Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Ру®

Епичната Доматена Тема - 2021

Recommended Posts

Боби Димитров
преди 14 часа, luchi92 написа:

Боби, как ги гледаш тези домати, че така добре изглеждат. Моите Лабрадори през цялото време са със загънати надолу листенца!!!

Елементарно е! Ето стъпките, които следвах аз:

• Започни ги много по-рано от разумното, поне 2 седмици напред, за препоръчване 3, без да имаш идея какво ще ги правиш.
  • При първите слънчеви дни веднага ги изтъпани на директно слънце, да ги попари добре, нищо, че сняг има още.
  • Не ги прибирай навреме вечер, когато рязко излиза леден вятър, понякога със сняг, да ги пресече.
  • Когато от 100тина корена ти изгният или умрат по горните причини по-голяма част, подбери останалите полу-живи на 1ви истински лист и ги пикирай така, че да не се подават над почвата.
  • Дръж ги на прозорец, който има директна светлина около 1 час дневно само и ги поливай едва когато видиш, че са толкова увяхнали, че изглеждат умрели.

Готово!

• Харесвам 2
  • Ха-ха 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров
преди 14 часа, Ру® написа:

Надявам се, в съвременните вестници, мастилото да е на растителна основа...

Надай се, Пено.

Дори мастилото да е на соева основа, тук има два големи проблема. Първо, соевата мазнина, която се ползва за "разредител" е ясно как е добита. Второ, мастилото след изсъхване е реално само пигмент. А примерно най-масовия пигмент, който се ползва в мастилата (вкл. за офсетов печат, който върти всички вестници) - черния - е вероятен канцероген. Всеки може да си го проучи - Carbon black. Ще го намерите в страницата "List of IARC Group 2B Agents - Possibly carcinogenic to humans". Успех.

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov
преди 1 час, Боби Димитров написа:

• Започни ги много по-рано от разумното, поне 2 седмици напред, за препоръчване 3, без да имаш идея какво ще ги правиш.
  • При първите слънчеви дни веднага ги изтъпани на директно слънце, да ги попари добре, нищо, че сняг има още.
  • Не ги прибирай навреме вечер, когато рязко излиза леден вятър, понякога със сняг, да ги пресече.
  • Когато от 100тина корена ти изгният или умрат по горните причини по-голяма част, подбери останалите полу-живи на 1ви истински лист и ги пикирай така, че да не се подават над почвата.
  • Дръж ги на прозорец, който има директна светлина около 1 час дневно само и ги поливай едва когато видиш, че са толкова увяхнали, че изглеждат умрели.

Готово!

Това ми прилича на статия от рода "как да"....не гледаме разсад за домати :) Общо взето използвани са техники и похвати за да му се пречи по всякакъв път да живее...

• Ха-ха 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Точно така си е, разликата е, че не е умишлено. Чел ли си статията "Как да излезем на кратка разходка с деца - в 42 лесни стъпки!" :D Е ми това е положението! Важното е да се получават нещата!

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin
преди 3 часа, Боби Димитров написа:

Готово!

Това на мен ми прилича на Дарвинова селекция - оцеляване на най-силните.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov
преди 10 минути, domatin написа:

Това на мен ми прилича на Дарвинова селекция - оцеляване на най-силните.

По скоро на "мълчанието на...доматите"...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
rufo

Еййй, никой не каза 2 думи за тоя Доматин- кога, как и колко често ?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
преди 14 минути, rufo написа:

Ами не пръскаме с такова нещо. Доматите се опрашват най-добре с вибратор...  Евентуално може и с електрическа четка за зъби.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
преди 2 минути, Ру® написа:

Доматите се опрашват най-добре с вибратор...  Евентуално може и с електрическа четка за зъби.

Такова, вибромасажор става ли? Имам един тип делфин, може и за брулене да свърши работа. :))

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin
преди 19 минути, rufo написа:

Нали постнах линк към вносителя. Там имаше информация.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
преди 19 минути, rufo написа:

Дават го 5-6 гр. на 10 литра вода. Количеството на разтвора се преценява според насажденията. А предполагам се пръска периодично за новият цъфтеж. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys
преди 35 минути, rufo написа:

Ако си при доматите всеки ден, разклащай или почуквай растенията. Това е напълно достатъчно за опрашване. Но сега вече влизат пчелички. Вчера видях една в оранжерията, а сутринта дори вкъщи беше влязла, та трябваше да я хвана с една кърпа и я изведох навън. Щом литна, значи не съм я стиснала силно за гушката. :)

• Харесвам 1
  • Ха-ха 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
rufo
преди 13 минути, alys написа:

Ако си при доматите всеки ден, разклащай или почуквай растенията. Това е напълно достатъчно за опрашване. Но сега вече влизат пчелички. Вчера видях една в оранжерията, а сутринта дори вкъщи беше влязла, та трябваше да я хвана с една кърпа и я изведох навън. Щом литна, значи не съм я стиснала силно за гушката. :)

Там е работата, че ходя там само събота и неделя- за това че чудя как да стане опрашването ? Имам 2 капандури с газови амотрисьори които отварят при 17градуса температура, но тези дни мисля да им сложа мрежа/комарник  за да огранича достъпа на белокрилката, и от там разбира се няма да могат да влизат и пчели.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov

Имай в предвид, че прекаляването с доматин води до образуването на кухи плодове. Иначе вместо вибратор една виброплоча и си ти :)

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост

Бомбус? Продават се. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост

Да, вчера отхвърлих още една важна за мен работа- насадих и доматите отвън под навеса. 

Конструкцията от миналата година е преправена, защото по време  на експлоатация след дъждовете показа известен дефект. При тази няма участие на дърво, а е само от метал. Очакваме малко по безветрено време за да я загънем с найлон.

Миналата година останах много доволна от доматите под навеса, така че това укритие го препоръчвам на всеки който иска да си отглежда домати.

Новото при засаждането на доматите при мен сега беше поставянето на шепа накълцана завяхнала коприва и шепа дървесна пепел във  всяка изкопана  дупка. В тези два елемента  аз виждам азот плюс калий, но до колко това ще е достатъчно и какво ще трябва  още да добавям с времето ще разучавам в последствие. Мисля че ще добавя фосфор чрез шербетуване с птичи шербет, но до тогава има още време.

От 13-ти април при нас нощните температури варират от 4 до 8 градуса, затова си и позволих да засадя и по-късно насятите домати.

За през ноща  ги загъвам  с агривело, а денем са под  открито слънце.

a810a3cea421.jpg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ехааа, наредени като войници, и вие се готвите за пазар явно, че и парника тъпкан, бравос! Вътре 100, вънка 100, бая домат! А тази открита оранжерия/навес, до къде я завивате с найлон?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост

Сега остана да подадеш и сигнал на данъчните....

Няма пазар, няма дявол...

Отглеждам си зеленчук за любимите хора и на лято ще ги снимам.

В малкото ни имение, се събираме с двете дечица на синът ми и сестричката ми овдовяла от преди 10 години и прекарваме един месец щастливо както обичам да казвам "нашето лято". През това време аз домакинствам, готвя, децата играят на воля а апартаментската ми сестра се радва на слънце и така вече няколко поредни лета.

Единственото мъжко присъствие на моят съпруг и на почит!

Правим консерви за трите къщи, лютеници, хапваме богати салати и създаваме спомен за една отминала добра година. Искам и тази да бъде такава и да сме всички в пълен състав!!!♥️♥️♥️♥️

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov

Христос Воскресе! :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Воистина воскресе!

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
Темата е заключена. Нямаш право да коментираш в нея.

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване