Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Kalam Mekhar

Смокиня - въпроси и проблеми

Recommended Posts

mphenix

Вече има смокини с големи зелени плодове в "Кюстендилско" а мойте ( пак там) още се съвземат от студът.

IMG_20210522_133351060.jpg

IMG_20210522_133313743.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Изрових този генетичен анализ на сортове смокини.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2860561/

В него се потвърждава без особена възможност за оспорване това, което е установено още по времето на Кондит.

Goutte d'Or (Doree) и Brunswick са един и същи сорт. Нещо, което французите никога няма да признаят, каквито и тестове да се правят и да нарекат тяхната си Златна капка с английското име. 

По принцип Goutte d'Or се ползва (рядко) от търговците и за сорт Kadota, но, когато към него има добавено Doree, това е 100% Брънсуик.

Друго интересно от него, засяга осортимента на един виден български търговец на смокини. Митичните и оказващи се накрая Брънсуик сортове Блек Джак и Тексаски син гигант са просто Браунт Търки, при това от щам с отворено око, уязвим на влага и насекоми. Отделно, под това търговски име са се продавали и Черна Мисия и черна Ischia.

 

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Поклон за усилията и усърдието, човече! Аз при подобна обърквация бих се отказал още в началото. Всъщност се чудя как въобще функционира индустрията в тая посока, поръчваш едно, получаваш друго, никой не знае какво продава...

Един ден четох описанията ти в дневника за смокини на глас пред една скромна овощарска вечеринка у нас и се спукахме от смях, едно очевидно еднакво нещо (особено след ДНК тест) да се нарича със 101 при това несвързани едно с друго имена, това си е лакърдия тип Камен Донев на стероиди!

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 3 часа, Боби Димитров написа:

Един ден четох описанията ти в дневника за смокини на глас пред една скромна овощарска вечеринка у нас и се спукахме от смях, едно очевидно еднакво нещо (особено след ДНК тест) да се нарича със 101 при това несвързани едно с друго имена, това си е лакърдия тип Камен Донев на стероиди!

Някои неща не са случайни. Мнението, че Negronne и Violette de Bordeaux са два почти еднакви, но и лекичко различни сортове е с произход Baud. Той е показал два плода, които леко се различават. Тези плодове може и да са два съседни плода на един клон. По- трудно е да намериш два еднакви плода, отколкото два с лека разлика. Но, Baud продава вкоренено дръвче от този сорт за 80 долара. Съмнявам се, някой да вземе две еднакви дръвчета за 160 долара, когато след няколко месеца може да си вкорени клонка от първото. Но, ако кажеш, че едното е леко по- различно, само от колекционерска страст, доста хора ще купят и второто. Да не говорим за другата шмекерия - Малката Мис Фиги. Дали са лиценз на Michael Nobles само въз основата на честна дума, че е "открил" в разсадника си Negronne, която расте по-бавно от сестричетата си. Всеки знае, че винаги има растения, които не се развиват добре. Отделно, може да са му ограничили азота. И, за това е получил лиценз върху името.

От Lubera пък "откриват" популярни сортове в чужди разсадници, купуват ги и ги продават под предварително лицензирани, измислени имена. В случая, те не лицензират сорта, защото французите няма да ги търпят, а лицензират думичката, под която го продават. Така световноизвестната  Longue d'Aout (Дълга августовска) става Perretta, a Браун Търки става Morena. Толкова са нагли, че ползват дори каталозите на колегите си и на техните снимки слагат лицензираните си имена. Виждал съм такъв каталог. Снимките са същите, но вместо истинските имена, стоят измишльотините на Lubera.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Смокинята от Ротондата е най-голямото смокиново дърво, което съм виждал. Отрупана е с огромно количество бреба, а плодовете са на гроздове.
https://photos.app.goo.gl/gmtpffPad46xJy4N9

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 18 минути, Любо Д написа:

Смокинята от Ротондата е най-голямото смокиново дърво, което съм виждал. Отрупана е с огромно количество бреба, а плодовете са на гроздове.
https://photos.app.goo.gl/gmtpffPad46xJy4N9

А, смокиня ли е изобщо? Когато можеш, разрежи един плод да му погледна вътрешността. Нищо чудно да се окаже каприфиг. При тях, плодовете растат така на гроздове. Това да не е ротондата зад Шератон? Помня, че имаше едно пропаднало, но много скъпо кафе срещу нея.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
преди 2 часа, Kalam Mekhar написа:

А, смокиня ли е изобщо? Когато можеш, разрежи един плод да му погледна вътрешността. Нищо чудно да се окаже каприфиг. При тях, плодовете растат така на гроздове. Това да не е ротондата зад Шератон? Помня, че имаше едно пропаднало, но много скъпо кафе срещу нея.

Наистина по-скоро е каприфиг. Освен "гроздовете" липсват по дължината на клонките, но това вероятно е сортово.

Ето снимка на един друг каприфиг от вчера, има и гроздовете и останалите, но както се вижда е много буен растежа и в доста влажна среда, затова се е отрупал.

IMG_5493.JPG

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

А каприфиг как се консумира? Опрашване ли трябва, за да стане плодът?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 минута, Славянски написа:

А каприфиг как се консумира? Опрашване ли трябва, за да стане плодът?

Правят сладко от зелени смокини от него. От него идва прашецът. Той не може да бъде опрашен и съцветията не се развиват в плод, Иначе, има и капри с ядливи съцветия, но, пак не е смокиня. За тях само съм чел и виждал снимки. Не знам в България някой да отглежда ядлив Каприфиг, а и ми е последна грижа да слагам такъв, когато на същото място ще засадя истинска смокиня.

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
mphenix
На 27.05.2021 г. at 20:46, Kalam Mekhar написа:

А, смокиня ли е изобщо? Когато можеш, разрежи един плод да му погледна вътрешността. Нищо чудно да се окаже каприфиг. При тях, плодовете растат така на гроздове. Това да не е ротондата зад Шератон? Помня, че имаше едно пропаднало, но много скъпо кафе срещу нея.

Смокинята от Ротондата е мъжка

 

IMG_20210606_145953844.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

@mphenix : Няма две мнения по въпроса. Много лесен за идентифициране каприфиг.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Двете най-буйно растящи смокини от моята градина. Първата е резница, а втората е присаждана(ашладисана).

пенков.jpg

пламен.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Аз се чудя, как да им огранича растежа, че в момента имам проблеми с Napolitana Negra. Оформил съм я с приземна корона, което се оказа грешка. Този сорт има бърз растеж и клоните се разстилат по земята. Непрекъснато пензирам и прореждам, за да заприлича на нещо. Кадота също има бърз растеж, но, нейните клони растат нагоре и леко встрани. Изобщо не се разстилат по земята. Освен това, след първоначалното прореждане, нови не се появяват.

За информация : Бреба реколтата на Мичуринска 10 в Монтана започна да зрее. На 1 Август, трябва да започне да узрява и основната реколта. При мен ще е към 10 Август, защото е по- студено.

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Пък на моята всичко окапа и нови няма, а миналата година си опитах есента  - пролетта я садих. Иначе си расте. Някакъв тор, нещо?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 4 часа, Лозето ме наби! написа:

Пък на моята всичко окапа и нови няма, а миналата година си опитах есента  - пролетта я садих. Иначе си расте. Някакъв тор, нещо?

Бребата може да падне поради различни причини. Понякога и без ясна причина. Защо не е завързала основна реколта също не знам. По принцип, завърже ли Бреба, независимо дали ще окапе или ще задържи съцветията, след това на 100% формира и основна реколта. Вероятно ще има такава, но по- късно. За торене, вече е късно. Особено азотен тор не трябва да внасяш и грам. Не знам, как изглежда стъблото и дали си разредил клоните през пролетта. Аз до скоро премахвах нежелани пъпки от стъблото и клоните. Ако имаш някъде доминиращи клони, които растат несъразмерно повече от останалите ги пензирай (счупи им връхните пъпки).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Като се вястнах през ранна пролет имаше някаква бреба, но окапа - цял месец валя сняг. Почти веднага се появиха втори, но и тях не намирам сега, нито трети.

А стъблото: около метър :) , засега е добре разклонено. Все пак е садено миналата пролет от презимувала в мазето издънка. Явно иска време за аклиматизация, но да знам как мога да помогна...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 37 минути, Лозето ме наби! написа:

Като се вястнах през ранна пролет имаше някаква бреба, но окапа - цял месец валя сняг. Почти веднага се появиха втори, но и тях не намирам сега, нито трети.

А стъблото: около метър :) , засега е добре разклонено. Все пак е садено миналата пролет от презимувала в мазето издънка. Явно иска време за аклиматизация, но да знам как мога да помогна...

Нещо не се връзват нещата. Колко рано се е формирала тази Бреба, за да измръзне? Основната реколта не се формира веднага след Бреба-та. Нормално, това става от средата до края на Юни. Да не би да е имало неокапали зелени смокини от предходната година? А, "втората" ти реколта да е била Бреба-та? Изключително рядко основната реколта окапва. Това може да стане поради липса на опрашване, ако е тип Смирна или при засушаване на дърво, което не се е установило добре. Знаеш ли кой сорт е смокинята и виждал ли си плодовете на дървото - майка ? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

А бе знам ли, не съм ѝ обръщал внимание защото не чакам съществена реколта. В ранна пролет имаше ситни смокинки които окапаха, после видях нови които не намирам сега, още по-нови - хич. Ама ако знаеш помощ за догодина - сподели!

Издънката е от няк'ва междублокова, знам ли каква е, но съм ял от нея, ти я определи за мичуринска. Наблизо не съм видял други смокини, но знае ли човек... Както и да е, за догодина става въпрос.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 2 минути, Лозето ме наби! написа:

А бе знам ли, не съм ѝ обръщал внимание защото не чакам съществена реколта. В ранна пролет имаше ситни смокинки които окапаха, после видях нови които не намирам сега, още по-нови - хич. Ама ако знаеш помощ за догодина - сподели!

Издънката е от няк'ва междублокова, знам ли каква е, но съм ял от нея, ти я определи за мичуринска. Наблизо не съм видял други смокини, но знае ли човек... Както и да е, за догодина става въпрос.

Аз торя само през зимата. Една кофа с оборски тор, поне на половин метър от стъблото и една шепа смес от калиев и фосфорен тор. Ако държиш на грамаж - по 25 гр. на квадратен метър от всеки. Това е торенето ми за цяла година. Азотен тор в минерална форма не ползвам. Тази година се убедих, колко важно е прореждането на израслите през пролетта клонки. Само с едно рязане през пролетта или есента не става. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Ъхъ, с каквото торя навсякъде: компост + дървесна пепел. :) Дано се уредя за малко птичи тор от близката птицеферма, но той ще трябва да почака.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
Темата е заключена. Нямаш право да коментираш в нея.

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване