Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Kalam Mekhar

Смокиня - въпроси и проблеми

Recommended Posts

Kalam Mekhar

По традиция, мишките нанасят най- големи щети на покрити растения. Това са някакви коренови издънки от предишната година и е напълно възможно да си измръзнали. Важното за тази година е да оставите само едно стъбло и да го покриете през зимата. В никакъв случай не натрупвайте боклуци в основата му. Ако има опасност от завъждане на мишки, поставете пакетчета с отрова под изолацията.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ivaylo Bogomilov

Снимките са от 14 май тази година, до края на април всичко беше ОК, не ги покривам въобще.

Една година пробвах със сложна конструкция от полипропиленови тръби и найлон и след първия сняг се получи сложна конструкция.  Само с пасивна защита нищо не става, при температури по-ниски от -15 градуса за седмица и по-дълго, всичко измръзва, слагах шума, слама и други подобни, но освен дом за гризачи друг ефект няма. Вече нне ги завивам с нищо и не натрупвам нищо.

Тази година и нарът оцеля, та се надявах и смокините да оживеят, е оживяха за кратко, после нещо се оказа гладно, понякога имат и завръз, но не им стига лятото.

Засега използвам листата за чай, сърми и сьомга/сьомгова пъстърва завита в смокинови листа на скара, супер се получава.

А плода си купувам от пазарчетата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 22 минути, Ivaylo Bogomilov написа:

Снимките са от 14 май тази година, до края на април всичко беше ОК, не ги покривам въобще.

Една година пробвах със сложна конструкция от полипропиленови тръби и найлон и след първия сняг се получи сложна конструкция.  Само с пасивна защита нищо не става, при температури по-ниски от -15 градуса за седмица и по-дълго, всичко измръзва, слагах шума, слама и други подобни, но освен дом за гризачи друг ефект няма. Вече нне ги завивам с нищо и не натрупвам нищо.

Тази година и нарът оцеля, та се надявах и смокините да оживеят, е оживяха за кратко, после нещо се оказа гладно, понякога имат и завръз, но не им стига лятото.

Засега използвам листата за чай, сърми и сьомга/сьомгова пъстърва завита в смокинови листа на скара, супер се получава.

А плода си купувам от пазарчетата.

Ако всички е наред, щяхме да видим двадесет годишно дърво, а не леторасли от предходната година. Значи, че нещо не е наред. Не се покрива с найлон, защото той убива растенията по ефективно от студа. Покритието се прави с пропускаща въздух материя (брезент/тъкан плат), задължително два слоя,  но платът само трябва да огражда въздушната камера. Самият въздух е изолатора и около дървото задължително трябва да има рамка, осигиряваща въздушна камера, като покритието е върху нея, но да не контактува с дървото и клоните.  В основата на дървото не трябва да има никакви боклуци, които да спират топлината от земята да изпълва въздушната камера. Тя е единственият източник на топлина за растението.

Ако има измръзвания или увреждане от температурни разлики в ниската част на стъблото, тъканите над него първоначално изглеждат свежи и изсъхват доста по- късно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ivaylo Bogomilov

същата смокиня на 10 септември миналата година и обичайни януарски температури в 7 часа сутринта въни вътре. Студоустойчиви смокини, ама колко па да са студоустойчиви, седмица с такава температура. През деня най-много до -10 да се вдигне :) Почвата е леко варовита/алкална ако това има значение. То хората едно време са живеели по сколоновете (южните най-вече), а не у ниското до реките дето извират от над 2000 метра., Но пък лятото е добре през деня над 30 градуса, вечер под 10 (втората половина на юли) ...

 

DSC_1321.JPG

DSC_0814.JPG

DSC_1216.JPG

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 22 минути, Ivaylo Bogomilov написа:

същата смокиня на 10 септември миналата година и обичайни януарски температури в 7 часа сутринта въни вътре. Студоустойчиви смокини, ама колко па да са студоустойчиви, седмица с такава температура. През деня най-много до -10 да се вдигне :) 

 

DSC_1321.JPG

 

 

Това на снимката е неузряло стъбло. За такива растение не важи нищо, написано по отношение на студоустойчивост на сорта. При -8 градуса по Целзий,  те измръзват без проблем. За студоустойчивост на сорт се говори при дървета, чиято кора на стъблото и дебелите клони е станала сива на цвят. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit

Имам въпрос относно засенчването при смокинята. Като гледам някои малки, частичната сянка не им пречи, даже се развиват по-добре от такива, които са на пълно слънце. Въпросът е как би се отразила сянката на количеството плод, който дървото ще залага? Дали няма да е по-малко?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 43 минути, ivkit написа:

Имам въпрос относно засенчването при смокинята. Като гледам някои малки, частичната сянка не им пречи, даже се развиват по-добре от такива, които са на пълно слънце. Въпросът е как би се отразила сянката на количеството плод, който дървото ще залага? Дали няма да е по-малко?

Като им вкарвате в горещините над 50 литра вода на седмица и тези на слънце ще се развиват добре. Символично поливане няма никакъв ефект и им е достатъчно само да не умрат. Аз оставям маркуча по 3-4 минути под всяко дърво, а дебита на помпата ми е литър в секунда. 

Зле се отразява на възрастните растения във всяко отношение. Много вегетативен растеж, малко плодове, влошено качество. Лесно измръзване, защото расте до последно. Особено зле се отразява на едри сортове, като Далматинска. Засенчените растения дават много малко плодове с много лошо качество. На една смокиня е необходимо поне осем часа пряко слънце. Ранните и дребни сортове могат да плододават и при по- малко, но, ако ще се засажда дърво, трябва да се избере мястото предварително, а не после да се чудиш, дали растението ще ражда на него.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

Има ли шанс тази смокинка да узрее? Резникът е вкоренен пролетта.

20230630_130154.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал
преди 50 минути, Ру® написа:

Има ли шанс тази смокинка да узрее? Резникът е вкоренен пролетта.

20230630_130154.jpg

Ще узрее.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, Ру® написа:

Има ли шанс тази смокинка да узрее? Резникът е вкоренен пролетта.

Шанс има и то голям. Но за вкус, който да отговаря на сорт, няма как да стане. С други думи, не съди изобщо за сорта по този плод.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
преди 5 часа, Kalam Mekhar написа:

Но за вкус, който да отговаря на сорт, няма как да стане. С други думи, не съди изобщо за сорта по този плод.

А поне за цвят, размер ... т.е. външен вид - може ли по нея да се съди, че изобщо нямам представа какъв сорт е.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Смокинята Ronde de Bordeaux(резница от Калам, вкоренена от Plamen Durchev през март 2022). След като я пресадих на открито в началото на септември, си мисля, че овошката се развива бурно. Едната фотография е от началото на вегетацията 2023- 13. май, а другата е от днес- 01.07 същата овошка. Метър прираст за месец и половина. Виж ръба на варела за ориентир.

Бордо.jpg

Ronde_de_Bordeaux.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 20 часа, Ру® написа:

А поне за цвят, размер ... т.е. външен вид - може ли по нея да се съди, че изобщо нямам представа какъв сорт е.

Цветът на плодовете на младите и силно подрязваните растения е доста по светъл от нормалния. Размерът ще е под нормалния. Формата ще е с отклонения от типичната за сорта. Но, ако знаеш сорта, такъв плод може да служи, за да бъде потвърден. Засечи и времето от формирането на съцветие с размер на грахово зърно до неговото узряване. Това също е важно за идентификацията, особено на ранните сортове.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Кой каза "БРЕБА"?

бреба.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Бреба реколта на Kadota (Dottato). Тези, които отглеждат този сорт, да имат предвид, че формира бреба основно по върховете на клоните. За това, въпреки, че сортът толерира силно подрязване, ако искате да имате бреба реколта, оставете неподрязани поне малките странични клонки. Пускам и снимка на клон с плодове от основната реколта да се види, защот се брои за най- производителният сорт в света. Имам и Мичуринска 10 със същата концентрация на плодове, но тя е формирала къси мъждувъзлия и за това, клоните изглеждат претрупани. Тук, възлите са нормални, а претрупването е от дублирането на два плода на възел. 

Kadota-breba-and-main-2.jpg

Kadota-breba-crop-2.jpg

Kadota-breba-crop-interior.jpg

kadota-main-on-tree2.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit
На 16.06.2023 г. at 15:45, Kalam Mekhar написа:

Зле се отразява на възрастните растения във всяко отношение. Много вегетативен растеж, малко плодове, влошено качество. Лесно измръзване, защото расте до последно.

Абсолютно! Имам две, засадени едновременно преди три години. Тази на слънце, с добро поливане е с пъти повече плод, по-добро вегетативно развитие. Засенчената, макар и не напълно,  едно че няма толкова плод, второ наистина като се върна назад, трудно заспа миналата есен-зима. За вкусови качества не мога толкова да коментирам, чакам ги, но определено си искат светлина 

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

Имам въпрос: Има ли смисъл да засадя някой от популярните сортове (примерно Далматинска, Мичуринска 10) в София, на място, което по това време на годината е огрявано от слънце от 12 часа на обяд до  16 часа (около 4 часа дневно)? Ще ражда ли смокини и ще успяват ли те да узреят?

(Преди 12 е в сянка на големи дървета, но все пак по някой слънчев лъч може да се прокрадне, а след 16:30 вече е в плътната сянка на сграда). 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 47 минути, Ру® написа:

Имам въпрос: Има ли смисъл да засадя някой от популярните сортове (примерно Далматинска, Мичуринска 10) в София, на място, което по това време на годината е огрявано от слънце от 12 часа на обяд до  16 часа (около 4 часа дневно)? Ще ражда ли смокини и ще успяват ли те да узреят?

(Преди 12 е в сянка на големи дървета, но все пак по някой слънчев лъч може да се прокрадне, а след 16:30 вече е в плътната сянка на сграда). 

При тези условия, Далматинска няма и смисъл да се засажда. Мичуринска 10, може и да ражда с известни компромиси. 

  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
преди 4 минути, Kalam Mekhar написа:

При тези условия, Далматинска няма и смисъл да се засажда. Мичуринска 10, може и да ражда с известни компромиси. 

А дали е по-добре да се разчита само на основна реколта (така да се реже, че да има максимално нов прираст и почти нищо от миналата година), т.е. дали ще успява да узрее основната реколта или трябва да се положат усилия за защита през зимата, така че да не измръзне и да се развие бреба? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 22 минути, Ру® написа:

А дали е по-добре да се разчита само на основна реколта (така да се реже, че да има максимално нов прираст и почти нищо от миналата година), т.е. дали ще успява да узрее основната реколта или трябва да се положат усилия за защита през зимата, така че да не измръзне и да се развие бреба? 

По- добре е да се защитава първите години. Ако може дървото да не се кастри зверски, а, само да се прорежда короната е по- добре. Забавя растежа и акцентира върху плододаването. При силно кастрене, много ресурси отиват за новият растеж. В топлите райони, предпочитат да кастрят здраво и получават обилна реколта на нов растеж, но, за това си трябва дълъг сезон. Аз изхвърлям куп неузрели плодове от Кадота всяка година, които в по- топъл район с дълга и топла есен биха узрели успешно.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване