Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Kalam Mekhar

Смокиня - въпроси и проблеми

Recommended Posts

Котарак без чизми

При вече посадено дърво дали трябва да се положат усилия за защита зависи единствено от местния (микро)климат, особено наличието на пролетни мразове под -2  -3.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
преди 2 часа, Котарак без чизми написа:

При вече посадено дърво дали трябва да се положат усилия за защита зависи единствено от местния (микро)климат, особено наличието на пролетни мразове под -2  -3.

Моят въпрос е - дали да разчитам по-скоро на бреба или по-скаро на основна реколта - при положение, че ако посадя там дървото, ще има 4-4.5 часа слънце.  Иначе микроклимътът предполагам, че ще е сравнително добър - все пак е в града, между топлофицирани сгради. Проблемът е липсата на достатъчно часове светлина... 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

Ще може да се образува бреба, растението усвоява и отразена светлина от околните постройки. Но за бреба температурите през пролетта са доста по-определящи и дори може да се каже фатални, докато основната реколта не се вълнува много от тях..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 11 часа, Ру® написа:

Моят въпрос е - дали да разчитам по-скоро на бреба или по-скаро на основна реколта - при положение, че ако посадя там дървото, ще има 4-4.5 часа слънце.  Иначе микроклимътът предполагам, че ще е сравнително добър - все пак е в града, между топлофицирани сгради. Проблемът е липсата на достатъчно часове светлина... 

Никога не можеш да разчиташ на бреба реколта. Тя не е гарантирана никога и на никого. Не разчитай и на отразена светлина, и такава, която би преминала през короните на други дървета. Броиш само директно слънце. Засади една Мичуринска 10, че се намира навсякъде и да става, каквото ще.

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo
Отговорено (Редактирано)
преди 11 часа, Котарак без чизми написа:

растението усвоява и отразена светлина от околните постройки

Тук предполагам, че имаш предвид индиректна светлина изобщо, и от езикова гледна точка твоето твърдение е вярно. Но ако трябва да се вземе предвид и някакъв количествен фактор, или поне да опитаме да направим псевдо-количествено сравнение, то производителността на фотосинтезата при директно огрявани от слънцето листа е в пъти (!) по-висока отколкото фотосинтезата при само индиректна светлина. Ти самият си запознат с трите вида фотосинтеза C3, C4 и онази третата :) ... просто не се сещам за името ѝ в момента, та остава да си представиш каква енергия произвежда една фотосоларна клетка, например, някоя детска играчка "със слънчеви батерии", когато е огряна директно от слънцето и когато е поставена на сянка. Същия количествен принцип важи и за трите вида фотосинтези, дори за онези вещества, на които растението "довършва" преработката през нощта (не C3).

Е, има такива растения дето са еволюирали да виреят предимно на сянка и дори такива които биха загинали на пряко слънце,  но и при тях количествените особености и самите химическите реакции са абсолютно същите. Между другото, ако такова растение загине на пряко слънце, то не загива защото е синтезирало прекалено много вещества, ами по други причини. Смокинята определено не е такова растение, но пък и няма да умре ако е засадена на сянка заради липсата на пряка слънчева светлина, обаче  на сянка няма да може да даде или "изхрани" обичайното за сорта си количество плодове (защото не фотосинтезира достатъчно захари и др. вещества) и дори дървесината на всичките ѝ клони няма да "узрее" до зимата и някои може да загинат през зимата от студа точно защото не е узряла.

Съответно, колкото повече пряко слънце огрява смокинята толкова повече тя може да реализира от своя еволюционен и сортов потенциал. И както Калам е посочил в други свои писания, сортовете смокини с едри плодове се нуждаят от повече пряко слънце отколкото сортовете с дребни плодове, което е напълно логично съответствие с количествените принципи на фотосинтезата.

За протокола трябва да спомена, че сравнението на зелен фотосинтезиращ лист от живо растение със фотосоларна клетка (PN-преход) не винаги е коректно. Например, една много важна особеност при зелен лист от живо растение е, че ефективността му не се влияе толкова от ъгъла на слънчевите лъчи (ъгъла на попадение на фотоните/ електромагнитните вълни), колкото при фотосоларната клетка.

Редактирано от embedeo
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

@Kalam Mekhar какво би ме посъветвал, ако искам да имам много смокини и имам място? Обособяване на смокинова градина, е по-лесно за поливане, но не е ли твърде моно?! За сега, някои са ми разхвърляни тук там по 3-4, но има едни “скупчени” с малки разстояния. Също, имам поне 8-9, които съм отглеждала до сега в саксии и мисля да ги засадя. Какво разстояние е добре да предвидя между тях?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, Антоанета написа:

@Kalam Mekhar какво би ме посъветвал, ако искам да имам много смокини и имам място? Обособяване на смокинова градина, е по-лесно за поливане, но не е ли твърде моно?! За сега, някои са ми разхвърляни тук там по 3-4, но има едни “скупчени” с малки разстояния. Също, имам поне 8-9, които съм отглеждала до сега в саксии и мисля да ги засадя. Какво разстояние е добре да предвидя между тях?

Точно една градина  с предварителна планировка е най- лесна за работа. Разбрах го преди две седмици, когато реших да пръскам дръвчетата срещу насекоми за последно, че ще почват да узряват. Тези дръвчета, които са засадени грамотно и с разтояние поне 4 метра между тях, можеш да ги обиколиш отвсякъде. Тези, които бяха набутани до огради и едни разперили се малини, не можах да ги напръскам добре. Разочаровах се. 

Бих те посъветвал да си планираш всичко - разстояние, начин на поливане, сортове според време на узряване, вкусови профили, размер на дърветата (най- големите, като Кадота и Мисия да не засенчват джуджетата от типа на Негрон). После всичко ще е лесно. Като майстор, който си е подредил всичко в куфара с инструменти. За съжаление, вече три години не мога да закупя парцел за себе си, за да направя същото. 

Разстоянието да е минимум 4м.х4м. за сортовете със слаб растеж и поне около метър повече за сортовете със силен растеж. Това е минимума. Монсерат Понс ги засажда на разстояние 8 метра в реда и 12 метра между редовете, но в много бедна почва, която е на практика натрошени камъни.

  • Харесвам 2
  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Нямам монокултури по разбираеми причини, но смокините (поне които са тук) не виждам до сега да са боледували от нещо или да имат вредител, като изключим зайците. (Като защитя стеблата на останалите незаградени овошки, гризат и смокините, което иде да рече, че не са им такъв деликатес като ябълки, круши, сливи..., но са по-вкусни от обичайните ендемични дървета. 
Много зайциии... Бебебшори - пълно...
Почвата е твърда глина, на места, копая дупка, наливам вода и тя си стои с часове. Това + късните слани, са основни фактори за трудното отглеждане на смокини тук, но който наистина иска, ще прояви търпение и ще наблюдава. 
Ако направя смокинова градина, вероятно няма да е зле да оставя 6 метра и между редовете и между растенията. Причините - не се намира толкова лесно инфо за отделните сортове; за да не е съвсем моно, да се насади още нещичко...
Не намерих инфо за приятелски растения на смокините. Иска ми се някакви храсти да засадя наоколо, някакви тревисти...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Съветите на Калам са напълно резонни ако ще правиш градина за макс производство. Но смокини можеш да береш стотици кила и без всичко това. Да, няма да е подредено, но не всеки е подреден по природа или търси това ;)

IMG_20170905_170326.jpg

Подивялите смокини в градината на покойните баба и дядо продължават да дават количества, които покриват почвата с 5 см мармалад всяка година, щото няма кой да бере... Половин час на стълбата овреме пълни бидон за ракия.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Вече и в северозападна България има черна смокинова муха. Ако почнат плодoвете да падат зелени и видите малки дупчици върху тях (като от игла на спринцовка), да не се чудите от какво е. Мичуринска 10 е устойчива на първото поколение на този паразит (засягащо зелените плодове), но, заради често развалящите се плодове при влага, много успешно подхранва второто поколение, което се изхранва с тях. 

black-fig-fly-damage.jpg

  • Харесвам 3
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Най- издържлива се оказа смокинята , пораснала от семка. Харесах на вкус една купешка, сях семките и забравих. Порасна една, растеше в саксията на улицата,  не загина. Сега расте в градината.Нито студ нито горещина  за нея е нищо.  Стана местна. Трябва да видя каква ще бъде и на вкус. От семките може би няма да повтори майчините качества, а може би и повтори.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина
На 12.08.2023 г. at 14:38, Боби Димитров написа:

Съветите на Калам са напълно резонни ако ще правиш градина за макс производство. Но смокини можеш да береш стотици кила и без всичко това. Да, няма да е подредено, но не всеки е подреден по природа или търси това ;)

IMG_20170905_170326.jpg

Подивялите смокини в градината на покойните баба и дядо продължават да дават количества, които покриват почвата с 5 см мармалад всяка година, щото няма кой да бере... Половин час на стълбата овреме пълни бидон за ракия.

Боби, сухите клони трябва да режат. И виждам и айлант. Най-инвазивното нещо.

За производството . Тази година  ще оставяме грозде да стои навън до студове, да стане сладко и ще направим совсем малко вино. Никой не пие,  а в бутилките сама не мога да затварям . За оцет да чистя  грозде е хвърлен труд.. Тази година смокините съвсем малко имаме. Може би наистина някаква муха ги изяде, а може би не плододават.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 43 минути, алина написа:

Най- издържлива се оказа смокинята , пораснала от семка. Харесах на вкус една купешка, сях семките и забравих. Порасна една, растеше в саксията на улицата,  не загина. Сега расте в градината.Нито студ нито горещина  за нея е нищо.  Стана местна. Трябва да видя каква ще бъде и на вкус. От семките може би няма да повтори майчините качества, а може би и повтори.

Зяависи, какво разбирате под "купешка". От пазара, местно производство или Черна Бурса или Султана на Марабу от хипермаркетите. Майчините качества няма да повтори, но са нужни десетки до стотици семенаци, за да се открие качествен хибрид. Половината ще бъдат мъжки смокини. Те са и по устойчиви на студ, а, като е семенак има централин корен и издържа повече на суша.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина
На 16.08.2023 г. at 8:40, Kalam Mekhar написа:

Зяависи, какво разбирате под "купешка". От пазара, местно производство или Черна Бурса или Султана на Марабу от хипермаркетите. Майчините качества няма да повтори, но са нужни десетки до стотици семенаци, за да се открие качествен хибрид. Половината ще бъдат мъжки смокини. Те са и по устойчиви на студ, а, като е семенак има централин корен и издържа повече на суша.

А,   не помня откъде я купих, но харесах вкуса и беше бяла, сочна и сладка.

Не споря, това един вид експеримент.Ще видя какво ще ражда. Плодът й приличаше на  Ficus carica Hardy Yellow

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
На 30.06.2023 г. at 14:39, Ру® написа:

Има ли шанс тази смокинка да узрее? Резникът е вкоренен пролетта.

20230630_130154.jpg

Узря и я хапнах. Мъничка, но сладка. Какъв сорт може да е?

20230822_172232.jpg

20230822_172156.jpg

20230822_171551.jpg

20230822_171528.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 2 минути, Ру® написа:

Узря и я хапнах. Мъничка, но сладка. Какъв сорт може да е?

20230822_172232.jpg

20230822_172156.jpg

20230822_171551.jpg

20230822_171528.jpg

Според английската логика, щом плодовете приличат на тези на Мичуринска 10 и листата също приличат на тези на Мичуринска 10, значи има голяма вероятност да е Мичуринска 10. 

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
преди 23 часа, Kalam Mekhar написа:

Според английската логика, щом плодовете приличат на тези на Мичуринска 10 и листата също приличат на тези на Мичуринска 10, значи има голяма вероятност да е Мичуринска 10. 

На Мичуринска 10 листата не са ли с 5 дяла? На тази повечето са само с 3...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, Ру® написа:

На Мичуринска 10 листата не са ли с 5 дяла? На тази повечето са само с 3...

Както с три, така и с пет. Понякога и с един. Обикновено зависи от количеството вода.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Стефан Н

Здравейте,

Бихте ли препоръчали разсадници откъдето може да се вземе добър вкоренен материал за сортове Кадота, Брънсуик и Далматинска? Бих приел препоръка и за още един сорт, засаждането ще е в Североизточна българия, 20 км северно от Варна, на място което е доста богато на подпочвени води, но има и повратни пролетни студове. Имам ограничен опит в отглеждането на смокиня в Стара Загора и Аксаково, според мен е погрешно да се отглежда смокинята на храст, тук трябва да се гони дебело стъбло до около 1м  височина по подобие на отглеждането на лози, след което  вече се търси чашовидна ниска корона.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

През юли публикувах бреба от моя щам на сорта Брънсуик. Твърдя, че до момента нито една от трите Брънсуика, които имам не е дала нито един ферментирал или вкиснал плод. Тази пролет изпращах малко резници на няколко дущи от форумите.

Ето, че днес плахо даде начало и основната реколта. Отчете се с две смокини.. Едната не се сдържах и тутакси срязах- медена консистенция и чудесен вкус.

Дали ви изглежда опрашена?

основна1.jpg

основна12.jpg

основна2.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване