Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Kalam Mekhar

Смокиня - въпроси и проблеми

Recommended Posts

Славянски
На 18.09.2021 г. at 17:23, ivanina написа:

При това изобилие на плод бях почнала да съжалявам за двете нови смокини, които засадих преди две години щото виждам че тази ми е предостатъчна.

Но сега като ви чета, че различните сортове са с различен вкус ми стана някак драго и даже любопитно, какви ли ще са на вкус другите ми два сорта?

Винаги можеш да изсушиш излишъка и да има за зимата. Майка ми беше сушила на слънце тая година и бяха супер.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
преди 23 часа, Славянски написа:

Винаги можеш да изсушиш излишъка и да има за зимата. Майка ми беше сушила на слънце тая година и бяха супер.

Благодаря, Славянски!

Сушените плодове действително са добър вариант за през зимата.

Миналата година направих много сладка и ядохме на корем.

Тази година само ядохме и събирахме в бидон, защото става и добра ракия от смокинята. Не мислех че  ще стигнем  до правене на ракия, но и това се случи.

Намерих имената на двата нови сорта смокини засадени при мен.

Ficus carica San pietro Dalmatine. Беше много добре зазимена, без  никакви поражения по клонките. И въпреки младата си възраст с височина около 80 см храстче, върза плодове на миналогодишни клонки и преди два дена  откъснах първият зрял  плод. Дали защото беше презряла, вкусът малко ми загатваше на ферментация и не мога със сигурност да кажа че това е реалния ѝ аромат. Ще следя да откъсна навреме другите ѝ плодове, ако сварят да узреят, за по-добра убедителност.

Втората смокиня, Ficus carica Noir de Coromb има по-бавен растеж и е по-малко като размер растение. Тази година не  даде плод.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 5 часа, ivanina написа:

 

Ficus carica San pietro Dalmatine. Беше много добре зазимена, без  никакви поражения по клонките. И въпреки младата си възраст с височина около 80 см храстче, върза плодове на миналогодишни клонки и преди два дена  откъснах първият зрял  плод. Дали защото беше презряла, вкусът малко ми загатваше на ферментация и не мога със сигурност да кажа че това е реалния ѝ аромат. Ще следя да откъсна навреме другите ѝ плодове, ако сварят да узреят, за по-добра убедителност.

Втората смокиня, Ficus carica Noir de Coromb има по-бавен растеж и е по-малко като размер растение. Тази година не  даде плод.

 

San Pietro = Dalmatie. Двете имена са синоними. Не се изписват заедно и по този начин. И двата сорта са разкошни, ако са такива. Интересното е, че Далматинската трябва да е с по- слаб разтеж от Ноар дьо Каромб.

Такъв ли беше плодът на Далматинската ?

adr-10.jpg

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост

Откъснах плода доста презрял, омекнал и понабръчкан. Като разтворих смокинята вътрешността ѝ беше доста светла, между жълто и бяло .

Имам още две  наедрели  избистрени плодчета, до седмица които ще са готови. Ще ги сравня с тази от снимката и ще  ги покажа.

Благодаря, за полезната намеса!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, ivanina написа:

Откъснах плода доста презрял, омекнал и понабръчкан. Като разтворих смокинята вътрешността ѝ беше доста светла, между жълто и бяло .

Имам още две  наедрели  избистрени плодчета, до седмица които ще са готови. Ще ги сравня с тази от снимката и ще  ги покажа.

Благодаря, за полезната намеса!

Снимайте цял плод, разрязан плод и типичен за сорта лист. Ако има повече от една форма на листата, снимайте и двете. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост

Едната смокиня ми остана неопределена.Не, че е важно, но да пробваме: 

 

20211003_125146.jpg

20211003_124859.jpg

20211003_125047.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Направете снимка на окото на плода, за да се види цветът на люспите около окото. По възможност, това да се прави с плод, който не се е разделил, за да не прозира пулпа и да прикрива истинският цвят на люспиците. Това е много важно за идентификация на белите сортове смокини. Какъв е размерът на плодовете ? Ако може направете още 1-2 снимки на листа от добре огряна от слънцето част на клона. 

Най- лесно е, като се види зелена смокиня да се обяви за Поморийска 24 (Вердино), но се оказва, че, точно тя е много рядко разпространена.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост

А, по- нататък ще е, като ида и ако има узрели. Не знаех какво да снимам. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, Димо 33 написа:

А, по- нататък ще е, като ида и ако има узрели. Не знаех какво да снимам. :)

По принцип, ако плодът е по издължен, има ясно видима шийка и розови люспици около окото е  Вердино (Поморийска 24). Ако е по- закръглен, понякога леко плосък и с кафяви люспици около окото е Верте (Зелена Исхия/ Бяла Исхия). Не се знае, дали условията на средата са причина за пожълтяването на кожицата или е вариация в рамките на сорта. При експериментите на Кондит, цветът е варирал според региона. По- често срещан в България е сорт Верте. Ако плодът е по- едър (50-60гр.) и люспиците около окото  са жълти, понякога с лилави ивици, това е  Вердоне на Кондит (Бяла Италианска). Далматинската е доста характерна и всички си я знаем.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
На 28.09.2021 г. at 15:41, Kalam Mekhar написа:

 

Такъв ли беше плодът на Далматинската ?

adr-10.jpg

 

В различно време откъснах трите зрели смокини, но никоя във вътрешността си не ми приличаше на тази от снимката по-горе.

При мен липсва този силно червен цвят.

Ето как изглежда: IMG_20211003_185721.thumb.jpg.db4c3f79e54ade75fd4fef5290da1cb2.jpgIMG_20211003_185650.thumb.jpg.681fc042ac9ea05b327cb5292a973220.jpgIMG_20211006_113028.thumb.jpg.665a1fb74d6d7cb9b703a45c1a813e05.jpgIMG_20211009_140122.thumb.jpg.3ec5cd16f4b022bd7c394ae4d36401ce.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 3 часа, ivanina написа:

В различно време откъснах трите зрели смокини, но никоя във вътрешността си не ми приличаше на тази от снимката по-горе.

При мен липсва този силно червен цвят.

Ето как изглежда: IMG_20211003_185721.thumb.jpg.db4c3f79e54ade75fd4fef5290da1cb2.jpgIMG_20211003_185650.thumb.jpg.681fc042ac9ea05b327cb5292a973220.jpgIMG_20211006_113028.thumb.jpg.665a1fb74d6d7cb9b703a45c1a813e05.jpgIMG_20211009_140122.thumb.jpg.3ec5cd16f4b022bd7c394ae4d36401ce.jpg

На база плод и особено жълтите люспици около окото с розови ивици, този плод наподобява Verdone на Кондит (бяла италианска). В Гърция е позната, като Василика Лефка. Но, пулпът трябва да е по- червен от този на последната снимка. Ако си в зона с бластофага не изключвам и възможност да е хибрид на Далматинска с някой друг сорт.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
преди 2 часа, Kalam Mekhar написа:

На база плод и особено жълтите люспици около окото с розови ивици, този плод наподобява Verdone на Кондит (бяла италианска). В Гърция е позната, като Василика Лефка. Но, пулпът трябва да е по- червен от този на последната снимка. Ако си в зона с бластофага не изключвам и възможност да е хибрид на Далматинска с някой друг сорт.

Благодаря! Доста сложен се оказва живота  на смокините  с това опрашване с бластофага и твърде възможно е,  което казваш - плодът да е хибрид.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета
На 26.09.2021 г. at 18:34, Kalam Mekhar написа:

Относно Кадота, бях добил лоши впечатления при застудяването през миналата есен. Вчера, набрах над килограм само от нея и бяха страшно вкусни. А, предишната сутрин, температурата падна до 3 градуса и почти цяла седмица беше хладно. ...

Не помня кой колекционер на смокини беше казал, че вече няма да изкоренява, преди да са минали 5 години пълно плододаване, защото качествата плода търпят промяна за това време.

Аз още чакам моите "дечурлиги"... Както писах и преди, всички бяха измръзнали отново до земята. Този сезон не торих изобщо - ще видим резултата на пролет.
След измръзването и покарване наново, Руж де Бордо ме изненада приятно с прилични плодове, доста ранни и здрави, а четох не добри отзиви за нея.

...
Минах да споделя, от немски форум. Човекът твърди, че почти всички са му се прихванали. Материалите са - торбички за фризер и кокосов субстрат. Не ги овлажнява в последствие. Пише, че няма мушички.
На мен тоталната липса на вентилация ми се струва недостатък, а кокосови стърготини са ми плесенясвали..., но при него резултатът е очевиден.
Резниците са вдървесени, а те не са толкова кекави като зелените.

254471144_622280518946136_1347685322363629554_n.thumb.jpg.ee182f7a05c8ecee1269877a1f70c864.jpg253638698_622280598946128_8706065560840502806_n.thumb.jpg.24779bb0a1d4989ce38b2101f9856ace.jpg253875815_622280535612801_2818868006660091129_n.thumb.jpg.ae3c3e75e1b1bd626a1a888be2d27410.jpg 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

@Антоанета , вярвай най-много на 1/3-та на показаното в интернет, особено ако са икономисали някоя подробност. По принцип за мухъл/плесен се иска достъп на въздух, а за позеленяване от водорасли и светлина. Това от снимките ми изглежда прекалено чисто както и да го погледнеш, пък егати корените. Нямаш си представа какви "лекарства" съществуват и лошото им е, че са като наркотик: после трябва да тормозиш до умирачка растението за да се съвземе за нормален живот, или да продължиш да му даваш.

Пиша го от собствени наблюдения, не съм специалист.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 5 часа, Антоанета написа:

1. След измръзването и покарване наново, Руж де Бордо ме изненада приятно с прилични плодове, доста ранни и здрави, а четох не добри отзиви за нея.

...
2. Минах да споделя, от немски форум. Човекът твърди, че почти всички са му се прихванали. Материалите са - торбички за фризер и кокосов субстрат. 

253875815_622280535612801_2818868006660091129_n.thumb.jpg.ae3c3e75e1b1bd626a1a888be2d27410.jpg 

1. Може да се окаже, че не е Руж дьо Бордо и да те изненада приятно.

2. Така вкореняват отдавна. Нареждат пакетите в кутия/парник и вкореняват. Но, после пак трябра да го засадищиш в саксия или в земята. Кокосовите влакна не са много богати на минерали, а и влагата, все някога ще спадне и корените ще засъхнат. При първото поливане ще загният, така, че е по- добре да пресадиш преди да се е наложило да поливаш. За мен, най- сигурният начин да не изгният корените в началният етап на живота на растението е да поливаш, когато листата започнат да провисват и то по краищата на саксията, а не до стъблото.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Астрала

Преди няколко дни направих резитба на смокините на съседа, дано не измръзнат. Иначе бяха много високи, и косовете ги изядоха, а тази година имаше много косове. Оставям линк към самата резитба, и плюс още една интересна

https://nwfruit.org/fig-pruning/

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета
На 6.11.2021 г. at 16:10, Kalam Mekhar написа:

1. Може да се окаже, че не е Руж дьо Бордо и да те изненада приятно.
...
2...За мен, най- сигурният начин да не изгният корените в началният етап на живота на растението е да поливаш, когато листата започнат да провисват и то по краищата на саксията, а не до стъблото.

1. Дано имам късмет. Купен е от Франция по погрешка вместо РДБ. 

2. В кутията, изобщо не ги поливам и запазват влага, като проветрявам ежедневно, за да не плесенясат. Изваждането, е критичната ми точка. Калявам и много внимавам. При мен мрат резници предимно от дългото транспортиране, (разбирай) от резките смени в температурата и големите амплитуди. ...но за сега такива са възможностите.
 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Здравейте ! Моля, който е закупил растения от Plandorex да ми каже, някое от растенията дало ли е плод до момента (дори да не е узрял) и, ако има снимки на плодовете и листата да ги покаже. Благодаря предварително на отзовалите се !

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост

Понеже зимата измръзнаха едни млади растения, избиха, но не вързаха плид. Намерих само една смокинка на едното растение, по спомен е сорт "Мадлен". Има листо на земята. 

 

20211113_174533.jpg

20211113_174554.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 3 часа, Димо 33 написа:

Понеже зимата измръзнаха едни млади растения, избиха, но не вързаха плид. Намерих само една смокинка на едното растение, по спомен е сорт "Мадлен". Има листо на земята. 

 

20211113_174533.jpg

20211113_174554.jpg

Мадлен е със сигурност. Но, дали има отделен сорт Мадлен или е синоним на Брънсуик, това не е сигурно. Само французите виждат разликата. Няма земна сила, която да ги накара да нарекат с английско име сорт, който смятат за френски. Doree е доказано и с генетичен анализ, че е Брънсуик. За нея, поне нещата са сигурни, без значение, какво твърдят французите.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
Темата е заключена. Нямаш право да коментираш в нея.

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване