Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Kalam Mekhar

Смокиня - въпроси и проблеми

Recommended Posts

Kalam Mekhar
преди 10 минути, Александър Ал написа:

Отговорна работа е туй нещо класификацията на смокините. Много трудоемко и липсват компетентни хора. За съжаление, нямам познания да Ви бъда полезен. Със моите 5-6 стръкчета на трета зима... само ще се облизвам като чета.

Един човек не може да се справи. Трябва всеки да може да допълва. И трябва да е в отделна тема да не се изгуби сред другите публикации.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета
преди 1 час, Kalam Mekhar написа:

Това за Perreta не бих го публикувал. ...

Идеята на снимката е за примерна таблица и няма за цел да достави информация за сортове и характеристики.
Вече писах, че на мен ми липсва опит за подобно начинание, но мога да кажа като начинаещ, какво би ми било полезно да прочета. :)
Сега съм на вълна черници и там не е по-малък сортов мишмаш, но това е една друга тема...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Някой знае ли в този сайт има ли възможност да се правят подтеми на тема? Примерно, тема "Сортове смокини" и в нея  да се добавят, като нови теми отделните сортове. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
преди 8 часа, Боби Димитров написа:

Мога да направя една таблица в Докс, но ще ми трябват насоки за колони. Например: име, синоними, произход, кога зрее, семейство, вкус, семки, снимка лист, снимка плод и тн. И вътре по редове описани нещата. Ето така например:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1C8RYjrhlWk3iuoNX9smVSf5TOksN9w1Q7iFufDuI_YY/edit#gid=0

(в момента този документ е споделен с настройка anyone with link can edit, започне ли да се трупа ценно инфо вътре, ще е добре да бъде позволена редакцията само за избрани хора, за да не изтрие някой случаен всичко без/със да иска)

пп: Това е много базов пример за 5 мин. и може да бъде развит в различни посоки, като в процеса на работа се променя и нагажда според нуждите.

Добър набор от полета за описание може да се вземе от figdatabase.com , примерен запис: https://www.figdatabase.com/variety-details/1604/california-brown-turkey

Лично на мен ми се струва, че име и синоним не трябва да са отделно - няма приоритет кое е първо по важност, а и е спорно кое е името и кое синоним. Без тази моя забележка, полетата за описание в споменатия сайт са добре обмислени.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 11 часа, Jessy James написа:

Този пример и ясно показва, защо толкова се занимаваме да обясняваме, кой сорт, кой не е. Дори без снимка на лист се вижда ясно, колко огромна е разликата между английската Браун Търки и Калифорнийската/японският Дофин, Черна Генуа/. Спокойно може да ти я продадат за Виолетов Дофин и никога няма да разбереш, че не е. Само синьо черен цвят на плодовете няма да изкара. Иначе и по показател обилна Бреба се припокриват. Бребата е неугледно светла е отвътре, но много вкусна. Чел съм мнения в които доста хора се съмняват, че Дофинът на Бауд е Виолетов Дофин.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров
преди 16 часа, Kalam Mekhar написа:

Някой знае ли в този сайт има ли възможност да се правят подтеми на тема? Примерно, тема "Сортове смокини" и в нея  да се добавят, като нови теми отделните сортове. 

Подтема не, но ако направим една тема "Сортове смокини", може вътре всяко мнение да си е информацията, която имаш за дадения сорт. Като аз ще дебна и ще местя ако влизат вътре други мнения.

Друга логична алтернатива е да се ползва функцията за дневници (https://bezmotika.com/blogs/)  и всяко "блогиране" да е за отделен сорт. Там можеш да имаш таргетирани коментари към всеки сорт, без да мешат основната информация.

Така или иначе целта на тази дискусия беше да получим твоите огромни познания в синтезиран вид. Никой от нас няма снимки на толкова сортове, листа, разрези, фази на растежа и тн. Мисля, че една добра част я има тук в тази тема и бих се хванал аз да я копирам, но проблемът е, че ако аз създам Дневника, ще мога само аз да го редактирам, а целта е да можеш ти да го правиш, предвид кой е шефа на смокинята.

Тъй като по-горе може би не бях добре разбран, ще опитам в по-прав текст. Мисълта ми не беше да обхванем всички сортове смокини по света, нито да правим някаква таблица, която ще бъде научен труд или издадена някъде или трябва да бъде единственото вярно нещо на света. Мисълта ми беше да покажем събрани на едно място подредени нещата, които няколкото човека тук с опит по темата, но основно @Kalam Mekhar знаят. Това ще е наистина полезно. Ако мога да ви помогна някак - ще, просто кажете директно с какво?

 

Цитат

Дори без снимка на лист се вижда ясно, колко огромна е разликата между английската Браун Търки и Калифорнийската

Добър пример - за мен примерно изобщо не е видна разликата, защото не съм особено сигурен кое е Браун Търки и кое е Калифорнийската. (отделно, че до вчера мислех Браун Търки за Кафява Турска, а не кафява пуйка).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
преди 1 час, Боби Димитров написа:

Друга логична алтернатива е да се ползва функцията за дневници (https://bezmotika.com/blogs/)  и всяко "блогиране" да е за отделен сорт. Там можеш да имаш таргетирани коментари към всеки сорт, без да мешат основната информация.

При тези възможности и предвид това, че евентуално нещата могат да се случват постепенно, може би е най-добре комбинация от "дневник" за даден сорт, а един фиксиран пост в тази тема, или в отделна друга тема, съдържащ обогатявяща се по-кратка информация за сортовете с връзка към "дневника", когато е написан такъв - ще нещо като индекс на дневниците за сортове.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Започнах описанията на сортовете. Ако някой има идея, какво още да се направи или добави да каже.

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
преди 4 часа, Kalam Mekhar написа:

Започнах описанията на сортовете. Ако някой има идея, какво още да се направи или добави да каже.

 

Чудесно начало, благодаря за положения труд - със сигурност ще бъде оценен от много любители!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

@Jessy James : Вкарах и синонимите в началото на статията.

С Мичуринска 10 ще бера ядове. Много се различават щамовете и не знам, колко са на брой. Даже се съмнявам, че са си различни дребни сортове. Минавал съм всеки ден около смокини от сорта Брънсуик, а не съм си помислял да снимам нито една. Не знам, как стоят нещата с правата на качените в интернет чужди снимки. Мисля, че ако е само връзка към оригиналният източник, няма да има проблеми.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
преди 1 час, Kalam Mekhar написа:

С Мичуринска 10 ще бера ядове. Много се различават щамовете и не знам, колко са на брой. Даже се съмнявам, че са си различни дребни сортове.

Няма лошо в това да го изразиш (съмнението) в описанието. Само човек, който се е сблъсквал с различни щамове може да подложи на съмнение "монолитността" на даден сорт. Видял съм т.н. синонимен сорт Али Паша и той си изглежда различно. Може би достатъчно близо, за да е щам, но съмнение има.

преди 1 час, Kalam Mekhar написа:

Не знам, как стоят нещата с правата на качените в интернет чужди снимки. Мисля, че ако е само връзка към оригиналният източник, няма да има проблеми.

Ако не са с т.н. Creative Commons лиценз, може само с връзка към страницата. Което пък е ненадеждно в много случаи. Но на първо време става, ще имаме възможност да ги снимаме догодина и тогава може да се качи собствена снимка или предоставена от някой от форума.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина
На 7.11.2020 г. at 17:33, Kalam Mekhar написа:

Не знам, за какви точно червейчета става въпрос. Ако е смокинова муха ще ги атакува още зелени. В зрелите смокини се въдят и някакви мушици, като дроздофилите. Но, това е само във влажно време и при смокини с отворено око. Бордолезовият разтвор не е за насекоми. Има инсектициди с карантинен срок от три дни. 

Има сортове, като Кадота, които са напълно неподатливи на инвазия от насекоми по плодовете. Ако има нападение на листата ще трябва да ги напръскате. Няма как. 

Каквото и да решиш, винаги трябва да обираш и изхвърляш заразените плодове (в плик) за да не се разпространява популацията на гадовете. 

По този повод да пусна една снимка на Чикаго Харди (ако не е някаква Браун Търки) на която се вижда широкият слой месо (бяла част) който разделя кожата от пулпа. Това и затвореното око правят тази смокиня много издръжлива на влага. Досега не съм имал нито една развалена. Снимката е от днес. Набрах около два килограма от всякакви сортове.


 

Не си прав. Бордолезов използват срещу яйцата и личинки,не само срещу  гъбични и бактериални болести., а  вар, съдержащ се в бордолезов,  действа срещу мравки, които пренасят ларвите на зелените въшки.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета
преди 21 часа, Kalam Mekhar написа:

Започнах описанията на сортовете. Ако някой има идея, какво още да се направи или добави да каже.

Много се радвам се, че реши да се захванеш!
Може да се добави примерно нещо такова:
"Плододава върху миналогодишни (или тазгодишни нови) клонки, следователно най-доброто време за резитба е..." 

...да знаем какво да (не) режем.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 5 часа, Антоанета написа:

"Плододава върху миналогодишни (или тазгодишни нови) клонки, следователно най-доброто време за резитба е..." 

...да знаем какво да (не) режем.

 

Основната реколта е само върху текущ прираст. Върху клонките, израсли през текущата година. Но, ако е подрязано силно, дървото изразходва повече енергия за нов растеж и плододаването се забавя. Писал съм отдолу, че понася силна резитба.

П.П.: Това е тази, която закупих за Чикаго Харди, а може да се окаже югоизточна Браун Търки. Узрели и здрави смокини на фона на пожълтели от ежедневните студове и слани листа. Даже един плод, който ми се видя напълно зелен се оказа много вкусен и ароматен, след, като го обелих. 

Ch-H-Fruits-1.jpg

 

Ch-H-fruit.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
На 13.11.2020 г. at 14:38, Kalam Mekhar написа:

Започнах описанията на сортовете. Ако някой има идея, какво още да се направи или добави да каже.

 

Благодаря за информацията, @Kalam Mekhar

Надявам се да бъде от полза на мнозина.

Какво стана със смокиновата ти реколта след издънката с пръскачката?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 13 часа, Славянски написа:

Благодаря за информацията, @Kalam Mekhar

Надявам се да бъде от полза на мнозина.

Какво стана със смокиновата ти реколта след издънката с пръскачката?

Само Napolitana Negra беше с много големи поражения. Беше първа и получи концентрат от помпата. Голяма част от листата опадаха, част от клоните направо се пречупваха. После избуяха много странични клони е сега ще се кастри здраво. На останалите пожълтяха част от листат и паднаха, но се възстановиха. Имаше и зелени плодове, които покафеняха и паднаха. Една млада череша изсъхна до корен. Общо взето, повлияло е на реколтата, но забавянето се дължеше повече на студена пролет. Ronde de Bordeaux тази година даде неестествено слаба реколта, но, не знам, дали е виновна нафтата или годината си е такава. Все пак, освен нафтата имаше и нашествие на оси, миризливки и алигаторова калинка. И едни шарени насекоми, подобни на миризливките.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Дали е коментирано в темата как се засаждат резници и какви трябва да бъдат грижите за смокинята през първата година?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 3 часа, alys написа:

Дали е коментирано в темата как се засаждат резници и какви трябва да бъдат грижите за смокинята през първата година?

Много методи има. Аз предпочитам да го правя в пластмасова чаша похлупена с втора (с пробити дупки) за поддържане на влагата.

dottato1.png

Почвената смес трябва да бъде добре дренирана. Може да се сложи торф или лека почва. При възможност, смесена с перлит. Засаждал съм ги и в обикновена почва и във всякакви саксии. Най- тънкият момент за мен е изчакване преди първото поливане. Ако вече са пораснали листа е лесно. Изчаква се листата да провиснат и тогава се полива. Иначе, младите корени бързо изгниват.

Свалянето на капака също е ключов момент. Трябва да започне да се сваля нощем, докато загрубеят листата или просто да се изрежат още малко отвори, за да падне влажността постепенно. Ако е плик, нахлупен върху саксия, аз го нарязвам, но не го свалям известно време.

Заложените за вкореняване резници не трябва да бъдат на пряка слънчева светлина, защото ще се изпекат.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

При каква температура трябва да се вкорени резникът, при около 15-20°?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 16 минути, alys написа:

При каква температура трябва да се вкорени резникът, при около 15-20°?

В този диапазон до около 25 градуса е добре. Коренът започва да се развива от 6-7 градуса нагоре. Аз ги залагам в началото на Март на остъклена тераса или в офиса. Добре е да се хване по- хладно време, за да може развитието на корените с малко да изпревари това на зелената част. Тази година ще опитам и с предварително накисване във вода на хладно, като я сменям всеки ден. Когато се появи калус и индикация, ще тръгват корени, тогава ще ги сложа в сместа. В чиста вода не могат да загният.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
Темата е заключена. Нямаш право да коментираш в нея.

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване