Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Kalam Mekhar

Смокиня - въпроси и проблеми

Recommended Posts

Антоанета

Сетих се да питам - на сбирка, една жена раздаде резници смокиня и каза - "за сушене, много сладка и суха". Забодох разбира се резниците в субстрат както си знам и право в кутията. Гледам, че единият е вързал миниатюрно "цветче".
Някакви идеи за приблизителни сортове? Ясно ми е че така на фантазия е несериозно, но все пак...?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nikolay Kolev
На 1.04.2022 г. at 14:10, Антоанета написа:

Аз не бих се отказала толкова бързо, ако има място. Бих изчакала няколко години.
Относно тази, с многото стъбла - бих оставила не повече от 2.

Благодаря за съвета и окуражителните думи! 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nikolay Kolev
На 1.04.2022 г. at 14:50, Kalam Mekhar написа:

То и аз съм се отказал от всичките 1000 сорта. Но ми се ще да покрия поне основните вкусови профили - захар, мед и 2-3 плодови нюанса. За почти всеки вкусов профил има сортове с висока издръжливост на студ. За меденият тип ми е трудно да намеря студоустойчиви в България, но, Кадота-та дава реколта дори да са останали  15 сантиметра от стъблото.

Вчера видях, че първите калеми смокиня, които бях увил с хартия в найлонов плик,  са пуснали коренчета. Днес ги поставих в смес от пясък и тор и дано да направят добри корени. Съдът, в който съм ги поставил, е малък и се притеснявам, че след два-три месеца ще им стане тясно. Дали е разумно да се пресадят още тази година на по-широко или ще издържат до есента? А иначе за нюансите - догодина ще мисля за тях. Особено, ако можеш да ми дадеш някакъв материал за вкореняване. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 9 часа, Nikolay Kolev написа:

Вчера видях, че първите калеми смокиня, които бях увил с хартия в найлонов плик,  са пуснали коренчета. Днес ги поставих в смес от пясък и тор и дано да направят добри корени. Съдът, в който съм ги поставил, е малък и се притеснявам, че след два-три месеца ще им стане тясно. Дали е разумно да се пресадят още тази година на по-широко или ще издържат до есента? А иначе за нюансите - догодина ще мисля за тях. Особено, ако можеш да ми дадеш някакъв материал за вкореняване. 

Ако са засадени заедно и ще трябва да оголваш корена при преместването - не е е разумно. Ще трябва да изчакаш, когато изпаднат в летаргия. Внимавай с пясъка, защото държи много време влага. Това, че е изсъхнал отгоре, нищо не означава.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Наложи ми се едната смокиня да я преместя. Тя и без това беше на неоптимално място до един люляк и ябълка от запад и потенциално щеше да засенчва зеленчука, но като я садих нямах по-подходящо. Сега дойде малко на пътя на една ограда и просто сложи ли се мрежата, после няма местене, а и ще порасне още (вкорених я 2018 г. от резник).

Та и намерихме друго място. Пак не е пълно слънце, но поне ще си е за нея и е близо до каменен зид от северозапад. Ей, няма такова копане и такова коренище! Сигурно най-бавното пресаждане. Седем-осем годишна арония местих и стана много бързо. Обаче това толкова корени беше пуснало и дълги... Не е зле. С такова коренище дано се хване безпроблемно. Единствено ме притеснява, че може и да не даде плод за пръв път заради местенето? Иначе е Мичуринска 10 и има измръзвания след -19,5 януари. Но основно в едногодишния прираст към върха. Може би на две трети са измръзнали клонките. Докато тънки клончета по-ниско, където беше увито и заринато със сняг, са съвсем добре.

Имам и още една в саксия, която се каня да слагам в земята. Тя е дори по-възрастна и голяма. Чок зор...

Само да добавя, че почвата от 30-35 см надолу е глина. Не знам дали не сбърках, но разкопах поне още 15 см надолу и добавих половин кофа пясък и няколко лопати тор, които хубаво смесих с глинестата почва. Това е в основата. Идеята е да не задържа твърде много влага глинестата почва. На първото място до глина въобще не стигнах.

Нагоре също добавях тор към по-тъмната почва и по малко пясък. Растението е може би около 80-90 см след орязването на измръзналите клонки с едно основно стъбло и няколко странични недълги разклонения.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Румен74

Смокиня Ноар дьо Каромб, днес, 17.04, гр. Кресна. Закупена миналата година, фиданката се вижда над земята само няколко сантиметра.

P4170523.JPG

  • Харесвам 1
  • Объркан 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Броджото Неро. По принцип, сортът не задържа Бреба реколта, но е интересно да се види, че това "неро" в името не е само за благозвучие. 

SS853809.jpg

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 5 минути, Румен74 написа:

Смокиня Ноар дьо Каромб, днес, 17.04, гр. Кресна. Закупена миналата година, фиданката се вижда над земята само няколко сантиметра.

P4170523.JPG

За съжаление, дървесината на на NdC се оказа с ниска плътност, като класическите представители на семейство Мисия и може да не се окаже много студоустойчива. Ето на моето дръвче, каква височина беше формирало основна реколта.

Noire-de-Caromb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Румен74
преди 5 минути, Kalam Mekhar написа:

Броджото Неро. По принцип, сортът не задържа Бреба реколта, но е интересно да се види, че това "неро" в името не е само за благозвучие. 

SS853809.jpg

 

https://palmi.bg/product/777/smokinya-brodzhoto-nero-nort-brogiotto-nero-north.html - Има много налични бройки, но не знам какви са вкусовите и други качества.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Румен74
преди 2 минути, Kalam Mekhar написа:

За съжаление, дървесината на на NdC се оказа с ниска плътност, като класическите представители на семейство Мисия и може да не се окаже много студоустойчива. Ето на моето дръвче, каква височина беше формирало основна реколта.

Noire-de-Caromb.jpg

При нас, в Кресна, се води за един от най-топлите райони в България, но да видим. От проба глава не боли.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, Румен74 написа:

При нас, в Кресна, се води за един от най-топлите райони в България, но да видим. От проба глава не боли.

При вас няма проблем. В Монтана, също няма проблем, когато става въпрос за града, без няколко места на течение. Но, градината ми е на пътя на студеното течение, което идва от Стара планина. Ето това е резултата от 25 градуса разлика през деня и нощта през Март. От самата зима нямах щети.

frozen1.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, Румен74 написа:

https://palmi.bg/product/777/smokinya-brodzhoto-nero-nort-brogiotto-nero-north.html - Има много налични бройки, но не знам какви са вкусовите и други качества.

Точно това в рекламата не е истинска Броджото Неро, идентична с Виолетова от Солие. Донов го е установил и затова е прикачил "норд" към името. Качеството на плодовете е много добро, но сортът е късен. Не е за всеки район. Трябва да имаш топло време през целият Септември и дори началото на Октомври. Но, имаш ли го, нямаш други проблеми, защото плодовете узряват групово и за три седмици можеш да набереш доста голямо количество.

 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Румен74
преди 1 минута, Kalam Mekhar написа:

Точно това в рекламата не е истинска Броджото Неро, идентична с Виолетова от Солие. Донов го е установил и затова е прикачил "норд" към името. Качеството на плодовете е много добро, но сортът е късен. Не е за всеки район. Трябва да имаш топло време през целият Септември и дори началото на Октомври. Но, имаш ли го, нямаш други проблеми, защото плодовете узряват групово и за три седмици можеш да набереш доста голямо количество.

 

В Кресна до средата на ноември е топло, така че няма проблем тук в това отношение. Проблемът е в коректността на наименованията.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Румен74
преди 7 минути, Kalam Mekhar написа:

При вас няма проблем. В Монтана, също няма проблем, когато става въпрос за града, без няколко места на течение. Но, градината ми е на пътя на студеното течение, което идва от Стара планина. Ето това е резултата от 25 градуса разлика през деня и нощта през Март. От самата зима нямах щети.

frozen1.jpg

Ще трябва да изградиш някакъв пояс, който да ограничава това течение - може би по-гъст пояс от дървета и храсти.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 3 минути, Румен74 написа:

В Кресна до средата на ноември е топло, така че няма проблем тук в това отношение. Проблемът е в коректността на наименованията.

В края на Октомври по майчиното дърво няма нито един плод, дори в Монтана. Береш голямо количество едри плодове и приключваш. Това е една от причините за промишленото му отглеждане във Франция. Не се налага да плащат на берачи три месеца подред. А, дори в България, това е проблем. Дори и в най- бедните села при 99% безработица (без кмета, секретарката и служителката в пощата) за под 30 лева на ден, не искат дори да те изслушат.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Румен74
преди 1 минута, Kalam Mekhar написа:

В края на Октомври по майчиното дърво няма нито един плод, дори в Монтана. Береш голямо количество едри плодове и приключваш. Това е една от причините за промишленото му отглеждане във Франция. Не се налага да плащат на берачи три месеца подред. А, дори в България, това е проблем. Дори и в най- бедните села при 99% безработица (без кмета, секретарката и служителката в пощата) за под 30 лева на ден, не искат дори да те изслушат.

За жалост, у нас насърчават консуматорството в парични измерения, без да има реално покритие. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 2 минути, Румен74 написа:

За жалост, у нас насърчават консуматорството в парични измерения, без да има реално покритие. 

По принцип, циганите са си прави да не работят без пари и те са лечението за тези работодатели, които изгониха два милиона българи от страната. Сега, като имат проблеми с работната ръка да отидат да питат немските си колеги, как се привлича такава. Все пак, те оцеляват и дори печелят, докато изплащат четворно по високи заплати и при двойно по- високи данъци.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Румен74
преди 1 минута, Kalam Mekhar написа:

По принцип, циганите са си прави да не работят без пари и те са лечението за тези работодатели, които изгониха два милиона българи от страната. Сега, като имат проблеми с работната ръка да отидат да питат немските си колеги, как се привлича такава. Все пак, те оцеляват и дори печелят, докато изплащат четворно по високи заплати и при двойно по- високи данъци.

Всичко се плаща.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
преди 1 час, Kalam Mekhar написа:

да питат немските си колеги, как се привлича такава. Все пак, те оцеляват и дори печелят, докато изплащат четворно по високи заплати и при двойно по- високи данъци.

Предполагам, с тлъсти събсидии от държавата и висока продуктивност. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 2 часа, Димо 33 написа:

Предполагам, с тлъсти събсидии от държавата и висока продуктивност. 

С нови машини, купени със заеми и добра организация на производството. В 21в., бързината на ръцете не е определяща, както все още смятат нашите "работодатели". А, под ефективност, разбират да се дават, колкото се може по- ниски заплати. Голяма част от машините на нашите псевдо-бизнесмени са "купени" на цена, по- ниска от тази на металите в тях още от бившите държавни предприятия. Миналата година в района на Монтана затвори една маслобойна, чиито машини бяха от преди 1944г. Работниците в нея изглеждаха, като от архивни кадри на миньори в мини за добив на въглища.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
Темата е заключена. Нямаш право да коментираш в нея.

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване