана и направи добър прираст. Тая година обаче сезонът е по-напред и реших да побързам. Но на вирджинката специално ми се струва, че е много далеч от развитие - твърда дървесина и по-суха от другите два вида - та дано не подраних твърде много. То при баща ми сложих калеми края на декември, та като говоря за подраняване - колко по-рано от това може!? Той вика, че калемите не били изсъхнали, но колко разбира?

Предни години съм правил присадки през април и дори началото на май. Голям процент бяха неуспешни. И на база и четено по форуми и гледани видеа реших, че по-късно е по-добре. Обаче и на калемите пъпките почнаха да наедряват, а това също ме притеснява - да слагам развити калеми на неразвити подложки.

Имам материал за още няколко присадки (Никитска, Гора Говерла и Дар Софиевки), и евентуално може да пробвам като план "Б" на някои кавказки подложки през април, вероятно на чип бъдинг, в случай че другите присадки се провалят. Но затова и слагах и по три калема от сорт, да е по-голям шансът за успех. Вирджинката я бях взимал и присаждал на нея преди шест години. От тогава си чакаше времето.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
На 22.03.2024 г. at 10:56, Славянски написа:

Тая година обаче сезонът е по-напред и реших да побързам. Но на вирджинката специално ми се струва, че е много далеч от развитие - твърда дървесина и по-суха от другите два вида - та дано не подраних твърде много.

Не изглеждат добре калемите на тая вирджинка. Прочее, Росиянка и кавказките имат набъбнали пъпки, докато вирджинката не е мръднала. Много късна вегетация и особено в това горещо време ми се чини, че калемите няма да ги бъде. Трябваше да отложа ашладисването с две седмици, поне докато има някакво развитие в подложката. Сега ще се чудя с какво да покривам калемите да не изсъхнат...

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov

хоооопа.... райската ми ябълка напълни плодни пъпки, в трета вегетация. Добре направих, че не я подрязах зимата, на всеки клон от половината към върхът излизат нови филизи, след 4то листо зарежда :)

 

 

433920415_960500932478818_2128766069294645244_n.jpg

  • Харесвам 3
  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Влиянието на подложката. Сорт Росиянка присадена на кавказка хурма (diospyros lotus):

IMG_20240405_161610.thumb.jpg.1106ae833fc4a2c235e1a038124ff6a6.jpg

Доста набъбнали пъпки. Ето сега същият сорт присаден и на вирджинска хурма (diospyros virginiana):

IMG_20240405_161553.thumb.jpg.c9fea1726debebc67b247690e212f1fb.jpg

Почти няма развитие въпреки изключително топлото за сезона време. Двете дървета са на няколко метра едно от друго. Същото е и положението при чистата вирджинка:

IMG_20240405_161632.thumb.jpg.8f325424428819ac38787620e04e6a3e.jpg

Той Антон Павлов си го каза в едно от видеата - че вирджинките не ги ползват за подложки заради късното почване на вегетацията. Но си мисля, че в райони с късни повратни мразове вирджинската райска ябълка е подходящата подложка за такъв хибрид. Вече за сорт азиатска - не съм сигурен доколко има предимства, защото късната вегетация може да бъде и недостатък (не могат хубаво да узреят плодовете или узряват много късно). Но освен по-късно разлистване и избягване на слани, вирджинките се водят и по-издръжливи в тежки и влажни почви.  Имаше една статия на руски по въпроса, която мисля бях цитирал тук, сравнение на двата вида подложка. Писал съм ето тук във форума на Палмцентър Пловдив:

https://forum.palmi.bg/viewtopic.php?t=1759#p116112

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
На 17.08.2023 г. at 16:48, Славянски написа:

Чудя се сега ако направя скъсяване на някои клонки на райските ябълки, дали от тях ще излезе цвят догодина. В смисъл да ги счете за върхови пъпки и да ги заложи до есента. Мисля да опитам на някои за пробата.

Значи резитба направих тогава, макар и да не съм записал точната дата. Било е втората половина на август. На Костатата прерязах две-три клонки тип "лакомци", които имаха двоен растеж спрямо останалите, за да ги докарам до по-приемлива дължина. На Росиянка правих резитба/скъсяване на повече клонки, на срязовете на които след това се образува някакъв черен полето и са си така и до днес. И макар Росиянка да почна разпукване на пъпките преди Костата (което е необичайно), към момента Костатата я изпревари. Снимах връхчетата и от четири снимки в ослепителното слънце, една поне е уцелила:

IMG_20240413_134636.thumb.jpg.500e26c2fc847c64bb68d115e95d5297.jpg

Има заложени плодни пъпки там, където съм прерязал лятото. Т.е. дървото е имало време да заложи такива цветове. Те нов прираст есента не направиха. Предполагам ако бях рязал юни или юли, щеше да тръгне нов растеж, който вероятно нямаше да узрее добре и щеше да измръзне. Докато резитба август в моите условия свърши работа. А и Джими Стойков спомена, че прави някаква есенна резитба на кайсията, за да може клонките/върховете добре да узреят. При кайсията не съм сигурен колко е удачно, защото има цветове по върха и то цъфтящи по-късно, но при райската това късно лятно рязане (а може и по-рано сигурно) вероятно може да помогне освен за плодните пъпки, които няма да ги има, ако клоните се съкратят напролет, също и за узряването на дървесината. Традиционно върховете и тънките клонки зимата мръзнат/съхнат. Тъй че мисля, че такава резитба може да помогне и на @embedeo с неговото дръвче, чиито върхове редовно мръзнат и не цъфти. Реално върховете падат и няма значение дали мръзнат, защото цветовете ще излязат по-долу, от новите "върхове".

Между другото, Костата е отрупана с плодни пъпки след много пестеливата резитба и минималното съкращаване на клонки (основно цялостно премахване). Тя досега е раждала един плод преди три години. Почти не беше и цъфтяла заради моите резитби и измръзнали върхове. Но тая зима беше и мека.

При Росиянка още ми е трудно да преценя към момента какво е положението, защото е назад с развитието и са дребни клонките още. А тази на подложка virginiana чак сега има леко уголемяване пъпките и почват да белеят/жълтеят.

Дано сланите ни се разминат идната седмица, защото райските специално са много уязвими.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov
преди 7 минути, Славянски написа:

А и Джими Стойков спомена, че прави някаква есенна резитба на кайсията, за да може клонките/върховете добре да узреят.

Пензиране/прищипване с нокът. Вместо да прави растеж налива в дървесината до края на вегетацията.

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Направих още няколко снимки на Костата. Ето тук се вижда прерязаното клонче и пъпките в пазвите на пистата:

IMG_20240413_142304.thumb.jpg.a2d08a2050ac00757cd1e3b8a05af4ee.jpg

Тук на непрерязани, пъпката е на върха:

IMG_20240413_144404.thumb.jpg.a3d7551f32a97f9f796695db9f8260bc.jpg

При Росиянка също изглежда обещаващо положението, но не мога да преценя цветните пъпки на подрязаните клонки дали не са по-малко от на другите. Ще изчакам още седмица да пораснат достатъчно. Тя Росиянката като хибрид с американска си има по-късна вегетация.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване