Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Kalam Mekhar

Смокиня - въпроси и проблеми

Recommended Posts

Kalam Mekhar
преди 28 минути, Mincho Georgiev написа:

За студоустойчивата става въпрос, виж новите сортове в екз плантс

Сега я погледнах. Това е Дофин-а на Boud. https://frenchfigfarm.com/fig-trees/dauphine

Интересното е, че същите синоними се ползват и при горният (виолетов) Дофин, който сега е прекръстен на Violet De Argenteuil.

Gray Of Tarascon = Grise (сиво) de Terascon

Имам подозрение, че тъмните смокини от долната снимка са на Виолетова от Солие.

По- добре се свържи с Гошев и го питай, каква е разликата. Той доста време поддържаше обяви на Кадота и Dottato, които са един и същи сорт. Trojano, която му внасят, също изглежда, като Dottato, въпреки, че по плодове и листа има голяма разлика между двата сорта.

Студоустойчивостта, която му дават е -15, но в действителност, повечето сортове смокини, стандартно издържат до -18, ако са развити дървета и няма силен вятър, който да свали реалните температури.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

@Mincho Georgiev : Попитах те нещо за Celeste.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро
преди 15 минути, Kalam Mekhar написа:

@Mincho Georgiev : Попитах те нещо за Celeste.

От Гошев.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 минута, Mincho Georgiev написа:

От Гошев.

Гошев не е имал Celeste от доста време, което означава, че е купена преди повече от година. Може би дори две година. Има ли вече плод това дръвче и можеш ли да ми покажеш снимка на листата?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

Обърках се, от Фантазия. Няма плодове, ще я снимам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 6 часа, Mincho Georgiev написа:

Обърках се, от Фантазия. Няма плодове, ще я снимам.

Селест е с много характерни и заострени листа с изразен централен дял. Лесно се познава.

Написаното тук е пълна лъжа и измислица. https://www.razsadnikat.com/овощен-декоративен-разсадник/екзотични-плодове/смокиня-4/

Плодът от снимката е Чикаго Харди, свалена от интернет.

Celeste е светло кафява, подобно на Брънсуик, средният размер на плодовете е 14 грама (дребна), устойчива на влага, но изключително неустойчива на суша. При засушаване отхвърля реколтата. Има и рядко срещан тъмен вариант - синя Селесте, която също е толкова дребна. Узрява късно за толкова дребен сорт - около 20 Август (заедно с Брънсуик). Не дава Бреба реколта. Ако има някой плод, това и изключение.

В описанието няма една дума вярна. Изглежда, като копирано от обърканите описания и снимки от сайта на Панков. Там са свалени от Интернет снимки, които нямат нищо общо с името на сорта.

П.П.: Всички снимки са свалени от Интернет. Даже Брънсуик, която расте навсякъде не са знаели как изглежда и са и прикачили снимка на Браун Търки с която нямат никаква прилика.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Violet De Argenteuil - да, точно тази имах предвид, като писах, че повечето смокини се хващат като бурени, а тази 4 пъти по 2-3 резника я мъчих и едва тази година успях да я захвана. Голямо гевезе. :D Пожелавам си като порасне и поукрепне, да е по-устойчива! Чела съм хубави отзиви за нея.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 минута, Антоанета написа:

Violet De Argenteuil - да, точно тази имах предвид, като писах, че повечето смокини се хващат като бурени, а тази 4 пъти по 2-3 резника я мъчих и едва тази година успях да я захвана. Голямо гевезе. :D Пожелавам си като порасне и поукрепне, да е по-устойчива! Чела съм хубави отзиви за нея.

Виолетовия Дофин си е промишлен сорт. Силно плодовит. Не е излишно да я имаш.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
На 1.07.2020 г. at 13:25, Kalam Mekhar написа:

Имам Наполитана Негра. Ако ми покажеш оформено листо след един месец, мога да ти кажа, дали е такава.

Това оформено листо ли е? Може ли вече по-точно да се определи сортът? 

20200819_123508.jpg

20200819_123549.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 30 минути, Ру® написа:

Това оформено листо ли е? Може ли вече по-точно да се определи сорта? 

20200819_123508.jpg

20200819_123549.jpg

Според мен е Наполитана Негра. Поливаш я здраво, може би я държиш на сянка  и листата не могат да изкарат добре шарките, но според мен е такава. Все още не съм 100% сигурен. Моята е изкарвала и такива листа, но, ъглите са малко по- заострени.

П.П.: Но пък отдолу виждам листа, като на Чикаго Харди и пак с вкарах в размисли.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

@Kalam Mekhar

Ето тук са засадени през около метър отляво надясно Дофин Виолет, Вердино, Жълтастудоустойчива. Според теб има ли място за четвърта или ще им стане тясно? Дължината на стената е около 3м. На втората снимка листо от това, което са ми продали за Селесте.

IMG_20200819_150710.jpg

IMG_20200819_150722.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 22 минути, Mincho Georgiev написа:

@Kalam Mekhar

Ето тук са засадени през около метър отляво надясно Дофин Виолет, Вердино, Жълтастудоустойчива. Според теб има ли място за четвърта или ще им стане тясно? Дължината на стената е около 3м. На втората снимка листо от това, което са ми продали за Селесте.

IMG_20200819_150710.jpg

IMG_20200819_150722.jpg

Най малката дистанция, която аз оставям между дърветата е 3,5 м. и то за смокини, които се подрязват силно. Шест дървета са ми така. Останалите са на 4 метра едно от друго.

Относно Celeste - подготви се предварително да е Мичуринска 10. Celeste има доста характерен среден дял. Уголемен и с отсечени ръбове.

029.JPG

 

  • Объркан 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

Ето ги моите, гледайки белезите, които ме накара да снимам май са от един сорт, с изключение на големината на плода си приличат по цвят плодовете.. листата също.. и при трите дървета открих асиметрия в листото..

1. Е на северозападната страна на къщата на комшията.. стената върви по посока 130-135 градуса ЮИ.. Но е на завет зад "гаражната" врата.. измръзна преди 10на години в един голям студ -28 -30 беше най-студения ден, но не изцяло.. после пусна много издънки и буен растеж.. но я рязах яко преди две години, че 3-4 клона взеха да надигат стряхата..

large.IMG_20200820_182539.jpg.7b18f600d623c2607b0e615ac562760d.jpg

large.IMG_20200820_182543.jpg.2c4f6c2cd4f3c2cb52c79799be817b21.jpg

large.IMG_20200820_182549.jpg.a9b9f4bf3a6077015a310d774169f88e.jpg

large.IMG_20200820_182608.jpg.9cb674b1f740eca6db795727a0fc5fec.jpg

large.IMG_20200820_182658.jpg.300cdff7621c22bb4122f8b0a73e4536.jpg

large.IMG_20200820_182715.jpg.e60b6425289b4bdf3274f76e9775aa1c.jpg

 

2. Е с най-едър плод, но пак е на завет и гледа почти чисто на юг.. и стрехата на работилницата я полива при всеки дъжд.. тази нямам спомен дали измръзна или аз я рязах в дъно, че нещо ми "пречеше" по едно време..

large.IMG_20200820_182819.jpg.921dedc6c61e66d3b948ca107697e0f1.jpg

large.IMG_20200820_182835.jpg.c9521f2c6a53bf1b557a8fff5c12f697.jpg

large.IMG_20200820_182846.jpg.e456bb80d4f253ee296c77ca9b30087f.jpg

large.IMG_20200820_182939.jpg.9151aee7f5a7d4bd2d4a6942af072027.jpg

 

3. Имаше поне 7 основни клона от земята.. почти нищо не успяваше да изхранва.. щото и тя измръзна него зима.. вади издънки с мощен разтеж всяка пролет.. оставих 3 основни, разклоних ги сега се пука..

large.IMG_20200820_183042.jpg.daa08015b3758d99690258f64bad5488.jpg

large.IMG_20200820_183056.jpg.4be53fd7603a75de4f39f05cf7f53df3.jpg

large.IMG_20200820_183101.jpg.1c8ef4bc3328ebb487a8d40d3e578f0d.jpg

large.IMG_20200820_183114.jpg.b5ca76b00b5ca815ad2f421fda11b525.jpg

large.IMG_20200820_183154.jpg.f5291195ed0daf4eddd4d305fbdb8d95.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev

@Варела, описанието е добро, няма ги снимките.

  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела
преди 9 минути, Mihail Mateev написа:

@Варела, описанието е добро, няма ги снимките.

Тва беше тактиката.. да попрочетете първо "условието".. B)

  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev
Just now, Варела написа:

Тва беше тактиката.. да попрочетете първо "условието".. B)

Ти сложи фотожурналистите в малкия си джоб с толкова много и хубави снимки! :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

@Варела : Според мен е Мичуринска 10.  Още повече, че са узрели доста плодове, а само още 2 сорта са толкова ранни. Но и двата се различават доста от M10. В Северозападна България, почти няма други сортове с узрели плодове, а на юг от Стара планина, късните сортове сега стартират и са узрели единични плодове.

П.П.: Има доста щамове (мутации) на М10 с доста големи разлики между тях. Растенията се променят и при вегетативно размножаване от различните фактори на околната среда. Минерали в почвата, вода, температура, вятър, слънчева радиация, вируси и т.н. За да има еволюция, не е задължително да има полово размножаване. Обмяната на генетичен материал само я ускорява. Според мен, американците са прави, като включват десетките щамове на Чикаго Харди в семейство Етна. Може и да е било внесено в САЩ само едно дърво от Сицилия, но в момента щамовете доста се различават помежду си, както е при нашата М10. При нас, нещата са по- сложни, защото не се знае изобщо кой сорт Серафимова е нарекла Мичуринска 10. Възможно е да има десетки ранни местни сортове, сложени под общият знаменател М10. Аз имам два със значителни разлики помежду им. И двата зреят рано, но едната е с бърз растеж и по- издължени плодове, а другата е с по- бавен растеж и по- закръглени плодове. Намирал съм и други щамове, но, нямам за цел да си правя колекция от близки сортове или щамове на един сорт.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

Дофин Виолет и Ронд де Бордо. Втората ще преместя в по-голяма саксия и засадя напролет, защото има доста млада дървесина, която може да измръзне зимата навън.

IMG_20200821_115931.jpg

IMG_20200821_120003.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

При баща ми в плевенско берат смокини от доста време. Да разбирам, че сортът е ранен? Ще ми донесат плодове и ще снимам. Може би е мичуринска. Аз завъдих три растения от клонки.

Иначе мичуринската ми май няма да плододава това лято за пръв път. Засега плодове няма. Холандската също.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 34 минути, Славянски написа:

При баща ми в плевенско берат смокини от доста време. Да разбирам, че сортът е ранен? Ще ми донесат плодове и ще снимам. Може би е мичуринска. Аз завъдих три растения от клонки.

Иначе мичуринската ми май няма да плододава това лято за пръв път. Засега плодове няма. Холандската също.

Познати са само три сорта (М10, RdB и Pastiliere)  в света, който дават узрели плодове преди и около първи Август. И един хибрид - подобрена Celeste (IC). При тези сортове, плодът узрява за около 60 дни от появата си.  Останалите са по- късни. В последните няколко години набира популярност един четвърти ранен сорт, наречен Ирански бонбон или Raasti, но той все още е рядко срещан.

Обикновено Мичуринска 10 формира плод на първата година от засаждането, но не успяват да узреят. Само кореновите издънки започват да плододават по- късно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване