Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Kalam Mekhar

Смокиня - въпроси и проблеми

Recommended Posts

Nikolay Kolev
преди 1 час, Venetka написа:

Вчера ходих да чистя  в двора на леля. Има 3 смокини. Двете са на място отворено само от запад, а третата е до една чешма, която и прави завет от север, но на доста проветриво място. И трите според мен са съвсем добре, не се виждат поражения, а не са предпазвани по никакъв начин. А е Тутраканско и става доста студено. Сортове не знам, а и леля едва ли знае. 

Аз пък вчера бях на вилата (на север от Враца) и забелязах, че някои от моите малки дръвчета смокини са измръзнали. Но само тези, които съм купувал от пазара. А тези, които съм вкоренил от стара смокиня в лозето ни, гледам, че няма поражения от студа. Така че, както отбеляза Славянски, температура от -10 градуса по Целзий не е опасна явно за сортове, които са свикнали на студ, но тези, които са по-топлолюбиви, явно не стават въобще за Северна България (даже ако има меки зими). Затова вчера рязах старата смокиня и взех доста от материала, за да се мъча да го вкоренявам :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nikolay Kolev
преди 19 часа, Kalam Mekhar написа:

Направо бъди сигурен, че е така. Чикаго Харди, засадено до стената на къщата, която отразява топлина е със страхотни щети. Клоните съхнат и са с огромни и дълбоки пукнатини по тях. Вероятно ще oстане само стъблото и варосаната основа на клоните. Това място е проклето за смокини, защото миналата година имах същите големи щети по друга смокиня, засадена до същата стена. Цяла зима останаха свежи, само с измръзване на неузрелите върхове и пролетта им се разказа играта за нула време. В този смисъл, за в бъдеще ще се въздържам от стандартните съвети да се засажда на завет и до стена. Ако възстановя дървото, следващата зима ще ги покрия с тънък слой агрил.  За да го запазя не от студ, а от нагряване.

Прав си. Аз вече пък въобще се отказвам от всички други сортове, макар че много се изкушавах да имам различни. Ще наблегна само на този сорт, от който на вилата има едно дърво (макар и доста разклонено - 7-8 стъбла излизат от основата). Вчера направих слаба резитба и взех голяма част от пръчките, за да се опитам да ги вкореня. Имаш ли някакъв съвет как да стане най-ефективно? Аз ще ги сложа в пясък.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 9 минути, Nikolay Kolev написа:

Прав си. Аз вече пък въобще се отказвам от всички други сортове, макар че много се изкушавах да имам различни. Ще наблегна само на този сорт, от който на вилата има едно дърво (макар и доста разклонено - 7-8 стъбла излизат от основата). Вчера направих слаба резитба и взех голяма част от пръчките, за да се опитам да ги вкореня. Имаш ли някакъв съвет как да стане най-ефективно? Аз ще ги сложа в пясък.

 

Щом имаш повече, направи една бразда в земята  и ги нареди под ъгъл, като лозите. Остави само една пъпка над насипаната почва. После поливай цяло лято. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nikolay Kolev

Благодаря. Ще пробвам, но на някое сенчесто място, щото август и септември става много сухо и горещо. 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
Just now, Nikolay Kolev написа:

Благодаря. Ще пробвам, но на някое сенчесто място, щото август и септември става много сухо и горещо. 

 

Да. Добре е да е засенчено. Август и Септември няма никакво значение, колко е горещо, ако ги поливаш. Май и Юни е важно да са засенчени при самото вкореняване. Ако не намериш сенчесто място, сложи някакво платно за параван.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Emil

Тази гад ми нападна листата на резниците, тъкмо се появиха едно две коренчета по стените на бутилките. Би трябвало да е акар и го напръсках с нисоран(това имах налично), премахнах каквото видях и изнесах смокиновите резниците на балкона. Имате ли идея какво е наистина и как да се справя.

akar.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Хмм, не е памуклийка. Някаква щитоносна въшка ще е.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Не знам леля от къде е вземала нейните смокини. В селото само на още едно място съм виждала смокиня, двора е запуснат от години. Утре ще снимам. В двора на леля влизам прескачайки през оградата, че катинара ми се опъва, а днес нямам сили за акробатика.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 30 минути, Emil написа:

Тази гад ми нападна листата на резниците, тъкмо се появиха едно две коренчета по стените на бутилките. Би трябвало да е акар и го напръсках с нисоран(това имах налично), премахнах каквото видях и изнесах смокиновите резниците на балкона. Имате ли идея какво е наистина и как да се справя.

akar.jpg

Не виждам добре, но, ако можеш да преброиш крачетата ще разбереш, дали са акари. Нисоран не ми свърши работа в офиса. След обилно третиране (чак изгорих по- нежните листа), по листата продължиха да пълзят паяжинообразуващи акари. След това ги третирах с инсектицид и вече не виждам живи. Ако все пак е засегнал яйцата, може и да е свършил някаква работа.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov

Акарите не се ли гледат с микроскоп?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, peterstamov написа:

Акарите не се ли гледат с микроскоп?

Със сигурност може да се гледат и с микроскоп. Но, моите гадина са червени и отделят паяжина. Лесно се познават. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

За акарите, особено тези дребните червени, се оказа ефективно повишаване на влажността, т.е. изкъпване. На няколко пъти спасявах нападнати стайни растения без пръскане. По принцип всички акари обичат по-сухичко.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 46 минути, Лозето ме наби! написа:

За акарите, особено тези дребните червени, се оказа ефективно повишаване на влажността, т.е. изкъпване. На няколко пъти спасявах нападнати стайни растения без пръскане. По принцип всички акари обичат по-сухичко.

Те от къпане с вода и акарицид не се плашат, та само с чиста вода ще ги изтребя. Не обичат на открито, вятър и естествени врагове. Много рядко на засадено в земята растение има акари. Но, моите ги донесох на терасата с едни купени рози в саксия. И, втора или трета година няма отърваване.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ангел Димитров

Пробвай с веро,олио и сода за хляб разбиваш по 5 лъжици за 10 л вода.

преди 16 минути, Kalam Mekhar написа:

Те от къпане с вода и акарицид не се плашат, та само с чиста вода ще ги изтребя. Не обичат на открито, вятър и естествени врагове. Много рядко на засадено в земята растение има акари. Но, моите ги донесох на терасата с едни купени рози в саксия. И, втора или трета година няма отърваване.

 

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ангел Димитров

Така пръскам доматите лятото и съм доволен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета
На 31.03.2022 г. at 12:23, Nikolay Kolev написа:

Прав си. Аз вече пък въобще се отказвам от всички други сортове, макар че много се изкушавах да имам различни. Ще наблегна само на този сорт, от който на вилата има едно дърво (макар и доста разклонено - 7-8 стъбла излизат от основата). …

 

Аз не бих се отказала толкова бързо, ако има място. Бих изчакала няколко години.
Относно тази, с многото стъбла - бих оставила не повече от 2.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
На 31.03.2022 г. at 12:23, Nikolay Kolev написа:

Прав си. Аз вече пък въобще се отказвам от всички други сортове, макар че много се изкушавах да имам различни. 

 

То и аз съм се отказал от всичките 1000 сорта. Но ми се ще да покрия поне основните вкусови профили - захар, мед и 2-3 плодови нюанса. За почти всеки вкусов профил има сортове с висока издръжливост на студ. За меденият тип ми е трудно да намеря студоустойчиви в България, но, Кадота-та дава реколта дори да са останали  15 сантиметра от стъблото.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

При мен Кадота не върза миналата година. Както писах и преди, всички пак бяха до земя измръзнали и тръгнаха наново, но и всички са твърде младички. И не е от ниски зимни температури, защото при нас те не са чак толкова ниски напоследък.
Плододадоха на 1 педя пръчка само Руж де Бордо и Перета + една незнайна, но последната не узря.
Мичуринска, Кадота, Кръгла от Бордо, Hardy Yellow и Chicago Hardy не вързаха, също и останалите, но за тях очаквах.
Поради наличие на време, място и желание, оставям всякакви сортове за няколко години и очаквам неочакваното. Даже продължавам да добавям. Ще видим...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 49 минути, Антоанета написа:

При мен Кадота не върза миналата година. Както писах и преди, всички пак бяха до земя измръзнали и тръгнаха наново, но и всички са твърде младички. И не е от ниски зимни температури, защото при нас те не са чак толкова ниски напоследък.
Плододадоха на 1 педя пръчка само Руж де Бордо и Перета + една незнайна, но последната не узря.
Мичуринска, Кадота, Кръгла от Бордо, Hardy Yellow и Chicago Hardy не вързаха, също и останалите, но за тях очаквах.
Поради наличие на време, място и желание, оставям всякакви сортове за няколко години и очаквам неочакваното. Даже продължавам да добавям. Ще видим...

Чикаго Харди е рано съзряващ сорт. Формира плод още в година на вкореняване, а на следващата дават узрели плодове дори растенията, засадени от издънка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Затова и ми е странно. Не съм отбелязала от къде ми е този сорт, само съм записала - доверено и сега ме е яд.
Не са торени миналата година. Изглеждат живи, но още не са мръднали. Очаквам и ще споделям.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
Темата е заключена. Нямаш право да коментираш в нея.

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване