Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Kalam Mekhar

Смокиня - въпроси и проблеми

Recommended Posts

Аси

В съседно село ражда и мисля че е точно М10. По мои наблюдения летния сезон на такава надморска височина е по къс, но няма слани и това е в плюс.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д
преди 1 минута, Аси написа:

В съседно село ражда и мисля че е точно М10. По мои наблюдения летния сезон на такава надморска височина е по къс, но няма слани и това е в плюс.

Вземай резници за вкореняване то тази.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Той сезонът е по-къс, но те и по-късно се развиват. Ако няма големи мразове и инверсии, що да не виреят? Чикаго Харди също я водят, че дава плод дори да измръзне до сами земята.

@Аси тази в съседното село как се държи? Ниска ли е или висока? Това е добър материал за размножаване.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Аси

В краен случай и това ще направя

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Аси

Незнам точно, моя приятелка имат и спомена че са яли края на септември. Май трябва да отскоча и да разгледам дървото, ще гледам да кача снимки

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д
преди 1 минута, Аси написа:

Незнам точно, моя приятелка имат и спомена че са яли края на септември. Май трябва да отскоча и да разгледам дървото, ще гледам да кача снимки

Лятото ще питаме за идентификация. Сега няма за снимане листа, бреба, остновна реколта...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Аси

Сега ще видя дали подрязват дървото и колко е високо

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 5 часа, Славянски написа:

Плодовете бяха много нетрайни. Буквално заминаха някои за три-четири дни на хладно. 

С повечето сортове е така. За това, Черна Бурса е толкова разпространена за търговия. Издържа до две седмици в хладилник, което си е рекорд за смокините. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ами ти пишеш, че ставала М10 за сушене. И аз мислих, че грешката е, че не бяха разстлани в щайга. Бях много зает (като ми ги донесоха) и заминаха. Много ме беше яд, но нямах опит със смокините. За кокошките отидоха. Но е интересно, че от една страна като ги обереш са нетрайни и трябва да се действа чевръсто, от друга ако ги оставиш на дървото се изсушават и запазват много време. Парадокс.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 10 минути, Славянски написа:

Ами ти пишеш, че ставала М10 за сушене. И аз мислих, че грешката е, че не бяха разстлани в щайга. Бях много зает (като ми ги донесоха) и заминаха. Много ме беше яд, но нямах опит със смокините. За кокошките отидоха. Но е интересно, че от една страна като ги обереш са нетрайни и трябва да се действа чевръсто, от друга ако ги оставиш на дървото се изсушават и запазват много време. Парадокс.

Сушени са разкошни. Даже ми харесват повече от сушени RdB, защото вкуса на вторите става прекалено наситен при изсушаване. Ако се налага да запазваш пресни смокини, това се прави в открит съд (някаква тавичка) и в хладилник. Да изсъхват от стоенето, а не да се овлажняват. Сушенето се прави в сушилня, а не в щайга. Каквато и да е, но да са на топлина и проветрение. 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Мерси са съветите. Тя майка ми ги беше увила в хартия поотделно и в някаква кофичка в мазето, но очевидно не можеха да дишат и почнаха да мухлясват. Не знам откъде й е дошла идеята, но беше пълен провал - най-вече не ги виждаш в тоя вид и не можеш да реагираш, а тези отгоре са по-добре. Спарват се и дотам. Не са ябълки.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, Славянски написа:

Мерси са съветите. Тя майка ми ги беше увила в хартия поотделно и в някаква кофичка в мазето, но очевидно не можеха да дишат и почнаха да мухлясват. Не знам откъде й е дошла идеята, но беше пълен провал - най-вече не ги виждаш в тоя вид и не можеш да реагираш, а тези отгоре са по-добре. Спарват се и дотам. Не са ябълки.

Не са ябълки. С винтоверт, летви и мрежа (например, стъклофибърна за замазка или рабицова) може да се направи сушилня за половин час. Просто една скара. Ако си гнуслив или има оси, можеш и да  покриеш с мрежа за насекоми. Ако имаш мравки, поставяш крачетата в съдове с вода.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Резник от миналата година надушва пролетта. Плод ли ми готви или листа и клони?
image.thumb.png.34a520497b4e5b8dfa1f316208eeb63d.png

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

По една плодна и една листна пъпка има на възел. Бребата е закръглена и ясно се вижда. В твоя случай е по- развита от листната пъпка.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

За сравнение - вкоренени по едно и също време от вдървесени подобни резници, отгледани при абсолютно еднакви условия. Зимуват в студено не тъмно мазе. Първата е 'Rouge de Bordeaux’; втората е ‘Rounde de Bordeaux’ и третата е М10 

E459034D-3101-4ACB-99EF-D84FC95B3BA9_1_105_c.thumb.jpeg.7aab2b3fe685cb6b3494844df0a430b5.jpeg15335677-5CDF-43D2-BA92-35745A9A63C3_1_105_c.thumb.jpeg.9ebd9f9fe8ccdea162bb91d92d05d8b5.jpeg402F31CF-6D37-4A3B-BF19-FDBCE93B5CCA_1_105_c.thumb.jpeg.265ead8a239f5d3c472c05c144ff1524.jpeg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...