Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Kalam Mekhar

Смокиня - въпроси и проблеми

Recommended Posts

Kalam Mekhar
преди 8 часа, Котарак без чизми написа:

Моля за идентификация на смокинята от снимките. Единични плодове на по-огретите места вече имат сладост и изглеждат така:

Може би някоя от разновидностите на М10. Почти същите ядох преди няколко дни. Бреба-та се различава по форма и размер от основната реколта, а и листата са стандартни за прекалено много сортове за да се дават някакви категорични заключения.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Да питам нещо... Имам три смокини в контейнери, големи туби от вода. Постоянното им място за засаждане ще е готово тая есен. Есента ли да ги засадим или пролетта е по-добре?Ако е есента ще трябва да ги покривам с нещо, това е ясно. Но се чудя от гледна точка на вкореняване кога е по-добре.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми
преди 2 часа, Kalam Mekhar написа:

Може би някоя от разновидностите на М10. Почти същите ядох преди няколко дни. Бреба-та се различава по форма и размер от основната реколта, а и листата са стандартни за прекалено много сортове за да се дават някакви категорични заключения.

Благодаря - и за разяснението, и за новия термин, който ако не беше споменал, щях да продължа да си мисля, че просто някои плодове са на по-слънчеви места.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 3 часа, Котарак без чизми написа:

Благодаря - и за разяснението, и за новия термин, който ако не беше споменал, щях да продължа да си мисля, че просто някои плодове са на по-слънчеви места.

Първата реколта се нарича Бреба. Това е Бреба на M10.

https://i.postimg.cc/LXZzdgQb/M10-breba-1.jpg

Втората реколта е основна. Плодовете са върху нов прираст. Плод от основна реколта на M10.

https://i.postimg.cc/MT7HCPMJ/10-fruit.jpg

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 3 часа, Venetka написа:

Да питам нещо... Имам три смокини в контейнери, големи туби от вода. Постоянното им място за засаждане ще е готово тая есен. Есента ли да ги засадим или пролетта е по-добре?Ако е есента ще трябва да ги покривам с нещо, това е ясно. Но се чудя от гледна точка на вкореняване кога е по-добре.

Смокинята е по- добре да се сади пролетта. Ще има малко стрес, но е по- добре от това да рискувате да изгубите цялата надземна част.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Благодаря @Kalam Mekhar

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 42 минути, Venetka написа:

Благодаря @Kalam Mekhar

Ето тази Kadota, която засадих през Май, вече е завързала плод, като близо месец изобщо нямаше растеж, докато се адаптира.

https://i.postimg.cc/vHCTzD2y/kadota-config.jpg

Ако я форсирам с повече поливане, вероятно плодовете ще успеят и да узреят, но, предпочитам да забавя малко развитието тази година и дървесината да стане по- плътна. Имам ги голямо дърво от същият сорт и не разчитам на този мъник.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, Kalam Mekhar написа:

Ето тази Kadota, която засадих през Май, вече е завързала плод, като близо месец изобщо нямаше растеж, докато се адаптира.

https://i.postimg.cc/vHCTzD2y/kadota-config.jpg

Ако я форсирам с повече поливане, вероятно плодовете ще успеят и да узреят, но, предпочитам да забавя малко развитието тази година и дървесината да стане по- плътна. Имам ги голямо дърво от същият сорт и не разчитам на този мъник.

Какво стана с растенията след злополучното пръскане с нафта?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, Славянски написа:

Какво стана с растенията след злополучното пръскане с нафта?

Засега, само едно е с много големи щети. Napolitana Negra. Половината листа са заминали и дори зелените части на клоните са станали кафяви и не знам, дали няма и те да изсъхнат. Пръсках го първо и е обрало концентрата от помпата. Останалите на пръв поглед са с минимални щети, но не съм много спокоен. По няколко листа на дърво са изсъхнали частично, но пък останалите са с някакъв безжизнен цвят. Плодовете върху които е попаднала нафта също са взели да покафеняват, като ръждиви. Само плевелът Чикаго Харди, заради която съсипах останалите си просперира. И неговите листа са без жизненост, пълна е отново с гадини, но смокините ѝ надминаха по размер тези на Кадота. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

И тази година някой ще получи хубав подарък. Тази Ronde de Bordeaux се хвана тази пролет от изрезка от резник с два възела и дължина около три сантиметра. Жал ми беше да я хвърлям и я забодох в саксия от вече изсъхнало цвете. Сега гони 40 см. височина. Преди няколко дни и сложих шепа оборски тор, че почвата в саксията е доста изтощена. Имам достатъчно дървета RdB, но засега ми е приятно да си я гледам на терасата. 

RdB-2020.jpg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал
преди 2 часа, Kalam Mekhar написа:

И тази година някой ще получи хубав подарък. Тази Ronde de Bordeaux се хвана тази пролет от изрезка от резник с два възела и дължина около три сантиметра. Жал ми беше да я хвърлям и я забодох в саксия от вече изсъхнало цвете. Сега гони 40 см. височина. Преди няколко дни и сложих шепа оборски тор, че почвата в саксията е доста изтощена. Имам достатъчно дървета RdB, но засега ми е приятно да си я гледам на терасата. 

RdB-2020.jpg

Да поръчам стриптизьорки, мажоретки.... Ако друг е човекът, който ти е на сърце- не се притеснявай... И без това това ще е зима, която я устискат- я не.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 10 часа, Александър Ал написа:

И без това това ще е зима, която я устискат- я не.

Една позната се оплака, че нищо не е прихванала от резниците, които и дадох. Предполагам, че на нея ще я дам. Нищо им няма на терасата през зимата. Тя е с PVC дограма.  Имах и предишната година.За мен ще си оставя в саксия само 3 сорта за които нямам място в земята. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

:tounge_wink:Aaaaaa нас само ни възбуждаш, а познатата ще се възползва... Е добре.. Дано поне да отработи няккъв жест за благодарност.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 13 минути, Александър Ал написа:

:tounge_wink:Aaaaaa нас само ни възбуждаш, а познатата ще се възползва... Е добре.. Дано поне да отработи няккъв жест за благодарност.

Който иска ще му нарежа и изпратя резници в края на есента. Миналата зима дадох на доста хора. Увити в найлонов плик в мазето изкарват до Юли. Преди около седмица намерих в един незатворен плик в мазето две изсъхнали клончета от Виолетова от Солие и ги забучих в саксии. И двете са се активирали. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Чикаго Харди срещу Кадотa (внесена от Италия, като Dottato). 

Ще е интересно състезание, между два толкова различни сорта. Стартът беше на 13.06.2020г.,  с плод, колкото оризово зърно. Вървят почти в синхрон по развитие и количество плодове. Засега, нито Мичуринска 10, нито RdB се доближават до тях по размер и количество, въпреки, че вероятно все пак ще поведат в някакъв момент, заради по- ранния си срок на узряване. 

Ch H https://i.postimg.cc/8zpHGt7G/Ch-H-fruits.jpg

Kadota : https://i.postimg.cc/SKw1mc0G/Kadota-fruits.jpg

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Смокините - отличници при мен. Първите плодове от смокинови фиданки в КАРАВАНА ВИЛИДЖ-БАНОВО.

варна.jpg

пенков.jpg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

@Александър Ал : На втората, толкова ясно и личи, че е Брънсуик, че няма накъде повече. Първата е малко под въпрос.

Първата смокиня кога е засадена и на каква възраст е била преди засаждането ?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал
преди 4 часа, Kalam Mekhar написа:

@Александър Ал : На втората, толкова ясно и личи, че е Брънсуик, че няма накъде повече. Първата е малко под въпрос.

Първата смокиня кога е засадена и на каква възраст е била преди засаждането ?

На първата 2019 И беше първото лято на открито. Значи съм я вкоренил 2018г. Есента на 2019 без да искам и счупих надземната част до корена. Това което се вижда изникна тази пролет. Засилих го с торове и поливки. Вече е висока метър и има доста големи листа. Странно е, че расте по-едра от резниците, с които са били вкоренявани заедно и не са прекършени.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 39 минути, Александър Ал написа:

На първата 2019 И беше първото лято на открито. Значи съм я вкоренил 2018г. Есента на 2019 без да искам и счупих надземната част до корена. Това което се вижда изникна тази пролет. Засилих го с торове и поливки. Вече е висока метър и има доста големи листа. Странно е, че расте по-едра от резниците, с които са били вкоренявани заедно и не са прекършени.

Нормална възраст за плододаване. Пр мен, тези, които са вкоренени и засадени през 2019 са отрупани с плод.

1. Май 2019 https://i.postimg.cc/mgQ32Pjw/SS852875.jpg

2. Миналата седмица https://i.postimg.cc/8zpHGt7G/Ch-H-fruits.jpg

Брънсуик влиза по- бавно в плододаване и не знам, някой да е получил узрял плод, преди да дървото да навърши две години.

Нищо странно няма в по- бързия растеж на пречупеното растение. Променяш съотношението корен-стъбло и пъпката, която стартира се изстрелва много бързо. Така се прави и с лозите за асма. Пролетта на първата им година (годината следваща тази на засаждането) се реже до приземна пъпка и отново се пуска стъбло. То расте по- бързо и е по- здраво и устойчиво на студ.

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Малка Браун Търки, разновидност Черна Генуа (доста хора я смятат за Виолетов Дофин), която беше почти умряла в офиса, но в двора започна да се съвзема. Каквито и глупости да се пишат за този сорт, той не е за подценяване. Здрав и плодовит в двете реколти. Най- вкусната бреба досега съм ял от майчиното растение от което съм взел този мъник. Неугледна на визия Бреба (отвътре е бяла с малко лилаво), но много вкусна.  

BT1.jpg

BT2.jpg

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
Темата е заключена. Нямаш право да коментираш в нея.

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване