Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Kalam Mekhar

Смокиня - въпроси и проблеми

Recommended Posts

Kalam Mekhar
преди 1 час, Любо Д написа:

@Kalam Mekhar, търся следните сортове:

Ronde de Bordeaux

Madeleine Des Deux Saisons

Noire de Caromb

Sultane

Pastillère

Можеш ли да ми пордадеш резници или растения от тях?

От тези в списъка, мoга да ти подаря резници само от Ronde de Bordeaux.

Pastiliere защо ти е ? Тя има само едно предимство - ранно узряване и един куп недостатъци. М10 е нива над нея.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

'Pastiliere' е = 'Rouge de Bordeaux’, не ли? Имам вкоренени резници за подаряване, но кога може да стане, е съвсем отделен въпрос. Аз и резниците сме извън БГ, а пътуванията за Коледа са леко неясни.
Сортът (както назад в темата споменах), имам по погрешка вместо 'Rounde de Bordeaux’. Ще си го отглеждам за разнообразие - имам място, но знам, че не е предпочитан сорт. Аз още нямам достатъчна база за сравнение.
Също Sultane и Ronde de Bordeaux - ако не намериш до догодина по някое време, мога да пратя при подсещане. :)
Noire de Caromb май има в палмите, но не намирам да е с нещо специален.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 3 часа, Антоанета написа:

'Pastiliere' е = 'Rouge de Bordeaux’, не ли?
Също Sultane и Ronde de Bordeaux - ако не намериш до догодина по някое време, мога да пратя при подсещане. :)
Noire de Caromb май има в палмите, но не намирам да е с нещо специален.

Да. Пастилие и Руж дьо Бордо са синоними. Сортът вероятно е внесен от португалците в Япония и векове там не е имало друг сорт заради изолацията. Ранен сорт с воднисти плодове, развалящи се лесно при влага и капещи при суша. Имат ниска захарност и не могат да се сушат при естествени условия. Но си е един от четирите известни до момента супер ранни сортове, ако се брои и хибрида подобрена Celeste (IC).

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Разбрах, че били относително студоустойчиви и нямали нужда от бластофага. Общо взето се чудя, какви смокини да опитам да моря на 650м в предбалкана.

Някакви препоръки? Вече имам Али Паша и Маркопуло, както и няколко вкоренени незнайни сорта.

Накрая май ще взема резници от селската смокиня, която не е кой знае какво, но вирее там.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Всъщност питах за Ronde de Bordeaux, не Rouge de Bordeaux. :)

Има я в палми и екзотик, обмислям да я тествам. Мнения?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 38 минути, Любо Д написа:

Разбрах, че били относително студоустойчиви и нямали нужда от бластофага. Общо взето се чудя, какви смокини да опитам да моря на 650м в предбалкана.

Някакви препоръки? Вече имам Али Паша и Маркопуло, както и няколко вкоренени незнайни сорта.

Накрая май ще взема резници от селската смокиня, която не е кой знае какво, но вирее там.

Няма нужда от бластофага. И, наистина издържа на студ, заради бавният си растеж. За селска смокиня, по моя край имат Мичуринска 10 (Али Паша по някои краища на страната).

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 9 минути, Любо Д написа:

Всъщност питах за Ronde de Bordeaux, не Rouge de Bordeaux. :)

Има я в палми и екзотик, обмислям да я тествам. Мнения?

Мнение имам. Баба ми е бала агроном и я имаме от края на петдесетте години или началото на шестдесетте. Ако имаш възможност да поливаш - добра е. Ранна, вкусна, става за сушене, разделя се колкото М10. Не издържа на суша, което е характерно за сортовете от Бордо. С поливане, всичко е наред. За студоустойчивост - малко по- слаба от М10, заради по- бързия растеж. Може да издържа наравно с нея, ако я засушиш, но тогава плодовете ще бъдат дребни и малко на брой. 

myfig-fruit5.jpg

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро
преди 8 минути, Любо Д написа:

Всъщност питах за Ronde de Bordeaux, не Rouge de Bordeaux. :)

Има я в палми и екзотик, обмислям да я тествам. Мнения?

Аз си купих от палмите, но е малка и ще зимува вътре в саксия и напролет ще я садя. Резници - пролет '22

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
преди 13 часа, Любо Д написа:

Всъщност питах за Ronde de Bordeaux, не Rouge de Bordeaux. :)

Има я в палми и екзотик, обмислям да я тествам. Мнения?

Без да имам значим опит, но имам наблюдения - при твоите условия, какъвто и сорт да опиташ, първо трябва да е на място, което е добре защитено - на завет, по възможност теченията да са минимални, без да се ограничава слънцето, разбира се (т.е. южно изложение). И второ - колкото и да е студоустойчив даден сорт, той е такъв след като се установи стабилно растението - т.е. няколко години поне (4-5) трябва да се взимат предпазни мерки през зимата. Бих го оформил като храст с 4-5 стъбла от земята, или с много ниско - до 30см стъбло. После ще си покаже.

Аз бих потърсил в твоя случай - Chicago Hardy, Yellow Hardy, Brown Turkey, Dauphine.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
преди 13 часа, min-4o написа:

Аз си купих от палмите, но е малка и ще зимува вътре в саксия и напролет ще я садя. Резници - пролет '22

Аз също имам тазгодишна Кръгла. Догодина напролет ще е в земята. Но от сега ме впечатли колко напористо такова младо растение дава плод и не отхвърля нито една смокиня! От едно нищо и никакво клонче досега съм скъсал 10 чудесни смокини.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз тая година от моите четири млади смокини - нищо. Едната мичуринска имаше едно плодче, което беше паднало. Догодина се надявам на неизмръзване и първа реколта от М10, Жълта студоустойчива, и една още неизвестна. Имам и от баща ми три резника, но подозирам, че е пак М10, защото зрееше още от ранния август. Имам снимки на плодовете и ще трябва да ги пусна.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

@Славянски : M10 е някакво събирателно понятие за дребна и ранна смокиня. Никой не знае, кое е дървото, което Серафимова е кръстила М10. Засадил съм 4 дръвчета от този тип, които са показвали различни характеристики и от тях два категорично са различни сортове. Едната си е точно по описанието и рисунките в книгата на Серафимова с капкообразна, но по- закръглена форма, бавен растеж и кехлибарена до розова отвътре. Другата е по- издължена форма и с шийка. Отвътре е розова в началото на сезона и наситено червена от края на Август. Има видимо по- бърз растеж и предполагам, че ще мръзне повече. Вкусовите профили също са различни. Класическата М10 е смокиня + карамел, другата е преобладаващи плодови нотки. Не се знае, колко още местни сортове с ранно узряване и дребни плодове са сложени под този общ шаблон М10.

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета
На 20.10.2020 г. at 19:40, Любо Д написа:

... Общо взето се чудя, какви смокини да опитам да моря на 650м в предбалкана.

...

На 570 мнв. в Тъжа, ядох най-сладката медена смокиня, която съм опитвала някога. За сортът смятаха, че е Brown Turkey, но не бяха сигурни. Засадена е между стената на къщата и оградата (каменни) и беше висока към 4 м. Съжалявам, че не си взех резник.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Любо, обмисли разположение и  микроклимат. Наистина си по-високо от мен в Балкана :) Може да инвестираш в ябълки и круши и да правиш бартер за смокини. Но мичуринската що да не вирее? А и за смокини трябва да си там ежедневно да береш, или бъркам? Като черницата. Насади си райски ябълки. Ако ги харесваш де.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Сложих го в тема "Ликьори", но ще го постна и тук.

преди 3 минути, Антоанета написа:

Смокинови листа
Стара рецепта ликьор на холандците от Южна Африка
Историята разказва, че холандските окупатори са церили всякакви местни африкански болести с този ликьор.

2 л. джин
2 л. дестилирана или преварена вода
1,5 кг. захар
40 млади смокинови листа

Листата изплакнати и подсушени разделяме на 3 части. 2/3 заливаме с джина и оставяме на тъмно и хладно (не намерих колко дълго, но подозирам, че е също 14 дни). След прецеждане, се разрежда с 1 л. от водата. Вторият литър вода се възвира, добавя се захарта и като се избистри, се оставя да изстине. Останала 1/3 листа счукваме, добавяме към изстиналия сироп и държим за 14 дни на тъмно и хладно. Прецеждаме и смесваме с джина. Наливаме в чисто стъкло и съхраняваме добре затворено също на тъмно и хладно.
Явно идеята им да извличат поотделно, защото водния и спиртния извлек извличат различни вещества.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Всичките плодчета окапаха. Само на две смокинки на връхчето остана по една- колкото малък орех.. Даже руменина има вече... обаче днес пипам- твърди са като дървени.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 17 минути, Александър Ал написа:

Всичките плодчета окапаха. Само на две смокинки на връхчето остана по една- колкото малък орех.. Даже руменина има вече... обаче днес пипам- твърди са като дървени.

Отпиши ги. И черни да станат, добър вкус няма да придобият. В Събота ядох плодове с приемливо качество след 2-3 дни слана. Но, не е била много сериозна, защото има само частични поражения. Последните седмици ям основно от Чикаго Харди и Кадота, защото се оказаха по издръжливи на дъждовете. Плодовете на Кадота се промениха доста. Издребняха и станаха с по- дебела кожа. Но пък са здрави и си запазиха вкуса до голяма степен, въпреки дъжда и студа. Червеи или разваляне при този сорт не съм виждал.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

@Kalam Mekhar имаш ли някакъв опит със сортовете Ice Crystal и Noire de Caromb? Предлагат ги французите.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 3 часа, Славянски написа:

@Kalam Mekhar имаш ли някакъв опит със сортовете Ice Crystal и Noire de Caromb? Предлагат ги французите.

Леденият кристал не е Фикус Карика. Мисля, че той е хибрид с Фикус Палмата. Отглежда се само заради атрактивните листа. Плодовете нямат почти никакво кулинарно значение, освен това изисква задължително опрашване от Бластофага.

Ноар дьо Каромб е от семейство Мисия. Узрява около 20 Август с всички други от това семейство. Добре е да имаш една смокиня от този сорт, но е много близка до Черна Мисия, Ноар дьo Белон (Sultane) и Napolitana Negra. Мисля, че и Турка е от същото семейство. В смисъл, ако имаш някой от останалите сортове и се справя добре в твоя регион, няма смисъл да се харчиш за родствен сорт с почти идентични характеристики.

Много е важно, какви растения предлагат. Ако са от тъканна култура им тегли една майна на френски и не се занимавай с тях.

П.П.: Леденият кристал няма значение, как е прихванат. Имах предвид плододаващите растения.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Сподели повече за проблемите с тъканната култура и как би предпочел ти да бъде размножена една черница за продан?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
Темата е заключена. Нямаш право да коментираш в нея.

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване