Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Славянски

Праскови. Сортове, характеристики, отглеждане.

Recommended Posts

Славянски

Аз честно казано искам ранни праскови. Тези в края на август са първите... сега имам четири костилки от Кардинала от Пламен. Отбирах и от едни купешки. Като цяло семенаците ми вървят добре. От купешки три дръвчета вървят едвам. Най-добре е тая уж О'Хенри.

Иначе, да, късни не като цъфтеж, я като зреене. Имаше някъде по групите във фейсбук публикация за праскова, която зрее преди снеговете. Някъде от видинско ли къде ли, но май човекът я беше изгубил като сорт. Това вече е ултракъсно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Сорт не знам, двуметрово дръвче в двора на леля вТутраканско. Грам къдравост няма, не е поливано тая година. Преди малко ги обрах.

viber_image_2022-08-24_15-57-46-057.thumb.jpg.84ddc7c488aa818efdb1fbb72b0636a3.jpg

 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Уникални са на вкус. Хич ме не бива в ашладисването, ама ще се пробвам пролетта да си взема калем и да сложа на нектарината на вилата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Сади костилки. Аз така правя. Ашладисване на праскови... все нямам подложки. Затова сея костилки. За без поливане са супер.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

От костилка запазва ли се сорта? Кога и как да сея?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Georgi
преди 14 часа, Venetka написа:

Уникални са на вкус. Хич ме не бива в ашладисването, ама ще се пробвам пролетта да си взема калем и да сложа на нектарината на вилата.

Праскова и нектарина се ашладисват най-добре на спяща пъпка по това време на годината. На калем през пролетта често води до демотивиращи резултати, особено за начинаещи.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Благодаря Георги. Хич ме няма с тая материя, а сега няма как да го направя за съжаление.

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 5 часа, Venetka написа:

От костилка запазва ли се сорта? Кога и как да сея?

Запазва се донякъде... Сееш преди зимата навън. 

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

И аз мисля, че спящата пъпка ще е най-успешна. Последните 4 години съм сложил сигурно 30 праскови на джанка на подобрена пролетно, ни една не се хвана (за сравнение, кайсии съм сложил 4 и всичко расте моШно). Една единствена на спяща пъпка август и подкара - ест после подложката беше унищожена от трактор нооо човек не може да има всичко. Та се чудя дали сега да пробвам наново, макар да идва малко късно.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

И аз досега пролетно праскова на джанка нямам една успешна. А кайсии и бадеми много. Само върху праскова и бадем бих пробвал.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Georgi
преди 14 часа, Боби Димитров написа:

 Та се чудя дали сега да пробвам наново, макар да идва малко късно.

Не е късно, до 15 Септември спокойно. И до по-късно може при топла есен.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo

@Georgi , благодаря за окуражаващите думи! Преди два дни, привечер, направих три присадки, едната от които чип-бъддинг, а другите две "класически" на пъпка, праскова върху джанка. Ще опитам пак в следващите вечери. Срещам и предизвикателства -- към края на деня все още ми е твърде горещо, а вече започват да ме нападат комари, работата с малки и тънки калеми ми идва доста пипкава, а времевия прозорец  преди падането на мрака е твърде тесен. Та, ако не друго, поне ще култивирам търпението си.

Режа калемите (пъпките) от ей такива зелени леторасти на прасковата, като този на снимката. Чудя се обаче дали това не е прекалено зелено? Мястото на присадката, увивам с полиетиленова лента, като се старая самата пъпка и дръжката на листа да останат открити.   Струва ми се, че в това горещо време, присадката лесно може да изсъхне през отвореното пространство около пъпката. Дали да не покрия цялата присадка с нещо, като мехур от полиетилен, като го завържа около клона, под и над присадката? Или пък така ще се спарва пъпката?

IMG_20220827_134808se.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Georgi

@embedeoТука съм показал как го правя:

 

Надявам се да съм бил полезен.

 

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Ето какво стана от прасковите Редхейвън 

IMG_20220811_170827.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз изядох единия плод от моята уж О'Хенри. Падна от вятъра може би. Не беше станал тъмно червен, а жълт с малко руменина. Вкусна беше, но костилката не се отделяше като при други купешки. Трябва са издиря пак какво пише за тая характеристика на сорта. Имам съмнения, че това е сортът, но да чакаме по-сериозна реколта. 

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Georgi

По молба на @Славянски слагам линк на нектарините ми от изминалото лято.

 

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Мерси за видеото, @Georgi. Много добре изглежда дръвчето. Красота.

При мен няма такива мощни фиданки. Дали е до почва? Бадемите ми са на такава подложка и се мъчат. Все едно съм ги сложил някъде в камъни да растат. Добре вървят фиданки саморасли - ябълки, круши, джанки, глогове. Но купените фиданки много слабо. А ти казваш, че подложката придава силен растеж... 

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Georgi

Тази е най-силната подложка за праскова и бадем, даже в литературата това го дават и като недостатък. Възможни причини за слабия прираст: прекалено малки дупки при засаждане, получава се ефекта на саксията; да са ти продали не това което си мислиш, т.е. друга подложка; некачествен посадъчен материал.  

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Georgi

От вчера Тардибеле и Калдеси 2000 на подложка GF677.

20230324_173138.jpg

20230324_173316.jpg

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 4 часа, Georgi написа:

Тардибеле

Как върви този сорт при теб? Опитвал ли си плодове? Може ли да ги опишеш като качества и време на зреене?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване