Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Kalam Mekhar

Смокиня - въпроси и проблеми

Recommended Posts

Kalam Mekhar

И Броджото Неро/Виолетова от Солие я отписвам от устойчивите на разделяне. След обяд минах до съседското дърво и видях, че 2-3 от последните няколко останали плодове са се разцепили, все едно, че са ударени с мачете в средата - от окото до дръжката. 

Изглежда, че докато някой не внесе в България един сорт, познат в САЩ, като Hunt, Kadota и Чикаго Харди няма да си намерят другарче в тази класация. 

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Моля да ми кажете  как да се боря с подобно бедствие на смокинята.В плодовете  се появяват дупчици, а вътре някакви червейчета.Моите не искат даже да вкусват от такива смокини.аз също. Пръскахме с бордолезов, но явно нещо, което не се страхува то него, а с инсексициди не искам..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 7 часа, алина написа:

Моля да ми кажете  как да се боря с подобно бедствие на смокинята.В плодовете  се появяват дупчици, а вътре някакви червейчета.Моите не искат даже да вкусват от такива смокини.аз също. Пръскахме с бордолезов, но явно нещо, което не се страхува то него, а с инсексициди не искам..

Не знам, за какви точно червейчета става въпрос. Ако е смокинова муха ще ги атакува още зелени. В зрелите смокини се въдят и някакви мушици, като дроздофилите. Но, това е само във влажно време и при смокини с отворено око. Бордолезовият разтвор не е за насекоми. Има инсектициди с карантинен срок от три дни. 

Има сортове, като Кадота, които са напълно неподатливи на инвазия от насекоми по плодовете. Ако има нападение на листата ще трябва да ги напръскате. Няма как. 

Каквото и да решиш, винаги трябва да обираш и изхвърляш заразените плодове (в плик) за да не се разпространява популацията на гадовете. 

По този повод да пусна една снимка на Чикаго Харди (ако не е някаква Браун Търки) на която се вижда широкият слой месо (бяла част) който разделя кожата от пулпа. Това и затвореното око правят тази смокиня много издръжлива на влага. Досега не съм имал нито една развалена. Снимката е от днес. Набрах около два килограма от всякакви сортове.

Chicago-H-int1.jpg

 

Daily-harvest-10-11-2020.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Моята Чикаго Харди, изглежда ще се окаже този щам на Браун Търки. Приликата е на 100%, особено с тази текстура на желиран конфитюр.

http://figs4funforum.arghchive.com/post/if-you-give-brown-turkey-a-bad-name-check-this-7802531

Изобщо не съм разочарован. Даже съм много доволен.

Реалният цвят на пулпа е по- тъмно червен, но снимката я правих снощи със светкавица. Жълтата и ярка светлина е променила цветовете.

Ch-H-2.jpg

Chicago-H-1.jpg

SS853434.jpg

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
преди 35 минути, Kalam Mekhar написа:

Моята Чикаго Харди, изглежда ще се окаже този щам на Браун Търки. Приликата е на 100%, особено с тази текстура на желиран конфитюр.

 

Изглежда чудесно наистина. С тези вариации на Браун Търки, основно по вина на масовото почти безконтролно размножаване за продажба по всякакви магазини, не можем да виним смокините.

Ако можем да намерим и една "автентична" разновидност - California Brown Turkey, няма да е зле. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 3 часа, Jessy James написа:

Изглежда чудесно наистина. С тези вариации на Браун Търки, основно по вина на масовото почти безконтролно размножаване за продажба по всякакви магазини, не можем да виним смокините.

Ако можем да намерим и една "автентична" разновидност - California Brown Turkey, няма да е зле. 

Няма вариации. Има различни сортове. Просто на американците, кафявият цвят им прилича на цвета на перата на една много известна порода пуйки. Аз имам калифорнийска Браун Търки в саксия. Тя е тип Дофин и няма даже прилика с английската Браун Търки. Нито в листата, нито плодовете.  Има много вкусна и изобилна Бреба. Мога да ти искам клони от собственика на майчиното дърво през зимата. Това е снимка от лятото. Има бавен растеж и не е порасла много, но клончетата са узрели добре.

BT1.jpg

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

 

На 9.11.2020 г. at 14:40, Kalam Mekhar написа:

Има бавен растеж и не е порасла много, но клончетата са узрели добре.

 Хм странно, моята Brown Turkey (от немски разсадник, също в саксия все още) нараства доста буйно, разклони се във всички посоки. Нямам снимка, а листата окапаха и я орязах.

Между другото, плодът от снимките ти изглежда точно, като онази медена смокиня, която ядох в Тъжа на 560 м. надморска височина. ...и точно както описваш с "текстура на желиран конфитюр".

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 4 часа, Антоанета написа:

 

 Хм странно, моята Brown Turkey (от немски разсадник, също в саксия все още) нараства доста буйно, разклони се във всички посоки. Нямам снимка, а листата окапаха и я орязах.

Тази не е меден тип. Има ясно изразен плодов аромат. Kadota е меден тип.

КБТ/Черна Генуа няма никаква връзка с английската Браун Търки. Тя е най- близо до виолетов Дофин. В Япония я наричат Муцу Дофин.  Предполагам, че в САЩ кръщават така всяка смокиня с цвят, който прилича на пуйките от породата Червен/Кафяв Бърбън.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Простете, че се намесвам с такъв наивен въпрос, но не мога да не го задам!

Може ли да се направи някакво синтезирано описание от типа:

  • Едикъвси тип: сорт 1, сорт 2 (известен и като сорт 3, сорт 4, сорт 5), сорт 6, сорт 7
  • Някъвсидруг тип: сорт 8 (известен и като сорт 9 в Япония)ър
  • и тн

В момента имаме 16 страници тема, в която основната част от съдържанието е разхвърляни обяснения кой на какво как вика грешно или правилно. За човек, който сега попада тук (или дори за мен, който се опитвам да следя непрекъснато драмата със сортовете) е доста объркващо. 

Благодаря!

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
преди 49 минути, Боби Димитров написа:

Простете, че се намесвам с такъв наивен въпрос, но не мога да не го задам!

Може ли да се направи някакво синтезирано описание от типа:

  • Едикъвси тип: сорт 1, сорт 2 (известен и като сорт 3, сорт 4, сорт 5), сорт 6, сорт 7
  • Някъвсидруг тип: сорт 8 (известен и като сорт 9 в Япония)ър
  • и тн

В момента имаме 16 страници тема, в която основната част от съдържанието е разхвърляни обяснения кой на какво как вика грешно или правилно. За човек, който сега попада тук (или дори за мен, който се опитвам да следя непрекъснато драмата със сортовете) е доста объркващо. 

Благодаря!

Драмата със сортовете е глобална, не е при нас само. Просто местните наименования, където ги има, вземат превес в конкретна страна, а дори в този случай може да става въпрос за различни сортове. Примерно аз наскоро разбрах, че Броджото Неро (Италия) има два различни сорта. В Гърция е още по-голям хаос. Във Франция поне един и същ сорт може да има различни имена, спрямо това в коя област е познат, но там са проследими до голяма степен.

Има доста източници в опит да се систематизират, но определено не са изчерпателни. В България скорошни трудове в тази насока няма. Разбира се - не пречи да се опитаме да направим нещо по въпроса, но това е много сериозен труд и то от хора, които са навътре.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

В чуждоземските форуми положението е подобно - разхвърляно. Би било полезно да се синтезира инфо, но нямам опит за подобно начинание. 
За някои сортове е каша - чета, ориентирам се към даден сорт, открия посадя и тръпна. Те така се сдобих с над двайсе сорта и 5-6 световно неизвестни: Д ...предимно размяна на резници. Ще видя на кои ще им харесва в нашите условия (късни слани). Залагам надежди на Кадота, Кръгла от Бордо, Chicago Hardy, 1 незнайна от съседното село, но се надявам и други да се справят...

Основни неща - тип Смирна (Bursa Black, Sultane de Marabout...) изискват опрашване (мъжко растение на разстояние до около 200 метра), а осичката отговорна за това, е топлолюбива. Този тип има семки.
Сортовете от типа Common figs - партенокарпна (повечето сортове) не изискват опрашване. Семките почти не се усещат. Kalam Mekhar определя консистенцията на плода като "кремообразна и много приятна" (направо преглътнах). :) 
Големите температурни колебания, могат да причинят падане на плодовете.
Могат да се торят с доматена тор и като всички други обичат копривена. 

Смокини и черници да не се засаждат в близост! Те са от едно семейство и боледуват от едни и същи болести.
 
Когато се оформят плодовете, е добре да се полива - тогава, те стават големи, меки и узряват по-бързо.
Колкото по-наситен е цвета, толкова по-привлекателни са за птиците.
Вие сте!

 
 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
преди 14 минути, Антоанета написа:

Колкото по-наситен е цвета, толкова по-привлекателни са за птиците.

Колкото и странно да е, при мен поне това не изглежда да е така. Тъмните смокини биват нападани предимно от оси и други насекоми. Зелена смокиня, почти се слива с цвета на листата, се унищожава от косове. Предполагам, като извод, че се ориентират по други признаци освен цвета.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Точно тъмните плодове са по- привлекателни. Особено синьо-черните. При гроздето е същото.  Зелените започват ги нападат, откакто уцелят разпукан или наяден от оси плод и се научат, че отвътре има вкусотия. Но, при Кадота нещо не успяват да се научат.

Синтезирана на информация за над 1000 сорта си е мъка. Най- много да е някаква увертюра. Голяма част от френските смокини изобщо не са френски, а в Гърция във всяко село има Черни и Бели, но, различни от тези Черни и Бели в съседното село. В Италия имат по много имена за един сорт или едно и също име за 2-3 сорта. Кирил Донов вече е разбрал, че неговата Броджото Неро е друга Броджото Неро и е добавил "Норд" към името.

Даже нашенската М10 не знаем, кой сорт е описала Серафимова. Аз имам два напълно различни щама с огромна разлика помежду им. Мисля, че единият е този на Серафимова, но, вече написах, че никой не знае, кой дребен местен сорт е отглеждала тя.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Не мисля, че става дума за всички 1001 сорта под слънцето... Но дори само в тази тема се споменават 20+ имена и из 16 страници е разхвърляно кое на кое е синоним или братовчед или шуринайка. Ако за баш-спецовете @Jessy James и @Kalam Mekhar е сложно да изброят всички тия сортове заедно в едно общо мнение групирани по тип/синоним и тн, ще мина аз по всички страници и ще копирам всички сортове заедно в едно мнение и от там ще почне групирането.

Отделно от това, @Kalam Mekhar в много мнения е пускал инфо с характерни белези и дори снимка на даден лист, плод. Това не е трудно да се опише на едно общо място като система - дали ще е таблица, мнение тук, статия. Мога да помогна за това. Говорим за безценен ресурс от текстова и визуална информация, която 99% я няма на роден език и каквото и да се положи като основа гаранция ще е по-добро и точно от всичко налично. Пътят от хиляди мили започва с първата крачка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Ще опитам, когато имам време. Поне по вкусови профили и семейства. И, пак трябва да се измисли някаква категория по време на узряване, която ще дублира останалите две. И според нуждата от опрашване. И става пак мазало. По добре да има конкретни въпроси и конкретни отговори, който на момента има нужда от нещо.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
преди 9 минути, Боби Димитров написа:

Не мисля, че става дума за всички 1001 сорта под слънцето... Но дори само в тази тема се споменават 20+ имена и из 16 страници е разхвърляно кое на кое е синоним или братовчед или шуринайка. Ако за баш-спецовете @Jessy James и @Kalam Mekhar е сложно да изброят всички тия сортове заедно в едно общо мнение групирани по тип/синоним и тн, ще мина аз по всички страници и ще копирам всички сортове заедно в едно мнение и от там ще почне групирането.

Отделно от това, @Kalam Mekhar в много мнения е пускал инфо с характерни белези и дори снимка на даден лист, плод. Това не е трудно да се опише на едно общо място като система - дали ще е таблица, мнение тук, статия. Мога да помогна за това. Говорим за безценен ресурс от текстова и визуална информация, която 99% я няма на роден език и каквото и да се положи като основа гаранция ще е по-добро и точно от всичко налично. Пътят от хиляди мили започва с първата крачка.

Много съм далеч от спец, едва от тази година се интересувам от сортове. Прав си обаче, че е добре да се почне от нещо и да се обогатява.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Мога да направя една таблица в Докс, но ще ми трябват насоки за колони. Например: име, синоними, произход, кога зрее, семейство, вкус, семки, снимка лист, снимка плод и тн. И вътре по редове описани нещата. Ето така например:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1C8RYjrhlWk3iuoNX9smVSf5TOksN9w1Q7iFufDuI_YY/edit#gid=0

(в момента този документ е споделен с настройка anyone with link can edit, започне ли да се трупа ценно инфо вътре, ще е добре да бъде позволена редакцията само за избрани хора, за да не изтрие някой случаен всичко без/със да иска)

пп: Това е много базов пример за 5 мин. и може да бъде развит в различни посоки, като в процеса на работа се променя и нагажда според нуждите.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Ето така съм оформила моята таблица, но е направена за собствена информация и за всякакви растения. 
Като за форума би било по-добре: име, синоними, основни характеристики (където влизат партенокарпа или смирна и др.), период на плододаване и студоустойчивост (оказва се твърде относително), снимки на плод и на листо.
 

пример.png

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Това за Perreta не бих го публикувал. Няма такъв сорт. Тези продавачи измислят имена и ги лицензират. След това, продават под тези имена растения, закупени от други разсадници, като дори вземат снимките от техните каталози. За конкретния сорт бяха взели снимки на сорта LdA (Nordland в САЩ). Няма обаче гаранция че ще получиш него, а не Брънсуик. Sultane се напуква.

Който иска, нека направи таблица онлайн в друга тема, примерно "Сортове смокини" до която всеки да има достъп и да може да дописва. В тази обща тема ще се изгуби. Име, синоними, тип (смирна/сан педро/common), описание, време на узряване, връзка със снимка. Студоустойчивостта е хлъзгаво понятие и не знам, да се изведе ли в колона или да се включи в описанието.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Отговорна работа е туй нещо класификацията на смокините. Много трудоемко и липсват компетентни хора. За съжаление, нямам познания да Ви бъда полезен. Със моите 5-6 стръкчета на трета зима... само ще се облизвам като чета.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
Темата е заключена. Нямаш право да коментираш в нея.

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване