Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Kalam Mekhar

Смокиня - въпроси и проблеми

Recommended Posts

Александър Ал

Напомняма бребата от юли:

бреба.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Нестандартни (наднормени) плодове от основната реколта на Кадота. Нормално са по- дребни, когато са неопрашени. Изглежда, че сортът има потенциал за много едри плодове в горещо време, които рязко издребняват при захлаждане. Вече съм писал много пъти, че този сорт винаги преражда и дървото трябва да развие достатъчно голям корен за да се справи успешно с големият брой плодове, които генерира,

Kadota4.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov

Измирската отново е разкошна.....

IMG-20230827-195902.jpg

IMG-20230827-201758.jpgIMG-20230827-201754.jpg

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

@peterstamov : Покажи ми, ако обичаш, листата на тази Измирска. Предупредиха ме, че без опрашване е с доста посредствени качества.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov

Наличието на семена не е ли признак за опрашване?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 57 минути, peterstamov написа:

Наличието на семена не е ли признак за опрашване?

Не. Наличието на едри семена е признак за опрашване. На неопрашените плодове, семената са по- дребни и кухи.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov

Предполагам по книгите на CONDIT, АРЕНДТ или СЕРАФИМОВИ може да е описан подобен сорт. Той професора не твърди, че е сорт. Просто я е донесал от района на Измир - доколкото помня. В района на произход може да му казват някак си!  Patlıcan İnciri - Патладжан хах :joy:

https://www.fidandeposu.com/incir-fidani-cesitleri.dhtml

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 45 минути, peterstamov написа:

Предполагам по книгите на CONDIT, АРЕНДТ или СЕРАФИМОВИ може да е описан подобен сорт. Той професора не твърди, че е сорт. Просто я е донесал от района на Измир - доколкото помня. В района на произход може да му казват някак си!  Patlıcan İnciri - Патладжан хах :joy:

Много сортове, особено от семейство Мишън имат местни имена "Патладжан", заради формата на плодовете от Бреба реколтата. Melanzana на италиански е точно патладжан.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov
преди 12 часа, Kalam Mekhar написа:

@peterstamov : Покажи ми, ако обичаш, листата на тази Измирска. Предупредиха ме, че без опрашване е с доста посредствени качества.

На младата дървесина са пет ли седемделни, на старата като триделни.

IMG-20230828-180600.jpg

IMG-20230828-180606.jpg

IMG-20230828-180617.jpg

IMG-20230828-180629.jpg

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

@peterstamov : До такава степен са променливи, че без да видиш плодовете не можеш да я идентифицираш. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ivaylo Bogomilov

Здравейте,

по време на разходката си из Родопите се натъкнах на интересна симбиоза между две растения в Златоград на главната улица. Може и да е дискутиран този казус, за което моля да ме извините, но ми е интересно как се е получило това срастване между смокинята и приемника, а може и да е обратното. Не вярвам да е присадка, но пък кой съм аз за да гадая. Прилагам снимки. Смокинята излизаше от средата она ствола на основното дърво.

DSC_1984.JPG

DSC_1985.JPG

DSC_1986.JPG

DSC_1987.JPG

DSC_1988.JPG

DSC_1989.JPG

DSC_1990.JPG

  • Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Случва се на много места. Дори в камъни и бетон. Семка от смокиня, пренесена от птиците попада в кухина и се развива в загниващата тъкан. Обикновено, на тези дървета е загнила цялата сърцевина, така, че е напълно възможно в крайна сметка коренът да се добере и до почва.

  • Мерси 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

По някои от вкоренените пролетта резници, които засадих в 15 литрови кофи и израснаха 70-80 сантиметра това лято, започнаха да се появяват зародиши на смокинки - сега са примерно с размер на оризово зърно. Очевидно е, че няма да може да станат смокини и да узреят сега, но има ли шанс, ако ги прибера на топло за зимата - те да са така наречената "Бреба" пролетта? И по-общия въпрос е - как трябва да изглежда Бреба смокинята есента - има ли нещо което да подсказва, че ще стане смокинка там или чак пролетта започват да се развиват?

(Извинявам се за лаишките въпроси, за първи път гледам смокини и до сега не съм имал никаква реколта с изключение на една единствена смокинка, която взе че узря върху резник и пуснах тук снимка да питам за сорт... )

Редактирано от Ру®
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, Ру® написа:

И по-общия въпрос е - как трябва да изглежда Бреба смокинята есента - има ли нещо което да подсказва, че ще стане смокинка там или чак пролетта започват да се развиват?

През есента, бребата е само плодна пъпка. Коя е плодна се познава по това, че е по- закръглена, но и без да разбираш много, ако има по две пъпки на възел, едната е плодна. Тези, които са се активирали през есента и са формирали съцветия, вероятно ще окапят. Чел съм коментари, че от презимували на топло и узрели през пролетта плодове са с много лошо качество. При мен са презимували, но са окапвали след стартиране на растежа.

  • Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

Всяка топлинка има значение.
Слънцето вече е по-ниско, сенките са по-големи. На едно дърво смокинките от северната страна са по-кисели от тези от южната. Но друго дърво, което от северната страна има на 2 метра сграда, която служи като топлинен акумулатор и излъчва топлина цяла нощ, е с постоянно сладки плодове от северната страна.
 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

Вкарах смокините вътре на топло. Дали има шанс да узреят?

 

20231019_170356.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Може и да има. И да не узреят, не е голяма загуба. Качеството на плодовете на тези млади растения е много ниско, дори при перфектни условия. След четвъртата година едно дърво си развива потенциала. 

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Georgi

Мисля да засадя една смокиня тази есен. У наше село друга смокиня няма и ще има ли плодове при това положение? Ако да, сорт? Може и да е отговаряно вече, за което се извинявам предварително.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, Georgi написа:

Мисля да засадя една смокиня тази есен. У наше село друга смокиня няма и ще има ли плодове при това положение? Ако да, сорт? Може и да е отговаряно вече, за което се извинявам предварително.

Не знам, кое ви е селото и къде се намира.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Georgi
преди 15 часа, Kalam Mekhar написа:

Не знам, кое ви е селото и къде се намира.

Между Шумен и Търговище, 100 м н.в.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
Темата е заключена. Нямаш право да коментираш в нея.

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване